Медики Закарпаття масово виїжджають за кордон (ВІДЕО)

Через низькі зарплати кращі українські фахівці змушені покидати країну в пошуках гідної роботи і гідної оплати. На Закарпатті лікарні скоро спорожніють. Куди їдуть наші лікарі?

Медики Закарпаття масово виїжджають за кордон (ВІДЕО)

Таких лікарів як Марія в Берегові дуже мало. Їй 24, перспективна, з пацієнтами ввічлива. Проходить інтернатуру, але після закінчення тут, швидше за все, не залишиться.

"Зарплата в 1600 гривень - це мало. Ну, сподіваємося, з 1 січня повинні підняти зарплату. Чекаємо. Насправді тут хороша лікарня, досить хороші умови, просто б ще відповідна зарплата. Я думаю, що багато б людей залишалися", - говорить Марія Локота.

У районній лікарні катастрофічно не вистачає персоналу. За 9 місяців звільнилися 103 співробітники. Нових шукати доводиться по всій області, говорить головлікар. Найбільше "страждають" від нестачі персоналу відділення першої допомоги і дитяче.

"До нас приїжджає працювати з Ужгорода, з міста Чопа приїжджає, педіатр приїжджає з Мукачівського району і несуть чергування в суботу, неділю, нічний час", - розповідає головний лікар Берегівської центральної районної лікарні Іван Малеш.

Плинність кадрів особливо помітна в прикордонних районах Закарпаття. Сусідні Угорщина, Словаччина, Чехія з радістю приймають молодих фахівців, з якими у самих великі проблеми. Адже їх медики теж біжать далі на Захід - до Німеччини або Австрії.

"Формується більша в процентному стані кількість лікарів пенсійного віку. На сьогоднішній день з Берегівського, Виноградівського районів потягнулися фахівці дуже хороші, вузькі фахівці. Це сигнал дуже тривожний", - говорить начальник управління Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Ольга Чемет.

Утримати молодих фахівців просто. Потрібно всього лише підняти зарплату лікарям і поліпшити умови роботи, - каже інтерн Степан Карабиньош. У цьому році близько половини його однокурсників, випускників медичного факультету УжНУ, виїхали за кордон, навіть не залишилися проходити інтернатуру вдома. Степан каже: у Словаччині та Чехії початківець лікар отримує близько 900 доларів на місяць.

"Я не виключаю того факту, що і сам можу поїхати за кордон, тому що розраховувати на 2000 гривень, з огляду на економічну ситуацію в державі... Навіть квартиру не зняти за ці гроші, до того ж не забезпечується ні житло, ні умови праці. Є такі амбулаторії, є такі лікарні, де народ просто, як ми жартуємо з цього - "МРТ руками", так як немає ні умов праці, ні житла, нічого ", - пояснює лікар-інтерн Степан Карабиньош.

У Берегові проблемою медиків перейнялися і місцеві депутати, - розповів нам головний лікар районної лікарні. Тому прийняли програму, за якою будуть виділяти гроші на оренду житла і премії для лікарів. Але поки програма на папері.

Марина Коваль, Подробности-ТВ

26 жовтня 2016р.

Теги: лікарня, лікар, медик, Берегово

Коментарі

Це я 2016-10-31 / 20:19:52
Я чув від лікаря, що у разі, якщо є претенденти на місце виїхавших, їх чомусь не приймають на роботу.
Кажуть, Берегівську райлікарню, її роботу потрібно знищити.
Щоб створити підставу для мотивованого закриття, переведення до Виноградова.
Бо районне начальство давно кинуло око на будівлі: добротне будівля чеської ери та три мадярських будівель з девяностих.
За ствердженням мого знайомого, ще чехи знайшли термально-лікувальну воду на території райлікарні, яку олігархи районного масштабу хочуть використати для лікувального туризму.

János Molnár 2016-10-27 / 21:35:54
Minek a kórház, ha mindent meg kell venni? A megmaradt orvosok szaktudása és jártassága 70 évekbeli. Így leépíteni e neves intézményt.... Szégyen. Nemcsak nincsenek megfizetve hanem megbecsülve sem. Valamiért a szülészet főorvosa nem megy... sem Kusztró, sőt a magyar nyugdíjt kapó Nagykarcsi is itt nyomorítsa meg gyermekeinket mit ahogy tette évtizedeken át. Nekünk ez jutott? vagy talán ezt érdemeljük nincs 1 normális kardiológusunk, becsületes sebészünk, jólelkű háziorvosunk... Szégyen, de nem miránk, hanem akik ezt a rendszert évtizedeken át irányították és most próbálják átmenteni gyerekeiknek a jó menő családi bizniszt. SZÉGYEN

doktor 2016-10-27 / 21:23:25
Engadni kellett volna a fiatalokat dolgozni és nem klánokat kiépíteni a kórház területén. Males klán, kusztró klán, Logojda, Nagykarcsi stb stb ezek elnyomják a fiatal kollégát igy azok számára csak a kartonozás papírmunka marad. Semmi fejlődés a fiataloknak csak a kiépített klánok uralnak mindeni és mindenkit még a betegeket is. ők mondják meg kinek jár ingyen a gyógyszer, vizsgálat és kinek kell fizetni érte. Megérdemli a járási kórház a sorsát ilyen vezetőkkel és főorvosokkal.

Дрон 2016-10-27 / 09:14:10
Напевно будить виїзджати не тільки лікарі !

Сумно 2016-10-27 / 08:20:36
Так і є. На жаль, скоро в Закарпатті не залишиться жодного толкового лікаря. Діє жидівська програма з винищення населення.

проста людна 2016-10-26 / 23:46:23
Так на папері напевно і залишиться,бо поки будуть приймати то вже не буде для кого виділяти ті нещасні копійки.

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини