На Рахівщині – ажіотажний попит на дрова

У ДП «Великобичківське ЛМГ» ажіотаж на виписку паливних дров. У виписні дні – понеділок і середу вишиковуються величезні черги бажаючих виписати паливні дрова, а це щоразу 100-150 чоловік в день, які потребують у обємі дров 700-1100 м3.

На Рахівщині – ажіотажний попит на дрова

Одночасно обслужити таку кількість покупців дров складно. При цьому, Статутом підприємства не передбачена функція торгівлі паливними дровами в роздріб.     

З цього приводу, задля обговорення шляхів вирішення високої соціальної напруги, що склалася навколо забезпечення населення паливними дровами та високою вартістю на перевезення з верхніх складів приватними перевізниками, у конторі Верхньоводянського лісництва відбулося засідання для вирішення проблеми. На засіданні також були присутні представники органів місцевого самоврядування та працівники лісомисливгоспу, повідомдяє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Серед обговорюваних питань – вартість транспортних послуг населенню приватними перевізниками дров; легалізація послуг по перевезенню; співпраця із органами місцевої влади, що стосується надання транспортних послуг.

Під час засідання зазначалося, що за останній час відбулися суттєві зміни у трудовому законодавстві щодо легалізації працівників, яким передбачені високі штрафні санкції при виявленні порушень трудового законодавства. Наступний пункт – підвищилася мінімальна заробітна плата працівників. 

Наголошувалося, що ціни на дрова встановлюються відповідно до методичних рекомендацій з формування собівартості продукції, робіт та послуг на підприємствах лісового господарства і включають витрати на їхню заготівлю та штабелювання на верхньому складі та сплати лісового податку (попенної плати). Ціни на паливні дрова протягом 2015-2016 років майже не мінялися і становили 255 грн. за кбм. твердолистяних порід і 192 грн. – шпилькових, при виробничій собівартості – 517 грн. за куб.

У віданні лісгоспу 11 населених пунктів, або 60% території району, в яких знаходиться 15600 дворогосподарств, із всього по району – 24200, а це – 65%. В 2016р. лісгосп заготовив 32382 м3 дров, з яких реалізував населенню – 29500 м3. і такий попит на дрова теж зрозумілий, однак в 2017р. обсяг рубок зменшено на 30 тис.м3, в т.ч. дров на 19 тис. м3, а заготівля дров є збитковою, відповідно, працівники лісгоспу дотують населення у вартості дров.

«Для нас важлива співпраця з місцевими радами та громадами, на їх територіях проводиться лісогосподарська діяльність, всі рубки погоджуються з місцевими радами. Прошу голів місцевих рад довести до депутатів та населення пропоновані ціни на перевезення дров і підвищення екологічної культури населення в лісі. Дуже важливим є питання сертифікації лісів. Ми отримали сертифікат, пройшли дуже жорсткий аудит і закликаємо голів місцевих рад, мешканці сіл, перевізників, щоб достойно вели себе в лісі, не робили ліси сміттєвими звалищами. Окрім того, введені зміни в Санітарні правила рубок. Йде тенденція до зменшення кількості рубок,  підприємство змушене ввести ліміт виписки дров і виписувати тільки одну машину на одне дворогосподарство, так як мають місце факти, що на одну адресу в один день можуть виписувати декілька машин, які не завжди попадають за адресою», – підсумував директор лісомисливгоспуЮрій Сойма.

 

 

 

15 лютого 2017р.

Теги: дрова, попит

НОВИНИ: Соціо

17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
» Всі новини