Ужгородський суддя вирішив натиснути на правозахисника кримінальною справою

На Закарпатті судді із сумнівною репутацією почали тиск на громадських активістів та правозахисників. Наразі йдеться про одіозного суддю Ужгородського міськрайсуду Віталія Малюка, який сумновідомого громадськості тим, що в жовтні 2013 року, на замовлення тодішньої "регіональної" влади, засудив активістів, що захищали від нищення площу Народну в Ужгороді.

Ужгородський суддя вирішив натиснути на правозахисника кримінальною справою

Незадовго до своєї "переатестації", яка була призначена Вищою кваліфікаційною комісією суддів на 31 травня,  ужгородський суддя Віталій Малюк подав до Генеральної прокуратури України та Вищої ради правосуддя повідомлення-скаргу на громадського правника Віталій Грегора за, начебто, "тиск на суд", і тому просить відкрити кримінальну справу за втручання в його діяльність як судді.

По це повідомляє сам В.Грегор.

"Зі змісту самої скарги судді В.Малюка є очевидним її безпідставність та абсурдність. Оскільки, як зазначає суддя: "Віталій Грегор, який не будучи учасником справи (був вільним слухачем), після оголошення рішення, на наступний день зайшов в його кабінет і вчиняв тиск на суддю".

Тиск на суд – це якщо до прийняття рішення якась із сторін впливає в будь-який спосіб на суд з метою прийняття ним рішення на їх користь. Насправді ж я нічого не порушував: в березні 2019 року, після оголошення короткого тексту судового рішення в справі щодо бездіяльності прокурора Закарпаття В.Гаврилюка, я просто запитав суддю В.Малюка, чому він знову прийняв очевидно незаконне рішення і повідомив, що буду оскаржувати його дії у всі наявні інстанції. Це, очевидно, не сподобалось сумновідомому служителю Феміди, враховуючи те, що після його попереднього скандального рішення в 2013 році по засудженню активіста-захисника площі Народної Олександра Волосянського, ми звернулись до народних депутатів і він позбавився повноважень на понад 2 роки.

Тому вважаю, що реальні мотиви цієї скарги – це особиста "помста" судді і спроба вчинити тиск на громадських активістів та правників шляхом відкриття штучних кримінальних справ проти них", – констатує В.Грегор. І детальніше нагадує громадськості про те, що саме стало підставою позбавлення даного одіозного судді повноважень в попередній раз і що стало передумовами появи цієї скарги.

Йдеться про протести у жовтні 2013 року в обласному центрі Закарпаття, після яких працівники міліції жорстко, із застосуванням сили затримали активістів і журналістів, а суддя В.Малюк прийняв очевидно незаконне та замовне "судове" рішення. Саме він на замовлення тодішньої "регіональної" влади засудив до адмінвідповідальності активістів та правозахисників, що захищали від руйнування площу Народну в Ужгороді, "за злісну непокору міліції".

"Я, як активний учасник тих подій на Народній, а в подальшому Революції Гідності, разом із іншими майданівцями-захисниками даної зеленої зони – Олександром Волосянським, Томашем Лелекачем, Романом Сарканичем і Олегом Дибою, звернулися до більш як 10 народних депутатів з проханням не призначати на посаду судді Ужгородського міськрайонного суду Віталія Малюка безстроково, тобто фактично позбавити його повноважень.

Як наслідок, 9 квітня 2015 року народний депутат Юрій Левченко зачитав із трибуни Верховної Ради України нашу скаргу, народні обранці підтримали наші вимоги і виключили В.Малюка із постанови ВР "Про обрання суддів" (реєстр. №2451). У пдсумку – понад 2 роки даний суддя не здійснював правосуддя через відсутність повноважень. 

Засідання ВР 09.04.2015 р. (2:28:29 хв. - про суддю Малюка В.М.) https://youtu.be/OgtsoMSH3YM?t=8909

Однак в серпні 2017 року через "кулуарні домовленості" із Вищою радою правосуддя, до яких від ВР перейшли повноваження щодо суддів, В.Малюка було вже рекомендовано Президенту України призначити на посаду. В свою чергу, Петро Порошенко своїм Указом №444/2017 29 грудня 2017 року "Про призначення суддів" повернув повноваження даному судді з очевидно сумнівною репутацією", – розповів правозахисник.

"Відтак, з врахуванням зазначеного, вважаю, що дана скарга служителя ужгородської Феміди Малюка В.М., подана на мене до ГПУ та ВРП, – це примітивна спроба помститись за те дворічне "відсторонення" його від посади, а також вплинути на мою свідому громадянську позицію. Але це хибна спроба горе-судді, бо я, на відміну від нього, жодному тиску не піддаюся, і надалі буду активно займатись громадською діяльністю та захищати верховенство права.

Принагідно публічно закликаю Генеральну прокуратуру України надати правову оцінку свавільним діям ужгородського судді Віталія Малюка, Громадську раду доброчесності – надати висновок щодо невідповідності даного судді критеріям доброчесності та професійної етики, а Вищу кваліфкомісію суддів – нарешті остаточно його "звільнити", – наголошує Віталій Грегор.

 

Щоби збільшити фото, відкрийте його в іншому вікні, клікнувши на зображення лівою кнопкою миші

01 червня 2019р.

Теги: Малюк, Грегор, скарга

Коментарі

555 2019-06-02 / 14:07:35


Хамство і перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


555 2019-06-02 / 13:45:35

Міжгірець 2019-06-02 / 10:01:59
Так, судді в Україні - це не правосуддя, а символ корупції. Однак і громадські активісти ведуть себе безкаранно. У нас є один, електрик, представляв позивачів у суді, тепер пише позови, ходить по установах з скаргами, жони немає, дітей тоже, а робити нехоче. Освіти немає ніякої но гуглит.Само дорогий у Міжгірському районі, а ходить в одних топанках і зимою і літом, податки не платить, підприємницьку не оформив,однак всі на те забили.пише на суддів скарги, вони його бояться і приймають такі рішення, що у рамки кодексу його і забити неможна.Якщосьму кажеш, гойкат "я громадянин України".Знаютго і в Ужгороді, но там з ним не бавляться.написав на суддю відвід, бо той жвав жвачку коли з ним говорив на коридорі, а на іншого - що назвав секретяря " Свєточко" під час засідання. У нього видно така честь що дозвіл говорити у під час процесу треба питати у нього а не судді.я до того, що які судді такі і активісти, . Якби суддя не винен, сись Горобець не писавби скарги на нього, а якби написав безпідставно - сидівби.от і все.

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини