Прокуратура Закарпаття звинуватила активіста в спробі "чорно" здискредитувати керівництво правоохоронних органів

І розцінила відповідні публікації як тиск на хід досудового розслідування у певних кримінальних провадженнях

Прокуратура Закарпаття звинуватила активіста в спробі "чорно" здискредитувати керівництво правоохоронних органів

Йдеться про публікацію з «викриттям тотальної фальсифікації показників роботи прокуратури та поліції», що її поширив у мережі Фейсбук громадський активіст Євген Рахімов.

Відповідь прокуратури Закарпатської області розміщено за підписом прес-служби на її офіційній сторінці в соціальній мережі Фейсбук без розміщення на офіційному сайті цієї структури.

Як йдеться у повідомленні, "прокуратурою проаналізовані всі викладені в цій публікації дані, при тому, що тільки поверхневим аналізом відразу було видно, що вона не витримує жодної критики".

Крім того, констатується, що "вони свідчать про упередженість авторів «публікації», низький рівень їх правової культури та розцінюється прокуратурою як тиск на правоохоронні органи у певних кримінальних провадженнях." Про які кримінальні провадження йдеться, автори інформації не уточнюють.

"Враховуючи той факт, що окремі особи намагаються періодично, із залученням ЗМІ, безпідставно критикувати та провокувати правоохоронні органи", прес-служба прокуратури Закарпатської області закликала їх "не вводити в оману громадян задля отримання дивідендів у кримінальних провадженнях, адже ПРОКУРАТУРА ЗДІЙСНЮЄ СВОЇ ФУНКЦІЇ ВИКЛЮЧНО НА ПРИНЦИПАХ НЕУПЕРЕДЖЕНОСТІ Й РІВНОСТІ ПЕРЕД ЗАКОНОМ."

Як повідомляється, "на офіційному сайті прокуратури області систематично оприлюднюється інформація про діяльність відомства, у тому числі статистична, розпорядником якої є саме прокуратура області. Всі дані є у вільному доступі, але чомусь саме їх до уваги не взято. При цьому, свої спроби «аналізу», автор даної «сенсації» робить із отриманих відповідей на запити інших установ, які, до відшкодування збитків завданих в ході досудового розслідування, жодного відношення не мають."

Як пояснює прес-служба прокуратури, "найперше, слід зазначити, що облік сум відшкодованих збитків до державного бюджету, а також ЗА ТЯЖКІСТЮ ВЧИНЕНИХ ЗЛОЧИНІВ, ЗВІТНІСТЮ окремо НЕ ПЕРЕДБАЧЕНИЙ.

Встановлена і затверджена форма №1 «Єдиний звіт про кримінальні правопорушення» та «Звіту про роботу слідчих» містить лише дані про відшкодування збитків, завданих загалом інтересам держави, територіальних громад та у сфері земельних правовідносин. При цьому, відповідна інформація формується не на підставі карток, а виключно на підставі відомостей, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань у закінчених кримінальних провадженнях.

Натомість всі звіти про роботу слідчих формуються прокуратурою НА ПІДСТАВІ інформації наданої правоохоронними органами області, а саме: Національної поліції, служби безпеки та фіскальної служби області.

Так, за січень-грудень 2017 року сума відшкодованих збитків під час досудового розслідування ДЕРЖАВІ І ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ становить майже 10 млн грн. За січень-жовтень поточного року, сума відшкодувань державі і територіальним громадам склала понад 38,4 млн грн.

При цьому, у загальний розмір відшкодованих збитків також ВКЛЮЧАЄТЬСЯ вартість земель, повернутих у кримінальних провадженнях про злочини у сфері земельних правовідносин та земель, вибуття яких попереджено. Так, до прикладу, за 2018 рік (станом на 10 місяців) вартість таких земель у кримінальних провадженнях досудове розслідування у яких здійснювали органи нацполіції складає майже 33 млн грн."

За інформацією прес-служби прокуратури, "при формуванні загальної суми розміру відшкодованих збитків даної категорії ураховуються наявні у справі докази – заяви, розписки потерпілих, первинні фінансові документи (платіжні доручення, прибуткові касові ордери, чеки тощо), інші докази, які підтверджують фактичне отримання потерпілим, цивільним позивачем (їх представниками) коштів (майна) як погашення чи як компенсація спричинених збитків та фактично сплачених сум заподіяних збитків.

До відшкодованих збитків також включається вартість вилученого в ході досудового розслідування майна (коштів), що було предметом злочинного посягання, придбаного за кошти, одержані злочинним шляхом, а також переданого потерпілому (цивільному позивачу або його представнику) на відповідальне зберігання. Крім того, у цей показник також зараховуються суми вартості земельних ділянок, щодо яких факт припинення права власності або користування підтверджується відповідним документом уповноваженого органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Сума відшкодованих збитків у кримінальних правопорушеннях, пов’язаних з ухиленням від сплати податків, відзначається відповідно до Глави 9 Податкового кодексу України, а заподіяних правопорушеннями, пов’язаними з ухиленням від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

З огляду на викладене, як стверджує прес-служба прокуратури Закарпаття, "зазначена у публікації інформація про стан відшкодування збитків до державного бюджету є безпідставна, оскільки дана статистична інформація формується з інших підстав, тобто включає відшкодування збитків загалом державі, а не лише державному бюджету, а також територіальній громаді".

Крім того, як вважає прес-служба прокуратури, "не менш «професійно» виглядає спроба «аналізу» даних про ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ ЗАПОДІЯНИХ В ХОДІ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ на підставі даних державної виконавчої служби, основним завданням якої є - виконання рішення суду, тобто завершальна стадія судового провадження.

Так, кошти від реалізації конфіскованих товарів, у тому числі за рішенням суду і суми стягнуті виконавчою службою та суми збитків відшкодованих під час досудового розслідування, тобто до прийняття рішення судом у кримінальному провадженні - абсолютно протилежні по своїй суті, і робити на їх основі такі аналізи - є вершиною популізму, чим, на жаль, наразі активно зловживають вказані автори публікації."

На думку прес-служби прокуратури, "цікавим також є те, що «викривальна» інформація певний час тиражувалась, виключно на фейкових сторінках соцмережі (в тому числі на спеціально створених дублікатах - сторінок певних громадських організацій чи політичних сил без відома їх офіційних представників), які спеціально створюються з єдиною метою - дискредитації керівництва правоохоронних органів Закарпаття".

"Як підсумок, - вказує прес-служба прокуратури Закарпатської області, - наголошуємо, що вказане розцінюємо, як спроби тиску на хід досудового розслідування у певних кримінальних провадженнях та прийняття тих чи інших рішень. А за це вже - Законом передбачена відповідальність."

 

17 грудня 2018р.

Теги: прокуратура, Рахімов

Коментарі

Breakingnews 2018-12-20 / 09:41:29
Прокуратура Закарпатської області з Гаврилюком засцали розмістити це звинувачення хоча б в порядку спростування дифамації на своєму офіційному сайті. Це красномовно свідчить про достовірність їх показників. Вітаю, вчергове обіс...ися

закарпатський заробітчанин 2018-12-18 / 21:26:20
не можна нашу прокуратуру критикувати. то державний орган. критиканти знищують обороноздатність нашої держави. треба стати раком і молитись, бо прокуратура свята. а інакше путін нападе

Саша 2018-12-18 / 17:00:57
Бредятина від прокуратури )))))

Неля Бокшан 2018-12-17 / 20:05:31
Є брехня, велика брехня і статистика.

Степан Крук 2018-12-17 / 18:13:00
А за що власне розпочате кримінальне переслідування Рахімова: за низьку правову культуру чи за дискредитацію правоохоронних органів? А що є такі статті? А ще прокуратура розцінює це, як тиск по конкретних карних справах.... Дурдом, а не прокуратура! Давайте, неуки, чітку кваліфікаці правопорушення та докази! Не смішіть суди, клоуни!

ужгородець 2018-12-17 / 17:39:06
Якщо все викладене у статті відповідає дійсності то прокуратура зобовязана внести відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

НОВИНИ: Соціо

00:08
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 4
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
» Всі новини