В Ужгороді у школі відкрили гончарну майстерню (ФОТО)

У вівторок, 22 грудня 2015 року у приміщенні дравецької загальноосвітньої школи №16 відкрили Центр арт-терапії для дітей міста та провели майстер-клас ліпки з глини.

В Ужгороді у школі відкрили гончарну майстерню (ФОТО)

Метою проекту є забезпечення рівного доступу та рівних можливостей для дітей із вадами дрібної моторики у здобутті освіти шляхом створення Центру арт-терапії.

Під час заходу були обговорені проблеми дефектологічної педагогіки, особливості навчання дітей з вадами дрібної моторики методами гончарної справи, а також урочисто відкрито гончарну майстерню.

"Проект передбачає насамперед інформування батьківської спільноти щодо проблем навчання дітей з вадами дрібної моторики, - каже начальник управління освіти міської ради Оксана Бабунич. - Відкриття гончарної майстерні в системі позашкільної освіти або аналогів ми очікували вже давно, бо потреби дітей з вадами моторики, аутизму, тощо неймовірно колосальні. На початку Центр арт-терапії діятиме як гурток у форматі позашкільної освіти. А вже у січні 2016 року плануємо внести на виконком питання про забезпечення Центру, аби діти з усього міста безкоштовно мали можливість тут навчатись і творити разом з педагогами-дефектологами і гончарями".

Завдяки підтримці уряду Словаччини вдалося придбати професійне гончарне обладнання на суму 110 тисяч гривень, а саме - дві муфельні печі, інструменти, турнетки, гончарні кола, які вже на місці, а ще незабаром мають прибути кулевий млин та глином’ялка, каже гончар-педагог Олександр Сенько. Усе обладнання вітчизняного виробництва з Дніпропетровщини, а глини використовуватимуться місцеві, білі каолінові. 

Як відзначила психолог міської педагогічної комісії Лілія Нікітіна, ліплення як напрям арт-терапії звертається до внутрішніх прихованих ресурсів дитини. Як і будь-яка доросла людина, дитина хоче бути почутим і зрозумілим. На жаль, діти далеко не завжди здатні знайти потрібні слова, щоб описати свій внутрішній стан, розповісти про свої переживання, жалях і сумнівах. Заняття ліпленням благотворно впливають на нервову систему дитини: в процесі праці вона заспокоюється, знижується рівень тривожності, агресивності, чудово розвивають моторику рук, а також вчать дітей образному і конструктивному мисленню, пробуджує фантазію, інтерес до осягнення нового, вчить самостійності, посидючості, виховує в маляти потребу доводити почату справу до кінця.

Генеральний консул Словацької Республіки Янка Бурнянова привітала учасників відкриття Центру, та запевнила присутніх, що Уряд Словаччини й надалі підтримуватиме ініціативи спрямовані для дітей України, і те придбане обладнання є лишень скромним вкладом, який вони поки що зробили. Тому словаки очікують на подальшу співпрацю та сподіваються, що Центр стане основою для розвитку та творчості юних ужгородців.

Захід проводився Карпатським агентством прав людини «Вестед» в рамках проекту «Створення Центру арт-терапії для дітей міста Ужгорода» у партнерстві з управлінням освіти Ужгородської міської ради за сприяння Словацького агентства з міжнародного розвитку та співробітництва.

22 грудня 2015р.

Теги: гончарна майстерня, арт-терапія, гончар, кераміка, моторика

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 2
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини