На Воловеччині співали коломийки, а на Великоберезнянщині відзначили етно-еко "Праліс-фест" (ФОТО)

29 липня на Закарпатті пройшли два тематичні етнофестивалі, присвячені самобутній народній творчості та збереженню унікальної природи Карпат.

На Воловеччині співали коломийки, а на Великоберезнянщині відзначили етно-еко "Праліс-фест" (ФОТО)

У смт Воловець відгуляли вже традиційний, ІХ обласний фестиваль коломийки «Дзвінкі перлини Верховини». Почалося свято з колоритної ходи центром селища в супроводі музик та вокальних колективів. Фестиваль, який має на меті демонстрацію та популяризацію розмаїтого місцевого фольклору, цього року зібрав понад три десятки творчих колективів.

На фестивальній сцені глядачі могли побачити й почути виступи троїстих музик, сопілкарів, коломийкарів, фольклорних колективів. Окрім того, делегації населених пунктів району презентували гостям виставки та експозиції з демонстрацією місцевої кухні, виробів декоративно-прикладного мистецтва та верховинського побуту.

Родзинкою цьогорічних «Дзвінких перлин Верховини» стали виступи гуртів «Гудацька тайстра» та «Лісапетний батальон», а також особливого гостя – народного артиста України Павла Зіброва.

У цей же час на території Ужанського національного природного парку в селі Стужиця Великоберезнянського району проходив ІІ Міжнародний етнографічно-екологічний «Праліс-фест». Метою заходу ще минулого року проголосили популяризацію ідеї збереження флори та фауни Карпатських лісів.

– Ми знаходимося в унікальній місцині – тут на невеликій локації сходяться кордони трьох дружніх країн, на території Нацпарку залишилися букові праліси, які є спадщиною ЮНЕСКО, зовсім поруч ростуть дуби, яким понад тисячу років, неподалік – місце падіння всесвітньовідомого метеориту «Княгиня», а в довколишніх селах місцеві селяни збудували дивовижні дерев’яні церкви, в тому числі й такі, що є світовою спадщиною ЮНЕСКО, – наголосив на відкритті фестивалю заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас. – Це місце – приклад гармонії людей і природи, і саме цьому присвячене сьогоднішнє свято. То давайте ж збережемо унікальну природу для наших нащадків, щоб і через сотні років вона радувала людей, як тепер!

Заступник голови ОДА подякував за візит гостям із сусідньої Галичини, а також Польщі, Угорщини та Словаччини, й привітав дипломатичних гостей їхніми рідними мовами.

У рамках цьогорічного «Праліс-фесту» біля адмінбудівлі Ужанського національного природного парку було урочисто відкрито пам’ятну стелу-копію, аналогічну тій, що встановлено на горі Кременець, де сходяться кордони України, Словаччини та Польщі. А ще гостей та глядачів фестивалю порадували виступами обласних та місцевих творчих колективів, частували місцевою кухнею, а майстри народно-прикладного мистецтва представили на огляд свої кращі роботи, які можна було і оглянути, і придбати.

– Сьогоднішнє свято відбувається в рамках функціонування Транскордонного біосферного резервату «Східні Карпати», – розповів директор Ужанського національного природного парку Віктор Биркович. – Фестиваль, як і уся наша діяльність, має на меті розвиток двох напрямків – збереження природи та розвиток туристично-рекреаційного потенціалу регіону. Цією територією проходять близько 30 туристичних маршрутів, зокрема й до славнозвісних пралісів. На території Ужанського парку вони ростуть на території 2500 гектарів, їхній вік перевищує 120 років. Наші праліси понад 10 років охороняються ЮНЕСКО і є гордістю усього Карпатського регіону… «Праліс-фест», заснований минулого року, став ще однією туристичною родзинкою і приводом спільно вирішувати проблему збереження екосистеми транскордонного регіону.

 

30 липня 2018р.

Теги: фестиваль, коломийка, Праліс-фест

Коментарі

сідомий 2018-07-30 / 19:55:51
У ВОЛОВЦІ ВСІ ПРОБЛЕМИ ВИРІШИЛИ. ЛИШ ЗАЛИШИЛОСЯ ФЕСТИВАЛИТИ. чИ ПОВІДОМИЛИ "ГУБЕРНАТОРУ", ЩО МЕДИКАМ І ТЕХПРАЦІВНИКАМ НЕ ВИПЛАЧЕНА ЗАРПЛАТА. а 1 МЛН.600 ТИС. ГРН. НА ФЕСТИВАЛЬ БУЛО.

НОВИНИ: Соціо

21:58
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини