Автори велетенських писанок з Мукачева на Софійській площі в Києві розповіли про свої роботи (ФОТО)

Анонсоване на суботу, 8 квітня, відкриття в Києві Фестивалю писанок довелося перенести на 10 квітня через дощову і прохолодну погоду. Проте, розписані художниками з усіх куточків України роботи вже можна побачити на Софійській і Михайлівській площах, а також Володимирському провулку.

Автори велетенських писанок з Мукачева на Софійській площі в Києві розповіли про свої роботи (ФОТО)

Закарпатські  рукотворні дива

Коли в середині дня суботи ми приїхали на Софійську площу, то побачили, як сильний порив вітру ледве не перекинув кілька писанок (їх висота – 90, а діаметр –60 сантиметрів) разом з металевими підставками, на які вони були встановлені. До кожної такої підставки були прив’язані 10-кілограмові вантажі.

Ми познайомилися на Софійській площі з авторами кількох писанок – майстрами з Мукачева.

– Я зобразила на писанці свого покійного дідуся Михайла, з яким була духовно дуже близькою, – розповіла Жанна Яременко. – Малювала з останньої фотографії діда (Жанна демонструє знімок на мобільному). Бачите, у нього немає жодного сивого волосся – це в 75 років! Дідусь Михайло керувався заповітами закарпатського мудреця Андрія Ворона, що дожив до 104 років. Деякі з них я написала на цьому яйці: «Біди є дві: погане здоров’я і погані діти. Все інше – неприємність», «Хто не вміє почути пораду, тому неможливо допомогти», «Ніколи не кажіть про серйозні плани голосно: для тебе є один слухач і порадник – Ангел Хранитель». Афоризми Ворона записав і видав окремою книгою лауреат премії імені Тараса Шевченка наш земляк Мирослав Дочинець.

Коли мій дідусь помирав, до нас у будинок прийшов чоловік, який мене давно шукав. Його звуть Василь. Ми познайомилися з ним у 2003 році в Києві на врученні дипломів Кабінету міністрів України і не бачилися після цього 10 років. Коли він мене розшукав, я вже була розлученою, виховувала двох доньок. Дід Михайло встиг познайомитися з Василем і благословив наш шлюб, сказавши: «Можу спокійно померти – знаю, що поруч із тобою буде надійна людина». На писанці (назвала її «Обійми ангелів») я зобразила діда Мішу в обіймах правнучок – моїх дочок. На відкритті цього фестивалю вони будуть танцювати в костюмах ангелів.

– А я зробив ковану писанку, назвав її «Птах-берегиня», – вступає в розмову коваль Василь Щока. – Коли робота була готова, виставив її площі в Мукачеві. Подивитися її прийшла моя мама, сфотографувалася біля писанки, а наступного дня несподівано померла по дорозі додому. Ось така містична історія!

На Софійській площі розміщено найбільшу кількість яєць – 374

Ми підійшли до Ігоря Добруцького, керівника міжнародного етнокультурного проекту Folk Україна, який є організатором фестивалю.

– На Фестиваль писанок (його бюджет в цьому році – 2, 7 мільйона гривень) ми не просили грошей у держави – обійшлися благодійними внесками, – розповів Ігор Ігорович. – Художники, яких ми відібрали для участі в цьому проекті, отримали від нас яйця з пластику і акрилові фарби, які не бояться води. На кожну таку писанку ми витратили близько 2500 гривень.

На Софійській площі встановлено авторські писанки, створені дорослими художниками. Більшість з них брали участь в нашому фестивалі в минулі роки. На Михайлівській площі і у Володимирському провулку розміщені менші за розмірами яйця – 70 сантиметрів на 50). Сто із них розписали за традиційним каноном народні майстри і 111 – діти. Ми зібрали «Тунель бажань», через який зможе пройти кожен бажаючий і загадати то, що йому дуже хочеться. Для розваги дітей передбачені атракціони. Проводитимуться майстер-класи з писанкарства. Відвідувачі також зможуть оглянути колекції писанок звичайних розмірів – близько 25 тисяч штук.

Ігор Осипчук, Сергій Тушинський (фото) "ФАКТИ"

09 квітня 2017р.

Теги: писанка, Мукачево, Київ

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 2
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини