В Ужгороді на обліку у виїзної бригади паліативної допомоги майже сотня хворих

Вже понад півроку, в Ужгороді працює виїзна бригада паліативної допомоги. Це люди, які доглядають невиліковно хворих вдома, надають їм та їхнім рідним різного роду підтримку та допомогу.

В Ужгороді на обліку у виїзної бригади паліативної допомоги майже сотня хворих
На обліку у паліативної бригади майже сотня хворих. Щодня вони виїжджають до своїх підопічних та допомагають їм боротися зі своїм недугом, а рідним – прийняти його. 
 
Про те, як працює паліативна бригада, чому її створили та про особливості роботи ми говорили з її ідейною натхненницею, головним лікарем УМЦ ПМСД Тетяною Козак. Далі – пряма мова. 
 
 
Все почалося з того, що 2 роки тому в Ужгороді планували збудувати справжній хоспіс, подібний до тих, які функціонують в Європі. Тоді громадськість та міська влада стали на заваді будівництву, хоча кошти й люди, які б цим опікувалися – були. 
 
Тоді Тетяна Козак вирішила, що можна було б зробити бодай щось для невиліковно хворих, кількість яких в Ужгороді, на жаль, чимала, тому й ініціювала створення виїзної паліативної бригади. 
 
Як це працює?
 
Паліативна бригада – це лікар, медичні сестри, психолог, соціальний робітник та духівник, котрі працюють з невиліковно хворими та їхніми рідними у них вдома. 
 
Зараз на обліку у бригади паліативної допомоги 92 особи. Переважно це хворі на рак чи інші серйозні захворювання. Хворого на облік бригаді передає дільничний лікар, однак сам пацієнт чи його рідні можуть відмовитися від послуг працівників паліативної бригади. 
 
Паліативна бригада забезпечена приміщенням у міській поліклініці, автомобілем, на якому виїжджає до хворих та певною кількістю медичного обладнання. Візки, спеціальні ліжка та інші речі для хворих можна брати на користування безкоштовно на якийсь час. Також працівники паліативної бригади забезпечують хворих потрібним для них знеболенням чи, наприклад калоприймачами та памперсами. 
Однак цих речей, на жаль, поки недостатньо для всіх.
 
Фінансується бригада із міського бюджету та за рахунок різних матеріальних допомог, тому всі послуги для хворих абсолютно безкоштовні. 
 
Працівники
 
Усі працівники бригади кваліфіковані та старанні, майже кожен з них проходив стажування за кордоном. Лікар слідкує за станом пацієнта, призначає правильне знеболення. Медичні сестри доглядають за хворим, роблять різні процедури та вчать рідних пацієнта доглядати за ним. Психолог та соціальний працівник працюють однаково, як з хворим, так і з його рідними. 
 
Сприйняття
 
У нашому суспільстві не прийнято говорити про хвороби та смерть. Тому, на жаль, коли в сім`ї хтось хворіє на серйозний недуг, життя цієї родини кардинально змінюється. Люди замикаються в собі, не говорять про свої проблеми, майже не виходять на вулицю. Звісно, що в такому випадку страждає не лише хворий, а й всі його рідні. Але так не має бути. Хвора людина також має право на повноцінне життя, розваги й задоволення. А ще людина має право на те, аби дожити своє життя без страшного болю. 
 
З роками ситуація вже стає кращою. Коли паліативна бригада лише починала свою роботу, дільничні лікарі спершу скептично до цього ставилися, однак зараз ставлення поступово змінюється. Рідні хворих теж спершу не надто охоче йшли на контакт з нами. 
 
Майбутній хоспіс
 
Виїзна бригада – це доволі значний крок у розвитку паліативної допомоги в місті, однак хоспіс Ужгороду все ж необхідний. Він не має бути надзвичайно великий, на сотню ліжок, однак він потрібен. Для Ужгорода достатньо хоспісу для 20-ти стаціонарних хворих, також має працювати й денний стаціонар. Крім лікарів у хоспісі мають працювати психологи, соціальні парцівники та волонтери, які зможуть розмовляти з пацієнтами, проводити різні заняття, концерти тощо. 
 
Хотілося б, аби в Ужгороді був хоспіс схожий на ті, що є в Європі. Це великі сучасні будівлі, в яких все побудовано й сформовано так, аби пацієнт почував себе зручно. У цій будівлі мають бути зручні та великі ліфти, пандуси, широкі проходи, аби хворих можна було перевозити на вулицю навіть на ліжку.
 
Різні заняття, концерти, арттерапія та музика – все це має бути для того, аби пацієнт не мав часу сумувати та занурюватися у свої проблеми. Однак, поки це все лише у планах, адже місце для будівництва хоспісу так і не знайшли. 
 
Ольга Беца, Закарпатський Кореспондент
18 вересня 2017р.

Теги: хоспіс, поліативна допомога

НОВИНИ: Соціо

20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 51
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
» Всі новини