Із 10 книг закарпатських літераторів, запланованих до публікації за фінансування цільової програми, жодна не побачила світ

28 грудня Закарпатська організація Національної спілки письменників України зібралася, щоб поділитися здобутками року, що добігає кінця.

Із 10 книг закарпатських літераторів, запланованих до публікації за фінансування цільової програми, жодна не побачила світ

За словами голови організації Василя Густі, цьогоріч вийшло 35 художніх книг, зокрема по кілька книжок видали Дмитро Кешеля, Олександр Гаврош, Василь Кузан та ін. На жаль, із 10 книг закарпатських літераторів, запланованих опублікувати за фінансування Програми підтримки закарпатських авторів, жодна не побачила світ.

Проте цьогоріч відсвяткували 70-річчя письменницької організації, підготували альманах «Літературне Закарпаття», де представлена творчість спілчан-белетристів краю.

Доцент кафедри української літератури УжНУ Олександра Ігнатович готує до друку довідник про письменників Закарпаття, де вперше буде зібрано найповнішу інформацію, зокрема, про літературні премії та їх лауреатів за 70 років існування Спілки.

Вже вийшов сигнальний примірник літературних портретів та ескізів «Українське красне письменство Закарпаття» Дмитра Федаки. Крім власне літературних портретів, у виданні відображений системний огляд художньої літератури краю від найдавніших часів до нинішніх днів (від Василя Довговича до Василя Малишки).

Присутні письменники розповіли про свої здобутки та плани, а дехто навіть зачитав кілька поетичних текстів.

Зокрема Лідія Повх поділилася радістю від отриманої цьогоріч премії Наталії Забіли від журналу «Малятко». Хоч літературознавці вважають, що письменниця знайшла себе у дитячій літературі, чого авторка не заперечує, але зізнається, що справжньою вона є у поезії для дорослих. Зокрема, у творах останньої збірки «Розкажи про все вітру», яка відзначена премією імені Ф. Потушняка за 2016 рік.

Письменник і різьбяр Петро Ходанич, який наразі працює над дерев’яним іконостасом, поділився болем від ситуації в шкільній освіті, зокрема про спроби об’єднання української та світової літератури в один предмет, що письменник та колеги вважають нечуваним.

Надія Панчук побажала всім мати співрозмовників у час соцмереж і прочитала кілька поезій. Також поділилася планами щодо відзначення ювілеїв наступного року – Івана Сенька, Петра Скунця, Івана Чендея тощо.

Олександр Гаврош розповів про плани на наступний рік, зокрема роботу разом із обласною бібліотекою над книгою «Іван Чендей в колі сучасників», ідею створення електронної бібліотеки творів закарпатських письменників за згодою тощо.

Сумні прогнози для розвитку літератури дає професор УжНУ Сергій Федака: «Світовій літературі залишилося кілька років. Українській – трохи більше. У кращому разі вона перейде в кіно». І наголосив: «Ми – союзники. Треба підтримувати одне одного. Є ще час зробити резонансні твори і вирватися хоч за гори».

Медіацентр УжНУ

31 грудня 2016р.

Теги:

Коментарі

Патріот 2017-01-02 / 18:49:06
Люди читали і будут читати. Створюйте електронну бібоіотеку. А вчителі в школах тепер , навпаки, відучують дітей від читання.

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 2
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини