Майже 15 тис гектарів засаджено садами на Закарпатті

Протягом останніх років з обласного бюджету на розвиток сільських господарств краю виділили понад 2 млн гривень.

Майже 15 тис гектарів засаджено садами на Закарпатті

За 2015-й – 2016-й роки в рамках Програми розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області фінансову підтримку на розвиток та розширення виробництва та збільшення поголів’я отримали сільгосппідприємства та фермерські господарства області.

Так, зокрема, у  Воловецькому, Виноградівському, Перечинському Тячівському, Хустському та Рахівському районах  підприємства переобладнали молокопереробні цехи, оновили та придбали  додаткове обладнання для переробки молока. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію приміщень у фермерському господарстві  „Камед-ІР” на Іршавщині задля збільшення племінного поголів’я свиней. Виробники  Виноградівського, Мукачівського та Хустського районів придбали доїльні установки, техніку для заготівлі кормів, обладнання для бджільництва. Власники, що займаються розведенням овець, кіз та бджіл отримали дотації на утримання тварин.

Фермерському господарству Берегівського району, зокрема, з державного бюджету частково відшкодовано вартість 20 голів придбаних племінних телиць. 

У сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах відмічається стабільна, позитивна динаміка розвитку тваринництва. Нині на базі НВА «Племконецентр» Свалявського району реалізується міжнародний інвестиційний проект „Створення польсько-українського центру розведення та популяризації коней гуцульської породи”. Більше півсотні племінної великої рогатої худоби закупила Агрофірма  „М’ясний двір” Ужгородського району, фермерське господарство „Благородна коза” Тячівського району -  40 голів, „Фенікс -БНГ” на Берегівщині - 20 голів, приватний підприємець з Тячівщини - 60 голів. Близько сотні голів різних порід свиней придбано фермерським господарством „Камед-ІР” Іршавського району та 20 голів племінних кнурів зарубіжної селекції господарством „Новий рівень - 2006” Тячівського району. Фермерське господарство „Благородна коза”  на Тячівщині придбало сто голів овець української гірсько-карпатської породи, Закарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція у Берегівському районі – 70 голів овець. Крім того, у фермерському господарстві «Благородна коза» та ПП «Футько» триває виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва приміщень для тварин.

Половину обсягу виробництва агропромислового комплексу області складає рослинницька продукція. Аграрники Закарпаття у 2016 році зібрали рекордний врожай зернових культур, обсяг валового виробництва зерна склав 412 тисяч тонн, що майже на 25 відсотків більше рівня 2015-го.

Крім того на Закарпатті значно зросли і площі традиційних багаторічних насаджень. Нині в області у всіх категоріях господарств нараховується майже 15 тисяч гектарів плодово-ягідних насаджень, у тому числі у товарному сільськогосподарському виробництві – більше 2-х тисяч гектарів. Впродовж 2015-2017 років створено півтори тисячі гектарів багаторічних насаджень, зокрема тисяча гектарів засаджено горіхоплідними культурами, 170 гектарів садами, по 40 гектарів займають ягідники та  лохина, більше 20 гектарів -- виноградники.

Наразі триває реконструкція овоче-фруктосховища на виробничій базі Товариства „Контакт-Буд” у селі Минай Ужгородського району. Роботи планують завершити до кінця року. Виробничі потужності цього підприємства дозволять переробляти понад 10 тисяч тонн горіхів щорічно. Окрім цього тут планується зберігати овочеві культури. 

На стадії завершення і будівництво бази для переробки фруктів та виробництва напоїв міцних плодових на Ужгородщині. Незабаром Закарпатська область матиме ще один бренд - „Палинку”, яку вироблятимуть на основі плодів сливи, абрикоса, горіхів. Сировину для виробництва міцного напою планують закуповувати та заготовляти від фермерів Ужгородського району, повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Закарпатської ОДА.

07 червня 2017р.

Теги: сади

НОВИНИ: Соціо

16:59
/ 5
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини