В Ужгороді з початку року створено вже 35 нових ОСББ

В Ужгороді 1115 багатоповерхівок загальною площею понад 1,9 млн.кв.м.

В Ужгороді з початку року створено вже 35 нових ОСББ

Будинки утримуються самими мешканцями або співвласниками, якщо у будинку створено об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), діє житлово-будівельний кооператив (ЖБК) чи будинковий комітет (БК).

В Ужгороді вже створено 165 ОСББ, 52 ЖБК та 22 БК, які самостійно утримують 33,2% загальної площі житлового фонду міста. З початку нинішнього року вже створено 35 нових ОСББ, що свідчить про те, що мешканці будинків прагнуть самостійно вирішувати питання утримання будинку. При створенні ОСББ на загальних зборах приймають рішення про розмір внесків на його утримання, обирають правління, вирішують, із ким укладати договори на обслуговування інженерних мереж, надання послуг, виконання робіт.

Житлові будинки загальною площею 63,2% житлового фонду міста утримуються житлово-експлуатаційними підприємствами: комунальними (КП «ЖРЕР № 4», КП «ЖРЕР № 8») та приватними (ТОВ «Житло-Сервіс», ТОВ «Наш Добробут», ТОВ «Підзамок», ПП «Ужгородський Будинковий Сервіс»).

1 липня 2015 року набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Законом чітко прописано, що власники квартир, нежитлових приміщень є співвласниками багатоквартирного будинку. Статтею 9 Закону визначено, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. 

Закон передбачає, що протягом року дії Закону або до 1 липня 2016 року співвласники багатоквартирних будинків мають можливість створити ОСББ або самостійно обрати собі управителя (надавача послуг з утримання будинку).

У міську раду вже направлено для оприлюднення 10 протоколів загальних зборів співвласників багатоповерхівок, де мешканці обрали собі самостійно управителя - надавача послуг. Рішення співвласників щодо обрання управителя оприлюднюється на офіційному сайті Ужгородської міської ради.

У разі, якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. 

У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, який проводиться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства. Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.

Якщо за місяць до закінчення зазначеного строку жодна зі сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

Тобто, якщо до 1 липня поточного року співвласники житлових будинків (мешканці) не створять ОСББ та не оберуть собі самостійно управителя  (надавача послуг з утримання будинку), то міська рада Ужгорода проведе конкурс і за його результатами своїм рішенням призначить управителя будинку, а також затвердить тарифи на послуги з управління багатоквартирним будинком.

Ужгородська міська рада

26 травня 2016р.

Теги: ОСББ, багатоповерхівки, утримання

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 2
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини