На Закарпатті побачив світ науковий щорічник "Українська гунґаристика"

За хронологією статті охоплюють тривалий історичний період від Середньовіччя і до недавнього минулого, за тематикою – представлена міграція Середньовіччя, роль міст у торговельний процесах, церковно-релігійна проблематика, тема комеморації та багато інших не менш захопливих і цікавих проблем.

На Закарпатті побачив світ науковий щорічник "Українська гунґаристика"

Щойно побачив світ перший випуск наукового щорічника «Українська гунґаристика», започаткованого Центром досліджень угорської історії та українсько-угорських відносин факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського національного університету.

Серед членів редколегії збірника – авторитетні вітчизняні фахівці зі всесвітньої історії та гунґаристичних досліджень, зокрема доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, директор Центру медієвістичних студій Мирослав Волощук та доктор історичних наук, професор кафедри модерної історії України та зарубіжних країн ДВНЗ «УжНУ» Іван Мандрик. Рецензентами видання виступили кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції ДВНЗ «УжНУ Ласло Зубанич і кандидат історичних наук, доцент кафедри культури та соціально-гуманітарних дисциплін Закарпатської академії мистецтв Іван Міськов.

В Україні інтерес до історії та культури Угорщини має давні традиції. Втім наукові дослідження беруть початок з праць Степана Томашівського, Михайла Грушевського, Дмитра Дорошенка тощо. Значну увагу цій проблематиці приділяли й історики Закарпаття. Зокрема, це добре помітно на тематиці праць, починаючи з кінця XVIII ст. – початку XIX ст. З 20–30-х рр. ХІХ ст. місцеві автори вміло «вписали» історію Закарпаття у загальну схему історії Угорщини (Йожеф Балайті, Кароль Мейсарош та інші).

Наукову гунґаристику у нашому регіоні започаткували в другій половині ХІХ ст. – початку ХХ ст. праці Тиводара Легоцького, Іштвана Сіладї, Шандора Бонкало, Андраша Комаромі, Антала Годинки та інших. Державно-політичні зміни бурхливого ХХ ст. вплинули на характер історичних студій і не завжди позитивно. Своєрідним рубежем у розвитку історичних досліджень в цілому та гунґаристичних пошуків зокрема можемо вважати 1945 р., коли було відкрито перший вищий навчальний заклад краю – Ужгородський університет. Хоча радянська марксистсько-ленінська ідеологія суттєво «коригувала» історичні дослідження, акцентуючи увагу на історії класової боротьби, «радянського народу» та радянської держави, раз у раз народжувалися якісні праці у сфері гунґаристики. Звичайно, не кожна праця може претендувати на зразкове історичне дослідження. Втім важливо вже й те, що радянська ідеологія не змогла повністю знищити зацікавлення минулим та культурою угорського народу. Варто згадати вчених радянської доби, які зробили значний внесок у сфері історичної гунґаристики, а це Андрій Ігнат, Микола Лелекач, Іван Коломієць, Ілля Шульга, Томаш Сопко, Яків Штернберг, Михайло Троян, Іваг Гранчак, Едуард Балагурі, Іван Король та інші. Їхні праці репрезентують українську радянську гунґаристику.

Після 1991 р. в історичній науці суттєво переорієнтувалася наукова увага вчених. Незважаючи на те, що джерельна база архівів (ДАЗО, фонди Закарпатського краєзнавчого музею) та бібліотечних сховищ (відділ стародруків і рукописів УжНУ, відділ Карпатики та інші), близькість і доступність бібліотек й архівів Угорщини відкривають широкі можливості для досліджень, гунґаристика й сьогодні не фігурує серед пріоритетних проблем закарпатської історіографії.

Запропонованим збірником прагнемо відродити і якісно покращити напрямок української гунґаристики. У дебютному випуску «Української гунґаристики» свої наукові доробки презентують вже досвідчені вчені, а також молоді дослідники. За хронологією статті охоплюють тривалий історичний період від Середньовіччя і до недавнього минулого, за тематикою – представлена міграція Середньовіччя, роль міст у торговельний процесах, церковно-релігійна проблематика, тема комеморації та багато інших не менш захопливих і цікавих проблем, повідомляє Медіацентр УжНУ.

15 березня 2019р.

Теги: щорічник, гунгаристика

НОВИНИ: Соціо

21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 52
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
» Всі новини