У закарпатському Велятині відбувся "Пинтя-Фест" (ФОТО)

Із рекордною дзямою, стрільбами з гармати і новою криницею, летючими фарбами та музикою Pur:Pur і ВВ. Так пройшов "Пинтя-Фест" в одному з найколоритніших сіл Закарпаття – Велятині.

У закарпатському Велятині відбувся "Пинтя-Фест" (ФОТО)

Мальовнича глибинка Хустщини взагалі славиться як працьовитими людьми, так і цікавими ідеями. А ще – має красиві легенди. Одна з них – про славного Пинтю Велета.

Власне, йому і присвятили дійство, котре відбувається вже вдруге. Торік відкрили пам’ятник герою казок, котрий, разом із цим, кажуть в селі, був історичним персонажем. А нині привітали Велятино новою криницею. Твердять: вода – цілюща, бо не просто джерельна, а має значний вміст кремнію, адже село славиться своїми цілющими і термальними водами.

Розпочинали фестиваль пострілами з гармати. Саме вона є невід'ємним атрибутом, що асоціюється з Пинтею, адже він найбільше відомий тим, що буцімто влучив, стріливши з гори, у Хустських замок. А загалом Пинтя є класичним образом благородного розбійника-опришка, який грабував багатих і обдаровував бідних. У переказах ідеться, що Велет передав свою силу  знаменитому Олексі Довбушу.

Вочевидь, у Велятині вважають, що і опришки, і загалом гості мають смачно і ситно їсти. Тому фест відзначили рекордною дзямою. Це – наваристий бульйон з курки, заправлений сметаною, і без дзями у селі не проходить жодна гостина, а тим паче весілля. На "Пинтя-Фест" приготували дзяму богатирську і поставили рекорд України: 5872 літри дзями, звареної в одному казані. Як розповіла кухарка пані Марія, варили сам бульйон з сьомої ранку, протягом понад восьми годин, у рекордну дзяму пішло 160 домашніх курей.

А от апофеозом свята став масштабний концерт, на якому, окрім місцевих фольклорних колективів і солістів, виступили відомі закарпатські гурти, зокрема, колоритна "Чаламада" та запрошені зірки – неземний гурт Pur:Pur і запальний Олег Скрипка зі своїми хлопцями з "Воплів Відоплясова".

Та спершу всі охочі взяли участь у "кольорових боях" – обсипанні фарбами холі, що направду і весело, і колоритно. А знаменитий закарпатець Павло Чучка подарував Велятину дві скрипки – одну на згадку, на ній після концерту мав з'явитися автограф лідера ВВ, а інша пішла найменшому гостеві-велятинцю, 8-місячному малюку Тимофієві.

 Після поживної дзями і під добру музику Велятино гуляло до пізньої ночі, втім, запрошує не лише на свята, а й щодня. До слова, у селі проводять чотири фестивалі: також фестиваль косарів, фестиваль вишиванки, рок-фест "Велет".

"Пинтя-Фестом" вшанування знаменитого велятинця-Велета не завершується. Як розповіла сільський голова Велятина Жанна Микитюк, зараз з партнерами з Виноградівщини та повіту Бая-Маре Румунії розробляють туристичний маршрут "Стежками Пинті". За переказами, цей чоловік  жив саме в регіоні, який об’єднував ці краї, й був офіцером, але потім подався в опришки. До слова, в горах на околиці села є скеля, так звана "кухня Пинті". А вже незабаром відкриють і "Пинтєву садибу". Загалом Велятино розвивається також у напрямку зеленого туризму, запрошує гостей до сільських хат, а також унікальної атракції села – на термальні води, котрі у Велятині знайдені досить давно, і тепер вже є змога цілий рік відвідувати цілющі басейни. Ну а щирість і гостинність селян, смачна кухня та прекрасні краєвиди й колорит Велятина є приємним до цього бонусом.

А чудовим "бонусом" самого фестивалю стала його благочинна складова: організатори просто під час свята передали кардіограф районній лікарні. Досяг фестиваль й іншої головної мети – показав багатьом людям, що в Велятино варто їхати: просто познайомитися з цим цікавим селом та якісно відпочити.

28 серпня 2016р.

Теги: Пинтя-фест, Велятино

НОВИНИ: Соціо

22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
/ 1
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
16:39
/ 1
У Ясінянську громаду на Рахівщині надійшла звістка про загибель Ярослава Бузака, що вважався зниклим безвісти від січня 2023 року
11:06
/ 1
В Ужгороді в п'ятницю попрощаються з Олегом Ващенком
16:10
ТОП 10 вакансій: на Закарпатті є 46 вакансій водіїв і 53 – швачок
15:28
/ 1
У Міжгір’ї відкрили Алею Слави Героїв-Захисників
20:39
/ 4
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 3
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
16:53
/ 9
Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
20:35
/ 2
Африканець намагався незаконно потрапити в Україну зі Словаччини "щоби полікуватися"
11:23
На війні з росією поліг Федір Янчик з Берегова
» Всі новини