На Закарпатті з 38 газет державної та комунальної власності процес роздержавлення пройшли тільки 8 видань

В Ужгороді закарпатські та сумські журналісти під час скайп-зустрічі обговорили процес роздержавлення преси в Україні та областях, зокрема.

На Закарпатті з 38 газет державної та комунальної власності процес роздержавлення пройшли тільки 8 видань

 Йшлося про те, як відбувся процес роздержавлення, як живуть газети сьогодні та які основні проблеми, що їх турбують. А також про те, чи вдалося досягти певних успіхів у вже самостійній діяльності.  Обговорили учасники і налагодження співпраці редакцій із новоствореними об’єднаними громадами, можливості та перспективність кооперації районних газет задля оптимізації їх діяльності.

На Закарпатті з 38 друкованих ЗМІ державної та комунальної власності («районки», міські газети, газети сільських громад, журнали ти та бюлетені) процес роздержавлення пройшли тільки 8 видань. Про це розповів Олександр Горзов, заступник начальника Управління-- начальник відділу державної реєстрації друкованих ЗМІ та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області.

«У 2015 році був прийнятий Закон про реформування державних і комунальних друкованих, засновниками яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування. Кожному друкованому ЗМІ ми двічі надсилали попередження про те, що треба надати документи, - каже Олександр Горзов. – Процедура реформування завершилася 31 грудня 2019 р. І тільки 1 газета з реформованих газет завчасно подала документи, решта 7 прийшло в останній день. Свідоцтва 30 ЗМІ визнано недійсними». У результаті реформувалися такі видання як «Новини Закарпаття», «Дружба», «Верховина», «Берегово», «Тячів», «Зоря Рахівщини», «Новини Виноградівщини», «Нове життя». За словами Олександра Горзова, ті ЗМІ, що не пройшли процес реформування, запевняли, що колективи були готові вчасно подати всі документи, проте їхні засновники дотримувалися іншої думки.

Ярослав Гулан, представник ІМІ в Закарпатській області, журналісти друкованих та електронних видань зауважив: якщо роздержавлення обласної газети «Новини Закарпаття» пройшло успішно, то міська газета «Ужгород» стала тією газетою, свідоцтво якої було анульовано. «Але міська рада продовжує замовляти розміщення матеріалів про свою діяльність, можливо редакція порозумілася з владою попри те, що ліквідували свідоцтво і вони стали де-факто новою юридичною особою», - каже експерт.- Щодо районок, то залишилися ті, які мали якісний контент і певний наклад до роздержавлення».

Оксана Штефаньо, редактор відділу інформації газети «Новини Закарпаття» розповіла, як працює редакція після реформування. «Наша редакція зареєстрована як Товариство, нині це повноколірне 16-ти сторінкове видання, друкуємося у Львові. До роздержавлення мали вівторковий номер, з 1 січня 2019 виходимо тільки у суботу. Напевно через це трохи упав наклад, але не набагато. «Новини Закарпаття» надалі залишаються найбільшою газетою області, наклад складає 8 тис.580 примірників, передплата 7 тис.примірників»,- каже Оксана Штефаньо.

Газета також має електронну версію у такому ж дизайні як друкований формат. Щоб було зручніше для читачів. Редакція запровадила також платну підписку на електронний варіант - всього 15 грн. на місяць. «Але поки наші люди не дуже готові платити за якісний контент. З кожним місяцем аудиторія збільшується, але все-таки наші читачі надають перевагу друкованій газеті», - додає редакторка відділу.  Загалом проблем у роботі редакції та творчому процесі після роздержавлення у «Новина Закарпаття» немає, каже Оксана Штефаньо. Проте дуже ненадійно працює Укрпошта, від цього страждають передплатники у відділених селах, адже туди кореспонденцію та газети доставляє тільки Укрпошта, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

17 вересня 2019р.

Теги: роздержавлення, газети

Коментарі

Берегово 2019-09-17 / 12:59:59
нас старших людей мало цікавить ваше роздержавлення,у нас була одна нормальна газета "Берегово"на двох мовах раз на тиждень і ми старше покоління ,яке живе без інтернета були в курсі ,що робиться в місті і чим живе громада міста.А вже рік ми відірвані від важливих подій міста.Хіба це нормально,якщо мер намагається робити багато хорошого для жителів міста то чому не може створити одну хоча б газету і для нас не важливо ,яка форма власності.

НОВИНИ: Соціо

21:58
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини