На Закарпатті "зведуть" "Карпатську дорогу вина та сиру"

У понеділок, 25 листопада, голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко зустрівся з керівником Проекту Євросоюзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Саверіо Савіо, національним експертом Проекту ГЗ з розвитку сільських територій, співвласницею Сімейної виноробні «Колоніст» Аллою Плачковою та засновником виноробної компанії «Шато Чизай» Геннадієм Гутманом.

На Закарпатті "зведуть" "Карпатську дорогу вина та сиру"

Йшлося про впровадження пілотного проекту «Карпатська Дорога Вина та Смаку» в Закарпатській області, який вже успішно діє на Одещині під назвою «Дороги вина та Смаку». 

Саверіо Савіо розповів, що географічні значення допомогли здобути світову славу таким продуктам, як шампанське, коньяк, сири рокфор, пармезан і багато інших. Україна є потужною аграрною державою, виробником продуктів харчування, тому має чудові перспективи для реєстрації вітчизняних географічних зазначень. Так, на отримання статусу продукції з географічним зазначенням вже йдуть «гуцульська бриндзя», «херсонський кавун», «мелітопольська черешня», бессарабські, закарпатські вина тощо.

Під час обговорення зазначалося, що гастрономічні маршрути – це інноваційний для України туристичний продукт, з високим потенціалом сприяння розвитку сільських територій: через підтримку виробників та традиційних продуктів, збереження і зміцнення культурної спадщини місцевих спільнот та залучення додаткових фінансових надходжень від туристів та інвесторів.

– У рамках проекту «Карпатська Дорога Вина та Смаку» в Закарпатській області передбачається створення еногастрономічних дестинацій, окремих локацій та конкретних маршрутів, їх стандартизація, ефективний механізм взаємодії громадськості, бізнесу та влади задля їх розвитку. Також надаватиметься допомога місцевим виробникам, виноградарям та виноробам, закладам харчування з просуванням локальної кухні, об’єктам розміщення та іншим потенційним учасникам гастрономічного маршруту у створенні еногастрономічної туристичної пропозиції та її маркетинговому позиціонуванні, – розповіла Алла Плачкова, наглядно продемонструвавши діючий проект в Одеській області. Вона додала, що основні принципи проекту – гастрономічна подорож має бути безпечною, комфортною, смачною та змістовною.

Вже розпочато створення єдиного всеукраїнського інтернет-порталу, який міститиме необхідну інформацію щодо створених «Доріг вина та Смаку України» та їх учасників – національних виробників локальної туристичної продукції, які відкриті для відвідування. Таким чином кожен турист зможе вибрати собі напрямок подорожі та скласти до неї винно-гастрономічну карту відповідно до смаку, а також отримати гарантію харчової безпеки на маршруті. Все це сприятиме збільшенню туристичних потоків на сільські території, підвищенню попиту на місцеву продукцію та збереженню Гастрономічної Спадщини України, – переконані представники проекту.

Також пані Плачкова розповіла, що наразі на базі «Шато Чизай» проходить семінар для закарпатських виноробів і фермерів. Планується підписання угоди про співпрацю з подальшим створення обласної асоціації. Далі чи-то виноробна, чи сирна продукція представлятиметься на міжнародних форумах з відповідною промоцією. 

Тож, присутні прийшли заручитися підтримкою очільника краю та залучити до реалізації цього масштабного проекту структурні підрозділи облдержадміністрації, зокрема, департамент економічного розвитку та торгівлі.

Зі свого боку, Геннадій Гутман запевнив, що Євросоюз готовий надати необхідну фінансову підтримку для реалізації цього пілотного проекту в Закарпатті, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

26 листопада 2019р.

Теги: дорога, вино

Коментарі

шато 2019-11-27 / 11:35:34
скоро всіх виноробів підімнуть під чізай уякого всього 272 гектари виноградників а ось вина...

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 31
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини