Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин презентували в Ужгороді

В Ужгороді відбулася прес-конференція у межах плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» та тему «Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин».

Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин презентували в Ужгороді

Борис Кондратюк, виконавчий директор громадської організації «Закарпатська громада» розповів, що проект здійснюється у партнерстві з ГО «Черкаський правозахисний центр» у партнерстві з ГО «МАRT», ГО «Закарпатська громада» в рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні». Реалізатором виступає громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (NED).

«Ще півроку тому ми, проводячи моніторинг у сфері прав учасників АТО побачили таку проблему, як низька поінформованість учасників АТО щодо можливостей отримання медичних послуг. Дослідивши, що існують певні проблеми у сфері медичних послуг, зрозуміли: необхідно зробити певні кроки та поінформувати військових у цій сфері,- каже Борис Кондратюк. - Сьогодні ми маємо можливість презентувати кілка наших продуктів, які орієнтовані як для ужгородців, так і для всієї території України. Це, зокрема, соціальне відео, а також, довідник та буклети з необхідною інформацією. Формат довідника невеликий, тому, навіть перебуваючи в зоні АТО, військовослужбовець може користуватися кишеньковим довідником, телефони актуальні. Інше видання - буклет поділяється на три розділи: санаторно-курортне лікування, медичне обстеження та безкоштовні ліки».

Сергій Кузнєв, головний спеціаліст Західного міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТ зауважив, що часто учасники АТО не знають про таку пільгу, як надання їм санаторно-курортного лікування. Наприклад, в Іршавському районі із 63 війсковослужбовців, які перебувають на обліку, було отримано лише дві заяви на санаторне-курортне лікування. «Ми хочемо донести, що держава фінансує цей напрямок. Фінансування відбувається з Києва, а послуга надається безпосередньо на місцях у відділах соціального захисту. Необхідно написати заяву, стати на облік. За минулий рік отримано 69 путівок, 64 використано». 

Вікторія Пфайфер, начальник відділу у справах осіб з інвалідністю та ветеранів Управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради поінформувала, що на сьогодні перебуває на обліку 1113 учасників АТО та 40 інвалідів АТО. На санаторно - курортне лікування мають право демобілізовані особи. «Спочатку треба прийти і стати на облік в управління соціального захисту з відповідними документами. Є порядок надання путівок, якщо раніше Мінсоцполітики забезпечували путівками, то з березня цього року за новою постановою, міністерство надає фінансування, а сам учасник обирає санаторій, ми укладаємо тристоронню угоду. Сума путівки визначатиметься щороку, цього року на одного учасника це 6300 грн. На сьогодні нам дали 25 тис.грн - це 5 путівок. Будемо чекати решту коштів». 

Ірина Cтолярова, заступник начальника відділу охорони здоров'я Ужгородської міської ради зауважила, що затверджено заходи, згідно з якими надаються медичні послуги учасникам АТО.  «Для забезпечення з міського бюджету виділяються кошти. Діє Програма забезпечення ветеранів війни, з цієї програми 67 тис. виділено на цей рік. Це і забезпечення ліками на амбулаторному етапі., першочергова госпіталізація тощо.  Є можливість безкоштовного зубопротезування, ми проводили таке у 2015 році, наразі на цей рік не отримали заявко від учасників АТО», - розповіла Ірина Столярова.

Реалізація міні-проекту «Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин» здійснюється ГО «Черкаський правозахисний центр» у партнерстві з ГО «МАRT», ГО «Закарпатська громада» в рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні». Реалізатором виступає громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (NED), повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

 

 

 

 
15 червня 2017р.

Теги: послуги, доступність, учасники АТО

НОВИНИ: Соціо

09:18
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 2
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 40
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
» Всі новини