"Свиняча" гулянка на Закарпатті: весело, смачно й прибутково

Чотири свині, гаряче винце, пронизливий холод, гучна угорська мова... В такій атмосфері днями проходив фестиваль різників у селі Геча Берегівського району Закарпатської області.

"Свиняча" гулянка на Закарпатті: весело, смачно й прибутково

Зібралися мешканці села та гості з обласного центру й навіть із Угорщини. «Треба трохи відпочити від буднів, отож сьогодні гуляє все село», — радіє мешканець села Тібор Остолош. Четверо кремезних різників прокололи свиням серце (видовище для людей зі сталевими нервами), з цього моменту стартувала весела гульня. Розпочалося змагання на найкращого різника, а значить ... на найсмачніше м’ясо.

Між собою змагалися чотири команди — три з Гечі й одна з Тереблішок (Угорщина). 29-річний голова сільської ради Андрій Мештер також запрошував словацьких різників, однак вони чомусь не приїхали. Отже, як проходить сам процес. Спочатку свиню заколюють (це, мабуть, найстрашніше), потім обпалюють, далі чистять, наступний етап — промивання водою. Опісля різники з великим ентузіазмом розрізали свиней і видаляли нутрощі. В їхніх очах палав вогник такого собі тріумфу, тим паче, коли тримали в руках майбутній шашлик, себто сире м’ясо, насичене кров’ю. Видаливши нутрощі, відділивши м’ясо від сала, самі ж різники почали готувати страви зі свинини. За цією картиною спостерігали навіть діти, можна сказати, з позитивними емоціями, хоча подібні дійства серйозно засуджуються вегетаріанцями та пацифістами і навряд чи є бажаними для дитячої психіки...

Під час усього процесу навколо свиней кружляли журналісти з фотоапаратами, відеокамерами. Самі різники ухилялися від коментарів — чи то настільки процесом захопилися, чи, ймовірніше, просто не розуміли української мови, бо село угорськомовне. Проте ніхто не переймався, люб’язні мешканці залюбки спілкувалися угорсько-російською мовою та ще й частували гостей свята гарячим, духмяним вином і лимонним чаєм, який готували на вогнищі в казані.

Всі з нетерпінням чекали смачного м’ясного обіду. Навколо лунала музика, люди смакували вином, приїхали багато туристів. Як тільки вловили пахощі сегединського, так усі стали в чергу за обідом. Невеличка порція коштувала 8 гривень, та воно того варте. Крім того, готували ковбаски, бограч, копченості, печеню та інші страви, отож такий фест дарує не лише радість і задоволення, а ще й чималий прибуток. Та й солодощі були не з дешевих... Не дуже зрадів один із журналістів, коли заплатив за кілька цукерок 36 гривень (!). Зате нам випала нагода посмакувати смачнючим сегединським. (!) Ось такий фестиваль свининки!

Власне, сама тусівка тривала до ранку. Як розповідає Тібор Остолош, селяни роблять фінансові внески, ввечері накривають столи й під гучну музику гуляють до ранку.

До слова, в Угорщині такі фестивалі набувають популярності й проходять 10 разів на рік. Мешканець села пан Остолош зазначив, що за один рік заколюють близько сімдесяти свиней. «2400 гривень — це вартість усієї роботи, тобто заколоти власну свиню, розрізати, зробити копченості...», — каже Остолош. Якщо ж свиня не є власністю, то така робота, за словами Тібора, коштує 600 гривень.

Власне, склалося враження, що різники люблять свою роботу та й оплата непогана. Крім того, працювати у рамках фестивалю не тільки весело, а й прибутково, бо ж свинина користується попитом, ціни на цей продукт зростають, а сегединський — одна з улюблених страв закарпатців... Та й сільський голова висловив сподівання, що в наступні роки цей фестиваль набере обертів, навіть сягне всеукраїнського рівня. А це, за словами, Мештера, буде засобом заманювання до Гечі туристів.

До слова, найвправнішими виявилися угорці, вони й стали переможцями.

Евеліна Гурницька, РІО
01 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 31
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини