Іршавщина: Про робітника замовте слово...

В Іршавському районному будинку культури було велелюдно — у виставковому залі Іршавський районний центр зайнятості (директор Василь Парада) проводив ярмарок вакансій. Мета заходу традиційна - допомогти зустрітися роботодавцям з їх потенційними працівниками: безробітними, випукниками шкіл і навіть бажаючими змінити профіль роботи.

Іршавщина: Про робітника замовте слово...

Роботодавці "продавали" різноманітні вакансії, проте переважно робітничі чи інженерні. Директор ТОВ "Електрон-Іршава" Іван Лях шукав верстатників, продавців, але знайшов поки що інже-нера-технолога. На його підприємстві уже працює 20 робітників. Вони виготовляють паркетні дошки, ламберії. У бізнесових задумах - розширення виробництва аж до виготовлення меблів.

Колишні промислові гіганти союзного значення ВАТ "Іршав-ремверстат" та ЗАТ "Іршавський абразивний завод" сьогодні переживають,   не   найкращі   часи. Кількість працюючих на завод, який чи не єдиний в Україні виготовляє абразивну продукцію (круги для різання, шліфування) скоротилася  у  кілька  разів.   Начальник відділу кадрів Іршавського абразивного заводу Алін Случак пам'ятає час, коли виробництво було тризмінним, а завдяки вдало розробленій   системі   преміювання сюди прагнула потрапити молодь. А що ж зараз? Колектив переважно  передпенсійного  віку.  Трапляється так, що робота триває З дні на тиждень. А знайти кваліфікованих шліфувальників, слюсарів-ремонтників, формувальників абразивних  виробів  та  й  просто електромонтерів  досить  важко. Молодь не поспішає працевлаш-товуватися на заводи із шкідливим виробництвом. Подібна проблема з  підбором освічених та досвідчених   працівників   і   на "Іршавремверстаті", кадровик якого прийшла на ярмарок з метою знайти фрезерувальника, токаря-розточувапьника. Машинобудівна галузь надзвичайно перспективна, однак охочих праюва-ти за 700 гривень на місяць не луже багато.

Новостворені підприємства ТОВ "Італконф", "Робітник", "АМ.про" шукають швачок, розкрійників.

Роботодавці сподіваються, що цього навчального року ті випускники шкіл, які не зможуть успішно скласти іспити із зовнішнього оцінювання знань, ще  на шкільній лаві  оберуть робітничу професію, попит на яку  існував в усі часи, а в епоху науково-технічного прогресу   без   неї   й зовсім не обійтися. Очевидно, що потрібно удосконалювати систему проф-техосвіти, а профорієнтацію проводити у дитячому садку. Сучасна юнь мріє про легкий шматок хліба, віддаючи   перевагу вищій   освіті.   На жаль, немає серед їх пріоритетів професій швачки, токаря, фрезерувальника, столяра чи будівельника, які є такими затребуваними у наш час. Причину такого стану справ слід шукати у соціально-економічному розвитку незалежної України, яка у часи перехо-

ду від планової економіки до ринкової переживала масове закриття підприємств, звільнення безлічі кваліфікованих робітників, їх декваліфікацію. На робітничі спеціальності попиту не було, тож і профтехосвіта переживала кризу. Не оминув цей процес і навчальні заклади, які почали перепрофіль-овуватися, скорочувався набір на виробничі професії. За цей час устигли зникнути старі кваліфіковані кадри: хтось на пенсії, інші за кордоном, решта - на ринку...

Ті ПТУ, які не перепрофілюва-лися чи не закрилися мають старе або й ніяке обладнання. Та й про імідж робітничої професії, її популяризацію ніхто не дбав. Інша ситуація зараз. Відкриваються нові заводи, вводяться у виробництво модерні технології, а кваліфікований робітник усе ще на вагу золота. Одна з вагомих причин -низька заробітна плата. Сподіваємось, що в Україні профтехосвіта вийде на новий перспективний виток розвитку, а бути Робітником буде престижно й модно.

Ольга Синкулич , Закарпатський облцентр зайнятості населення
06 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини