Тячів відвідала делегація з чеського містечка Градець-Кралове (ФОТО)

16 травня у приміщенні Тячівської міської ради відбулася урочиста зустріч з делегатами чеського містечка Градець-Кралове (чеськ. Hradec Kralove).

Тячів відвідала делегація з чеського містечка Градець-Кралове (ФОТО)

У рамках ділової співпраці (проект «Богемія – Менчул») та налагодження партнерських зв’язків на Тячівщину візитували заступник губернатора Градець-Кралового краю з питань медицини та охорони здоров’я Алеш Цабіцар, перший секретар губернатора Тереза Никлічкова, спеціаліст відділу канцелярії губернатора з міжнародних питань Івана Томкова, спеціаліст відділу регіонального розвитку Роман Кліма, голова Регіонального українського товариства Східної Чехії, перекладач Наталія Доценко, член товариства, координатор Проекту по співпраці Градець-Кралового краю та Тячівського району Сергій Доценко та член товариства, перекладач Андрій Доценко.

Вітали закордонних делегатів Тячівський міський голова Іван Ковач, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, голова Тячівської районної ради Василь Каганець, заступник голови Тячівської РДА Віктор Погар, депутат Закарпатської обласної ради від ВО «Батьківщина» Петро Голубка, керівники структурних підрозділів та служб Тячівської міської ради та ін. Результатом візиту повинно стати  підписання Меморандуму про співпрацю між Закарпаттям (Тячів) та Краловеградецьким краєм.

Іван Ковач запропонував приступнім переглянути короткометражні документальні фільми, заздалегідь підготовлені та спеціально переведені для гостей на рідну мову, про історію міста та життя його мешканців у період, коли Тячівський район входив до складу Чехії. У перерві між стрічками, Іван Іванович повідомив гостям, що копії фільмів делегати зможуть повезти на Батьківщину та продемонструвати їх своїм землякам. 

Не менш цікавою для чехів була стрічка про сучасний Тячів його оновлену інфраструктуру, побут і традиції мешканців громади, історичні та архітектурні пам’ятки міста, різноманітні масові святкування, матеріали про співпрацю з містами-побратимами, у тому числі, чеським містечком Яблунков тощо. Додатково було представлено інформацію про населені пункти Тячівської  ОТГ, які приєднані нещодавно села Руське Поле, Лази, Округла та Тячівка. Зокрема, гостям було подано коротку історію сіл, а також показано соціальні об’єкти - дошкільні навчальні та загально освітні заклади, медичні установи, будівлі релігійного призначення, архітектурні пам’ятки минулого століття та ін.

Приємно вражені презентацією, чеські делегати висловили своє захоплення мешканцями району, їхнім побутом і традиціями. Перший секретар губернатора Тереза Никлічкова подякувала представникам Тячівщини за теплий прийом та цікаву програму зустрічі. Відзначила особливе ставлення жителів міста та району до збереження та примноження історії рідного краю. Висловила побажання та сподівання, що на території району й надалі мирно вживатимуться представники всіх релігійних конфесій та соціальних верств. Зауважила, що головною метою їхнього візиту є найповніший збір інформації про Тячівщину та його мешканців і запевнила, що всі доступні матеріали будуть гідно представлені керівництву та жителям містечка Градець-Кралове.

Відтак, Тячівський міський голова Іван Ковач запропонував гостям продовжити ділову зустріч у вигляді екскурсії містом.

Серед перших соціальних об’єктів, куди навідалися чеські делегати Тячівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 імені В.Гренджі-Донського. Директор школи Тетяна Стойка залюбки поспілкувалася з гостями, ознайомила їх з навчально-виховним розпорядком закладу, показала актову та спортивну зали, а також кілька класних приміщень та, зокрема, комп’ютерний клас. Радісно чехів зустрічали і школярі, деякі учні цікавилися метою візиту зарубіжних гостей. Цікавим та незвичним для іноземців став шкільний музей Василя Гренджі-Донського, з яким їх ознайомила завідуюча музею, вчитель української мови та літератури Ганна Рекіта. 

Список почесних здобутків міста нещодавно поповнив і масштабний та, водночас, зручний спорткомплекс, де наразі тривають завершальні роботи. Спортивний об’єкт приємно вразив гостей, тож І.Ковач висловив сподівання, що у майбутньому тячівські спортсмени матимуть змогу запросити на змагання спортивні команди Чехії.

Невеличку екскурсію для чеської делегації територією та приміщенням Тячівського ясла-садка №1 провела завідуюча Тетяна Прінц. Вона наголосила на позитивних змінах в процесі проведення благоустрою території дитячого навчального закладу. Відзначила активну співпрацю колективу закладу з батьківським комітетом та Тячівською міською радою, спрямовану на покращення умов перебування діток  в садочку. 

Насамкінець, візитери відвідали Тячівську РЛ №1. Зустрічали гостей начальник відділу охорони здоров’я Тячівської РДА Іван Фабрицій, головний лікар Тячівської РЛ №1 Федір Яринич, заступник головного лікаря з лікувальної роботи Віктор Попович та заступник головного лікаря з медсестринства Марія Кучерява.

Після короткого екскурсу до приймального та операційного відділень Тячівської РЛ №1, Алеш Цабіцар наголосив, що тячівські медики виконують щоденний подвиг, працюючи в таких непростих умовах та лікуючи хворих.

На завершення, медики щиро подякували іноземцям за візит, висловили надію на майбутню співпрацю та побажали гостям вдалого та незабутнього перебування на Тячівщині.

Цього дня чеські делегати відвідали ще багато соціальних об’єктів розташованих на території міста Тячів.

18 травня 2017р.

Теги: Тячів, Чехія, Градець-Кралове

Коментарі

pfr 2017-05-20 / 06:13:10
у Градці Краловому 100 тисяч жителів, це обласний центр, кому прийшло в голову назвати його «містечком»?

НОВИНИ: Соціо

11:54
/ 2
У Мукачеві в семи амбулаторіях та на підстанції водоканалу встановлять сонячну генерацію
22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
/ 1
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
16:39
/ 1
У Ясінянську громаду на Рахівщині надійшла звістка про загибель Ярослава Бузака, що вважався зниклим безвісти від січня 2023 року
11:06
/ 1
В Ужгороді в п'ятницю попрощаються з Олегом Ващенком
16:10
ТОП 10 вакансій: на Закарпатті є 46 вакансій водіїв і 53 – швачок
15:28
/ 1
У Міжгір’ї відкрили Алею Слави Героїв-Захисників
20:39
/ 4
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 3
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 9
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
» Всі новини