Гройсман навідався з візитом до "угорської" школи в Ужгороді (ФОТО)

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сьогодні з робочим візитом відвідав Закарпаття.

Гройсман навідався з візитом до "угорської" школи в Ужгороді (ФОТО)

Супроводжували його голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, урядовці та народні депутати України.

Насамперед глава уряду відвідав Ужгородську загальноосвітню школу №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора. Із закладом гостей ознайомила директор школи Стелла Кеслер. Вона розповіла, що школа, у якій зараз навчається 487 учнів, працюють 43 педагоги, почала діяти ще у 1946 році. Складається з двох будівель: нової, збудованої у 2009 році, та старої, яка є пам’яткою архітектури, зведена ще у 1928 році. Крім угорської, учні вивчають українську, англійську або німецьку мови. Навчання у школі ведеться за перекладеними підручниками, тобто використовуються такі самі підручники, як і в школах з українською мовою навчання, освітній процес проходить за такими ж програмами, чим виконують єдиний державний стандарт.

Гості завітали на кілька уроків, поспілкувалися з учнями. Володимир Гройсман відзначив, що школа йому дуже сподобалася, діти прекрасно володіють українською мовою, разом із тим мають можливість навчатися мовою своєї національної меншини. 

«Враження надзвичайно приємні і від дітей, і від колективу школи. У цій школі ми побачили, що діти вільно володіють українською, і це суперкласно! Але також навчаються мовою своєї національної меншини. Це теж прекрасно і ця школа є символом. Ми – велика європейська нація, наша рідна мова – українська. Тому насамперед створюємо умови, щоб українська мова звучала, щоб її вивчали, щоб усі вільно нею володіли. При цьому ми повинні виконувати взяті на себе міжнародні зобов’язання і це відповідає нашій внутрішній позиції щодо створення умов для навчання мовами національних меншин, як це передбачає законодавство. Мовне питання використовується сьогодні і в іншій площині. Ми – багатонаціональна країна, багатокультурна, особливо Закарпаття. Ми цінуємо і поважаємо права національних меншин. Проте піднімається питання і про те, що є населені пункти, де ніхто не говорить українською. Це є порушенням прав громадян України. Я вважаю, що громадянин України повинен володіти українською мовою. Тому ми будемо розвивати українську мову і робити все, щоб національні меншини отримали максимально для свого розвитку. Багатокультурність – наше надбання, інакше й бути не може», – підсумував Володимир Гройсман на запитання журналістів свої враження від відвідин школи.

11 травня 2018р.

Теги:

Коментарі

Вуву 2018-05-11 / 17:37:58
Цей прийізд вови Г. - це "формалін чистойі води" ... Показати нам , як очільник уряду турбується про всіх нас і наш рівень життя .
Тому хоч і не офіційно ..
але треба розуміти що цей візит як сигнал до того що передвиборча гонитва бандюків і бариг за ГОЛОВНЕ КРІСЛО ... вже почалась.

Степан Крук -Magyar 2018-05-11 / 17:27:02
Вірно ти зауважив, друже! Ходити без шолому по Закарпатті небезпечно навіть Гройсману. Куди дивиться охорона прем"єр-міністра???

Magyar 2018-05-11 / 17:05:19
Shalom!

Вуву 2018-05-11 / 16:20:13
Лілінька тільки не нагинай сильно головоньку в низ ... Щоби не було другого підборіддя. ...... Добре витримуй монументальні пози і не виходи з образу "державнойі тьоті". :-))

Степан Крук 2018-05-11 / 16:19:27
Українські премє"ри ходять в українські школи! Такий великий дядя, цей Гройсман, а до школи його водять під руки. Якщо серйозно: прем"єру більше нічим зайнятися в Закарпатті, як ходити по школах чи в Бобовище на погар вина??? Інфраструктура області рухнула, дороги розвалилися, рівень злочинності виріс врази, чиновничий "безпрєдєл" стосовно створення ОТГ, безробіття, вирубка лісів, екологічний колапс... На якого хрена цей поц прилетів в Закарпаття? Я його сюди не звав! А ви?

Вуву 2018-05-11 / 16:07:51
Стелла кеслер така мадьярка як гройсман украйінець ... Але говорить по мадярськи ... А в нас що зеленьський і весь 95 квартал що гордон що суханов і решта всі як один з екранів тб па русскі ... І так хочуть розбудовувати нашу крайіну ... БЕЗ УКРАЙІНСЬКОЙІ МОВИ.
Зрештою чого дивуватись ... Якщо марина порошенко читає по складах як діти в школі ... Бо йій що китайська що украйінська ... все до одного переднього місця.
То всі названі вище собі "такімі дурніцямі" собі голову не забивають ... а просто чешуть па русскі ... Як нівчому не бувало.
дурни

*****до адміна 2018-05-11 / 15:55:19
Чудова стаття,але чого без коментарів про високі урядові переговори з представниками "майбутньої ОТГ"? Чи ще не вечір?

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 3
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини