Дорожній експеримент на Мукачівщині буде продовжений за сприятливих погодних умов (ФОТО)

Свого часу Закарпатська ОДА підтримала проведення експерименту із застосуванням нових технологій зі стабілізації ґрунтів на автомобільній дорозі місцевого значення С 070704 Мукачево-Лавки-Лохово, протяжністю 6 кілометрів, балансоутримувачем якої є Мукачівська райдержадміністрація.

Дорожній експеримент на Мукачівщині буде продовжений за сприятливих погодних умов (ФОТО)

Даною технологією, в разі успішного результату експерименту, передбачалось суттєво знизити собівартість проведення капітального ремонту шляхів краю.

З метою запровадження експерименту було здійснено узгодження даної технології з Державним дорожнім науково-дослідним інститутом імені  М.П. Шульгіна та отримані необхідні рекомендації щодо укріплення основи дорожнього полотна.

Відтак, представники австрійської фірми для реалізації проекту розробили документацію та розпочали роботи без залучення бюджетних коштів.

Однак, фахівцями було грубо порушено рекомендації, надані інститутом, чим практично зіпсовано експеримент.

Найближчим часом буде відновлено дорожнє полотно для забезпечення належного проїзду за рахунок власних коштів, повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі Закарпатської ОДА.

У такий спосіб в обладміністрації прокоментували ситуацію, що склалася у селі Лохово, і про яку розповіла журналістка Тетяна Когутич. З проханням про розголос до медіа звернувся голова села Лохово в Мукачівському районі з приводу недоремонтованої дороги.

Як пише Тетяна Когутич, "Експериментувати вирішили на людях — адже вулиця, 2, 5 км якої “відремонтували” за супертехнологією, є однією із сільських, там живе 12 сімей, які уже три тижні залишаються відрізаними від цивілізації. Чому? А тому, що вулиця непроїзна — в силу того, що її завалили болотом, яке, мокре (ну бо зима і вогко!) так і не перетворилося в тверде покриття, що, в принципі, було неважко спрогнозувати. Люди ходять брудні пішки на роботу, діти в садок і школи, машини лишають хто де поблизу — бо заїхати важко, машини годі відмити, ну й встрягнути можна.

Але це ще півбіди. У вулицю вже три тижні не заїжджає сміттєвоз (причина та ж: бо підрядник не хоче застрягнути), сюди в разу чого не заїде ні швидка, ні інша термінова служба, голова каже, що не дай Бог хто помре із громадян — то навіть не знати, що робити.

Василь Левицький, голова села, говорить, що він особисто, та жителі вулиці Вакарова, яку занесли болотом і зробили непроїздною, уже тиждень оббивають пороги у мукачівській РДА — але наразі проблему на місцевому рівні вирішити не вдалося. В.о. голови РДА Андрій Данканич запевнив, що проблема вирішується — але того, аби вона вирішувалася, не видно, та й коли вирішиться — точно не зазначив.

Минулого тижня підрядник ще трамбував вулицю, але у ніч з неділі на понеділок підрядник забрав усю техніку, каток — і як вітром здуло. Та й той каток не міг зробити нічого вже на дорозі, бо він уже минулого тижня, коли йшов дощ, не вкатував глину — вона просто налипала і тяглася за ним. Якщо експериментувати — то таке треба було робити влітку. Нас як сільську раду не запитували, чи хотіли б стати учасниками такого дорожнього експерименту — на вулицю просто три тижні тому нагнали техніку і почали роботи, на другий день до мене прийшов екс обласний депутат Андрій Сербайло, який від області керував процесом разом із підрядником австрійською фірмою, з проханням допомогти із наданням техніки для розрівнювання та трамбування глини, яку вони вже завезли на вулицю. Зараз цей депутат не реагує на наші прохання завершити процес і зробити вулицю знову проїзною. Підрядник ще минулої п'ятниці обіцяв людям на вулиці завезти поверх глини відсів — але в неділю вночі забрав техніку і його як вітром здуло.
Зі слів голови, люди розлючені і обіцяють, що коли до понеділка на цей дорожній колапс не буде реакції обласного керівництва (якщо районне вирішити не в змозі) — замовлять грейдер і просто зсунуть цю глину з тої вулиці на проїжджу частину, якою на роботу добирається весь кущ — до траси, що веде на Мукачево чи на Ужгород. "Якщо ми не можемо їздити, хай усі потерплять" - кажуть. Відтак, ми просимо обласну владу зреагувати на ситуацію і виправити її якнайскоріше, - сказав Василь Левицький.

Дорога, яку ремонтували за “глиняною” технологією, не комунальна — вона належить обласному автодору".

Фото Тетяни Когутич

05 грудня 2019р.

Теги: експеримент, дорога

Коментарі

iгор 2019-12-06 / 14:30:10
технологiя просто бомба

НОВИНИ: Соціо

10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 23
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини