В Ужгороді працює дитяча гончарна майстерня "Чарівний глечик" (ВІДЕО)

Вихованці «Чарівного глечика» майже щотижня влаштовують власні виставки у приміщені майстерні, беруть участь у міських та обласних конкурсах-заходах.

В Ужгороді працює дитяча гончарна майстерня "Чарівний глечик" (ВІДЕО)

Ось так вправно із глиною та гончарним кругом вправляється Руслан Жентичка – учень 8 класу ужгородської ЗОШ №16. Він уже майже два роки займається гончарством у гуртку «Чарівний глечик». Руслан є правою рукою для свого вчителя та прикладом для друзів у гуртку.

Руслан ЖЕНТИЧКА, учень гуртка «Чарівний глечик»

Ми творимо дива. Ми можемо зробити будь-які глиняні витвори: чи то хатину, чи то тарілку. Мені дуже подобається, займаюся цим два роки, коли Олександр Іванович прийшов у нашу школу, дуже мені сподобався. І я з самого початку став його правою рукою.

Центр арт-терапії – гончарна майстерня «Чарівний глечик» — з’явилися в ужгородській школі №16, яка розташована у Дравцях, у грудні 2015-го. Проект втілили завдяки співпраці управління освіти Ужгородської міськради та Карпатського агентства прав людини «ВЕСТЕД», за підтримки та сприяння уряду Словаччини, Словацького агентства з міжнародного розвитку та співробітництва. Це малий ґрантовий проект, розрахований на облаштування майстерні та закупівлі необхідного гончарного обладнання.

Микола ЯЦКОВ, керівник проекту ГО «Карпатське агентство прав людини «ВЕСТЕД»

Левову частку цього проекту, підтриманого словаками, це складає обладнання, яке коштувало 5 тис. євро. Це дві муфельні печі, це шаровий млин, турнетки, гончарний круг механічний, гончарний круг електричний. Матеріали такі підручні, які можна і самим виготовити. Закуповували таке обладнання, у якому б могли використовувати і нашу місцеву глину. Викладач її підводить до такої кондиції, яка може використовуватися навіть тут.

На заняттях діти в основному працюють із білою глиною з села Онок на Виноградівщині. Цей матеріал має антисептичні властивості. Майстерня працює щоденно, діти у двох групах (молодшій і старшій) займаються двічі на тиждень. Є також й індивідуальні заняття, зокрема із дітьми з особливими потребами.

Оксана ОЛАШИН, директор ужгородської ЗОШ №16

Насправді, це незвичайний гурток. Це центр арт-терапії, його мають змогу відвідувати дітки нашої школи, всі ужгородські дітки. А особливо тішить те, що сюди ходять дітки з особливими потребами. Саме на них і орієнтовані ці заняття. Вони приносять не просто велику користь, ми бачимо прогрес і результат. Коли занурюючись у творчість, у роботу з глиною, діти забувають про свої проблеми, вони перевтілюються, у них змінюється думка.

Богдан Юнгвірт вчиться у другому класі, на заняття з кераміки та ліпки ходить з бабусею. Завдяки вправності та настановкам вчителя, вдалося розробити моторику рук. Тепер хлопчина може самостійно і малювати, і писати.

Богдан ЮНГВІРТ, учень гуртка «Чарівний глечик»

Люблю малювати, уже навіть можу залишитися сам удома. Мені подобається робити різні вироби, робив писанку. Потім зліплю для кави кружку.

Вихованці гуртка працюють в єдиному колективі. Під час виготовлення предмету з глини, відчувають форму, густину, консистенцію матеріалу. Творча адаптація допомагає розвивати концентрацію уваги і моторику рук, це знижує рівень тривожності, пробуджує фантазію, виробляє посидючість і зосередженість на справі. У цьому впевнений досвідчений педагог, який без перебільшення живе своєю справою. Олександр Сенько уже більше 15 років займається гончарством, а нині ділиться секретами майстерності із молодшими колегами.

Олександр СЕНЬКО, вчитель гуртка «Чарівний глечик»

Діти виготовляють різні ліплення – від ручного до джгутикового (від якого і починалася кераміка в історії людства). Ліплять за допомогою гончарного круга, втім цей напрямок гончарства дається далеко не усім. Виготовляють різні рельєфні, об’ємні, декоративні роботи, свищики. В основному діти роблять це із задоволенням, для того щоб самореалізуватися. І ще одна велика користь в тому, що можуть вироби подарувати своїм рідним.

Вихованці «Чарівного глечика» майже щотижня влаштовують власні виставки у приміщені майстерні, беруть участь у міських та обласних конкурсах-заходах. Крім того, виготовляють глиняну символіку Ужгорода для подарунків міжнародним делегаціям. Допомагають й іншим гончарям та керамістам випалювати їхні вироби у муфельних печах. А ще завжди відкрито зустрічають гостей, та радо приймають нових вихованців. І тішаться допомозі небайдужих. Гончарна майстерня в ужгородській 16-ій школі – це не просто гурток, це душа і настрій.

23 травня 2017р.

Теги: майстерня, гончарство, глечик

НОВИНИ: Соціо

21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 53
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
» Всі новини