Екофорум на Свалявщині основним завданням на наступні роки визначив розробку концепції стратегії поводження зі сміттям (ФОТО)

29-30 листопада у селі Поляна відбувся Третій регіональний форум «Поляна – ЕКО 2018».

Екофорум на Свалявщині основним завданням на наступні роки визначив розробку концепції стратегії поводження зі сміттям (ФОТО)

Захід був ініційований Регіональною асоціацією органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля». 

З року в рік форум ставить завдання на наступний період. Перший форум у Чопі визначив метою об’єднати громади області навколо вирішення проблеми ліквідації неочищених  комунальних стоків, яке успішно було виконано.  

Рік пройшов, і на другому форумі у селі Поляна була створена екологічна асоціація, яка об’єднала вісім населених пунктів: Великий Березний, Перечин, Міжгря, Воловець, Буштно, Іршаву, Сторожницю, Поляну. Форум прийняв програму «Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонній території Румунії, Угорщини, Словаччини та України». З метою виконання програми, протягом року у цих населених пунктах була проведена робота з оформлення земельних ділянок під очисні споруди, геологічні та геодезичні роботи. Делегації депутатів всіх місцевих рад за два роки відвідали очисні споруди аналогічних розмірів у Словаччині та Польщі. Наступний рік після створення асоціації був присвячений проектним роботам та виготовленню документації. Роботи ще тривають, але на весні 2019 року більшість буде подано на державну будівельну експертизу. За 2018 рік асоціація поповнилась новими учасниками: Баранинською ОТГ, Ільницею, Хустом, а Чоп став асоційованим членом асоціації. Паралельно велась робота по популяризації програми та пошуку підтримки для її реалізації. 

Цього року форум додав новий пріоритет у роботу асоціації – боротьба з потраплянням твердих побутових відходів у річки та водойми області. Напередодні групою експертів асоціації була підготована та виголошена доповідь на Національному форумі з поводження з ТПВ у Києві. З цією доповіддю були ознайомлені також учасники робочої групи по підготовці «Стратегії розвитку гірських населених пунктів України». Отже форум завершив триступеневий рівень обговорення нового розділу до програми ««Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонній території Румунії, Угорщини, Словаччини та України». Суть пропозиції полягає у поєднанні на території канальзаційно – очисної споруди будівництва сміттєпереробного заводу. Сучасні європейські технології не потребують значної території для КОС, що дає змогу економити її. До прикладу, для населеного пункту на 10 тисяч жителів для КОС достатньо   до 7 соток землі. Отже, 75%-90% території може бути використано для інших цілей. Доцільним за таких умов стало спорудження на цій території сміттєпереробного комплексу. 

Оскільки проблема вирішення управління ТПВ фактично знаходиться на початковій стадії, то логічно її вирішувати із застосуванням найсучасніших підходів та технологій. Саме таке завдання і було поставлене перед групою наших постійних експертів та проектантів. На основі їх аналітичних досліджень була розроблена концепція, яка лягла в основу проектної пропозиції заводу з переробки ТВП. 

Примголомшив присутніх виступ угорських колег з Верхньо – Тисянської Дирекції водного господарства Угорщини. Так, було продемонстровано наслідки повеней на Тисі, що приносять у її заплави угорської її ділянки тисячі тонн синтетичного сміття, що зноситься течією з Закарпаття.

У підсумку форум «Поляна – ЕКО 2018» окреслив головне завдання для наступних років – розробити концепцію комплексного підходу для вирішення проблем комунальних відходів у Закарпатті та втілити її у життя. Насамкінець було прийнято резолюцію по твердим побутовим відходам, у якій форум звернувся до ВРУ, КМУ, Закарпатської ОДА з конкретними пропозиціями. На форумі були підписані меморандуми про співпрацю асоціації з Національною мережею громадського здоров’я України, та про створення та діяльність міжнародного інноваційного консорціуму, повідомив Закарпаття онлайн виконавчий директор РАОМС «Закарпаття – за чисте довкілля» Володимир Суран.

03 грудня 2018р.

Теги: форум, сміття, стратегія

НОВИНИ: Соціо

17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
» Всі новини