В Ужгороді розказали про забудову в історичній частині міста (ФОТО)

Про забудову, ремонти, реконструкції в історичній частині Ужгорода, зокрема про кілька об’єктів, навколо яких ведуться дискусії в соціальних мережах і щодо яких надходять звернення до міської влади, напередодні на брифінгу розповіли начальник управління містобудування та архітектури Ужгородської міськради Олег Боршовський і начальниця управління державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) Олександра Зотова.

В Ужгороді розказали про забудову в історичній частині міста (ФОТО)

За словами Олега Боршовського, мали на меті насамперед поінформувати і дати відповіді на запитання, хто відповідальний за надання дозволів і чи законні будівельні роботи за адресами: вул. Олександра Довженка, 5, Володимира Гошовського, 4 та Братів Бращайків,7. Обоє спікерів наголошували, що діють виключно у рамках компетенції та повноважень своїх підрозділів.

Щодо  капітального ремонту у будинку на Олександра Довженка, 5,  який знаходиться в історичному ареалі міста, то там виявили ряд порушень. Зокрема, забудовники змінили нахил і конфігурацію даху, збудувавши фактично ще один поверх, капітальний ремонт зробили без дозвільних документів, відзначив Олег Боршовський.

Управління державного архітектурно-будівельного контролю, повідомила Олександра Зотова, провело на об’єкті позапланову перевірку, яка встановила, що  забудовники проводять роботи з істотним відхиленням від затвердженої проєктної документації: замість капремонту мансардних приміщень демонтували дах, стіни, зробили дублююче перекриття між третім поверхом та мансардою, по всій площі забудови житлового будинку влаштовується повноцінний 4 поверх висотою 2,8 м. Було винесено приписи щодо приведення будівництва у відповідність до затвердженої проєктної документації, однак роботи зухвало продовжували, тому у межах своєї компетенції управління ДАБК притягнуло забудовника до адміністративної відповідальності. Згодом передали справу до управління правового забезпечення міськради для підготовки позовної заяви, наразі справа на розгляді у суді.  Але забудовники вже отримали погодження проєктної документації від Міністерства культури України із тими змінами, які є в натурі, тобто з влаштуванням 4 поверху та мансарди.

У роботах із реконструкції квартири  з влаштуванням мансарди на вулиці Володимира Гошовського,4 порушень не виявили. Перші містобудівні умови та обмеження на реконструкцію квартири  з влаштуванням мансарди в межах прилеглих існуючих над квартирою горищ на вулиці Володимира Гошовського, 4 видані ще у 2012 році, другі містобудівні умови та обмеження на реконструкцію існуючого горища будівлі поліклінічного відділення Ужгородської МДКЛ з надбудовою одного поверху та мансарди під офісні приміщення видані у березні 2016 року, після того, як у приміщення змінився власник. Забудовник отримав експертний звіт на проєктну документацію, має історико-містобудівне обґрунтування, проєкт погоджено з управлінням культури Закарпатської ОДА.  Будівельні роботи тут розпочали у жовтні цього року, позапланова перевірка показала, що вони виконуються у відповідності до затвердженої проєктної документації. Наразі  триває погодження у Міністерстві культури України. Управління ДАБК також направило лист до департаменту культури Закарпатської ОДА щодо проведення перевірки в межах їхньої компетенції, проте відповіді наразі немає.

Будинок на вулиці Братів Бращайків,7, де  заплановано реконструкцію власного підвального приміщення, теж знаходиться в історичній частині міста, дозвільні документи на роботи власник мав.  Реагуючи на звернення, працівники управління ДАБК неодноразово проводили перевірки, проте належно зробити їх не змогли через відсутність забудовника чи його представників. Наразі будівельні роботи зупинені. Разом із тим, забудовник уже розробив проєкт із влаштуванням входу з вулиці, який погоджено Міністерством культури України, отримано від Мінкульту та департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації дозвіл на земляні роботи, проте  земельна ділянка під влаштування стаціонарних конструкцій (сходів) належним чином не оформлена.

Розповіли й про інші об’єкти, щодо яких піднімали питання ужгородці. Так, у будинку на розі вулиць Собранецької та Юрія Гойди (на території колишньої автостоянки) Міністерство культури погодило 8 поверх будинку. Так само у Мінкульті не мали заперечень проти капітального ремонту із влаштуванням вітрин у будівлі №2 на Православній набережній.

13 грудня 2019р.

Теги: забудова, центр

Коментарі

*** 2019-12-13 / 15:18:14
Пенсії із 40-річним стажем 2000,у транспортників-чоловіків,а ви щось будуєте,і де? і за які кошти?.Поліклініки дитячі,коли мали поточні,капітальні ремонти?Що за будівництва-комедія!

Вуву 2019-12-13 / 14:55:54
Як завжди ... Винні забудовники.
А справи перекинули на суд.
(А в судах все під "гаврилом".
тбт. Генрокурором обл. Гаврилюком)
ПРІВЄТ РЯБА ШАПКА !
ЗДРАСТВУЙ ВОВА ПРЕзєДЕНТ.
PS.
Говорили балакали ... Залишили корупцію.

НОВИНИ: Соціо

19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 8
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 8
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
» Всі новини