У Квасах на Рахівщині відбувся перший фестиваль-ярмарок "Барви Карпатського ліжника" (ФОТО)

У неділю, 12 серпня, в с. Кваси на Рахівщині відбувся I-й Міжнародний фестиваль-ярмарок «Барви Карпатського ліжника». На свято прибули делегації з Румунії та Прикарпаття, румунські та угорські дипломати, представники Союзу українців Румунії, гуцульських товариств.

У Квасах на Рахівщині відбувся перший фестиваль-ярмарок "Барви Карпатського ліжника" (ФОТО)

Ліжник – ковдра з овечої шерсті з окремим, притаманним кожному регіону Гуцульщини орнаментом, є невід’ємним атрибутом гуцульського побуту з давніх-давен. Ним прикрашають оселі та вважають символом достатку. Карпатський ліжник, чи гуцульський килим,- це автентичність та унікальність побуту гуцулів українських Карпат, що століттями зігріває та охороняє жителів.

Захід мав не лише розважальний, але і просвітницький та етнографічний характер – у його програмі, окрім ярмарку та масових гулянь, пройшли майстер-класи та круглий стіл «Карпатський ліжник: традиції і сучасність».

Розпочався фестиваль із велелюдної ходи центром села до головної сцени свята. Кілька сотень учасників і гостей  у супроводі музик, трембітарів і кінної групи закликали всіх бажаючих долучитися до колоритного дійства.

Подивитися, а за бажання і придбати на фестивалі було що. Майстри представили гостям свята унікальні візерунки ліжників, а ще ковдри, подушки, картини, верхній одяг, прикраси, взуття із вовни. Кілька імпровізованих виставкових майданчиків організували ліжникарі з Рахівщини та сусідніх районів Івано-Франківщини.

– Я займаюся цією справою вже 40 років, – розповіла майстриня-ліжникарка з села Яворів Косівського району Ганна Копельчук. – Мене ліжникарству вчила мама, а я вже передала секрети цього мистецтва двом своїм донькам і онукам. Виготовляємо ковдри, доріжки, ліжники. До речі, вовна ваша, закарпатська.

Привезли майстри не лише свої вироби, але й обладнання – старовинні верстати, які подекуди слугують своїм господарям понад 60 років. Загалом для виготовлення двоспального ліжника потрібно близько тижня. Орнаменти автори або відтворюють зі старовинних ескізів, або вигадують самі. «Це родинне ремесло, яке передаємо з покоління у покоління. Це і основний вид заробітку. З проданих речей живемо, будуємо, навчаємо дітей...», – додає гостя фестивалю з Прикарпаття Ганна Шрайбер.

Представлені експозиції викликали неабияку цікавість у присутніх, а сам ліжник став окрасою в оздобленні фестивальних локацій.

Протягом фестивалю глядачів радували виступами фольклорні колективи з Рахівщини, Косівщини та повіту Марамуреш (Румунія), а також івано-франківський муніципальний оркестр народної музики «Рапсодія», артист України Павло Мрежук, народний артист України Володимир Смотритель, народний артист України Микола Свидюк, гурт «Jonych», гурт «Перкалаба».

Підтримав проведення фестивалю і народний депутат України Василь Петьовка. Також за  вагомий внесок у розвиток села, розвиток та збереження гуцульських традицій,  помічник народного депутата Михайло Штефко, від імені Василя Петьовки вручив подяки та  подарунки.

Таким чином, Закарпаття у своєму календарі отримало ще один унікальний фестиваль, покликаний відроджувати і популяризувати традиції багатонаціонального краю, які так приваблюють туристів.

 

12 серпня 2018р.

Теги: ліжник, Кваси

Коментарі

Gobi bachiju 2018-08-15 / 14:25:17
Ий хлобці будте рузумні! Добре хоть фистивалі си ще лишили, бо є де ще душу відвести. Дякуємо Гинадію Маскальу. Слава працьовитим пензіонерам бо цьи молодьош лиш би урвати.

Степан Ковбаснюк 2018-08-14 / 15:37:29
Всі Ригго Аннали всі риггоаннали Януковича Беркели з Закуреними тут у нас в Квасах в пансіонаті мают свій виборчий штаб Оппоблока . то є Пята Колона Протів України . а наш сільський Голова всяко їм потурає і допомагає , але думаю Патріоти України від ВО Свободи і Правого Сектора скоро покладуть цьому у нас край

Юггко Сасс депотат райради 2018-08-14 / 12:53:39
Йо, Правду Кваси пишеш шо Едік Зелінський і Віктор Медвідь є дуполизами Петьвки Нардепа, а я є інакшим, я для прикладу як райдепотат є Членососом у самого Ляшка , а Беркела Іванко то порядний хлопець наш Гуцул з Розтоків, то не він товариство Гуцульщини всіх заставив вступити в Партію Януковича і носити партбілети Ригго анальної Партіі, то його Вуйко Микола з Андріюком !!! А я взагалі депотат від партіі " Вили Ляшка", лоббіруюьще по Рахівських річках будівництво ГЕСІВ для Ковача і Ледиди , аби всі риби у вас здохли в річках, вам нащо риба, но а сам я живу в Ужгороді, але на шару погоститися у вас дурних Гуцулів все люблю приїхати в неділю то на Фестиваль Різбарів, то на Ліжник то на Бринзю

Вітьо Ведмідь з Рахова 2018-08-14 / 07:51:15
Лишіться мене геть ! Попереджаю всіх судовим позовом за образу честі і достоїнства мене як лікаря Гінеколога а не тільки мера Рахова

Вуву 2018-08-14 / 00:30:10
Ліжники ткати вміють ... Але ...
Але художнього смаку нема. Гарних ліжників не бучу ... Все якась рагульське ... "Сільске" ... І не красиве.
Мені не сподобалось. Бо то все на продаж ... І ніхто любов свого серця і душі в них не вкладає ... За принципом ... "І так куплять".

Ковбаснюк Степан з Квасівс 2018-08-13 / 23:07:29
А хто такий Іван Беркела ?

вітьо Ведмідь 2018-08-13 / 23:06:13
квасам : а при чому тут Петьовка ? Шо поміг вам на школу 5 міліонів Квасівську виділити через Кбмін ???? бо ви Кваси самі продалися Донецьким бандюкам Райки Богатирьової і Ларіна екс керманича адміністраціі Янека , які купили вашого сільського голову Дімича з потрохами !!! скупили все ваше село з Землями і санаторій Гірська Тиса і навіть назву пива шо ви хвалитеся рестораном " Ципа", це кличка донецького бандюка нардепа янека Циплаеова до речі !! А з своїм Беркелов йдіть в Гузи..ю до риггів !!!

Кваси 2018-08-13 / 19:41:13
Тут інформація про фестиваль, а не прайс-лист. Треба було підірвати гузицю і приїхати на ярмарок, тоді би і ціни знав

Читач 2018-08-13 / 19:27:01
Репортаж нікакой. Мене цікавлять ціни на вироби.

Кваси 2018-08-13 / 04:01:37
І знову тут на шару пропіарився петьовка біля Москаля і порядних гуцулів. Добре так жити і піаритися за рахунок гуцулів які відданнні рідному краю. Ніколи ще гайналь з Мукачева не вболівав за розвиток Гуцульщини, він тільки наживався за їхній рахунок з допомогою Зелінського Едіка з Ясіня та Віті Медвідя з Рахова. які продали гуцульщину за 30 срібних та можливість робити ними контрабанду. Ганьба цим цим запроданцям...... Дякуючи Івану Беркелі наш край почав процвітати і розвиватися в мистецтві.

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини