Офіційно про проблеми переходу до нового формату скорочених телефонних номерів

1 листопада в Держзв’язку відбулася прес-конференція „Проблеми переходу до нового формату скорочених телефонних номерів відповідно до перспективної системи нумерації Національного плану нумерації України: позиція органів державної влади з питань зв’язку, операторів телекомунікацій та потенційних користувачів”. У прес-конференції взяли участь заступник міністра транспорту та зв’язку України Леонід Нетудихата, член Національної комісії з питань регулювання зв’язку України Володимир Пащук, заступник голови Правління ВАТ „Укртелеком” Ігор Сиротенко, голова Профспілки таксистів України Василь Попик та генеральний директор ТОВ “Київміськдовідка” Олександр Серебряник.

Як вже повідомлялося, перехід на нову систему скорочених телефонних номерів, що був запланований ще на початок вересня, відкладено з низки причин. Передусім до затвердження Плану переходу телефонної мережі загального користування України на нову систему нумерації, який би врахував позиції всіх сторін ринку телекомунікацій, а також необхідністю вироблення більш зручної системи переходу на нові номери.

За результатами діяльності робочих груп і низки круглих столів, проведених за участю Мінтрансзв’язку, НКРЗ та операторів і користувачів скорочених номерів, заінтересованим суб’єктам господарювання і представникам громадськості було запропоновано виробити пропозиції з оптимізації переходу на нову систему нумерації. Такі пропозиції заінтересованих учасників телекомунікаційного ринку узагальнені Держзв’язку у формі протоколу.

Як було констатовано під час прес-конференції, спеціалісти НКРЗ, Держзв’язку, ВАТ „Укртелеком”, оператори і користувачі скорочених номерів, зокрема Профспілка таксистів України, ТОВ “Сімка таксі”, ТОВ “Київміськдовідка” у процесі співпраці дійшли взаємоприйнятного рішення щодо переходу до нового формату скорочених телефонних номерів відповідно до перспективної системи нумерації Національного плану нумерації України. Це рішення, спрямоване на подальший розвиток замовних та інформаційно-довідкових служб в Україні, а також систематизацію нових служб за напрямками діяльності, враховуватиме передусім інтереси суб’єктів господарювання, які використовують скорочені номери.

Вирішено задіяти номери формату 15ХХ для переключення існуючих комерційних служб, які використовують скорочені номери (крім служб екстреного виклику), зберігаючи при цьому останні дві цифри діючих номерів. Тобто формати скорочених номерів 00Х, 05Х, 06Х, 07Х, 08Х будуть замінені відповідно на 150Х, 155Х, 156Х, 157Х, 158Х. Іншими словами, перша цифра „0” буде замінена на цифри „15”.

Держзв’язку запропоновано розробити зміни до Національного плану нумерації України, де передбачити діапазон номерів 151Х для організації єдиних служб за єдиним скороченим номером на всій території України; передбачити виділення тризначних номерів виключно для служб екстреного виклику, технологічних служб операторів телекомунікацій та служб, які не здійснюють підприємницьку діяльність; переглянути та систематизувати призначення скорочених номерів формату 16ХХ.

Національній комісії з питань регулювання зв’язку України рекомендовано розробити та подати на затвердження до Кабінету Міністрів України тарифи на виділення єдиних скорочених номерів для організації єдиних служб на всій території України. 

ВАТ “Укртелеком” пропонується забезпечити збереження діючих скорочених номерів до прийняття відповідних рішень НКРЗ згідно зі змінами до Національного плану нумерації України. Національний оператор зв’язку забезпечуватиме також інформування споживачів про зміну скорочених номерів за допомогою автовідповідачів.

Всі номери екстрених і довідкових служб будуть подовжені на одну, дві цифри і структуровані за своїм призначенням:

· зона 10Х - служби екстреного виклику й широко вживані послуги місцевих зонових мереж;

· зона 11Х - гармонізована на європейському рівні;

· зона 12Х - служби відомчих довідково-інформаційних послуг;

· зони 13ХХ, 14ХХ - резерв розвитку;

· зони 15ХХ,  16ХХ - замовні послуги;

· зони 17Х, 18ХХ - послуги телефонної мережі;

· зона 19ХХ, що гармонізована на європейському рівні, - резерв розвитку, 

 - де Х або ХХвідповідно одна або дві довільні цифри.

 За необхідності коди зон можуть бути доповнені Y або YY, які є кодами операторів, що надають відповідну послугу. Наприклад,  довідкові про наявність медикаментів в аптеках різних медичних служб можуть мати номери 1632Y або 1632YY, де Y або YY  - відповідні номери операторів медичних служб.

 Крім того, передбачено, що всі служби загальнодержавного значення матимуть єдині номери у всіх регіонах та в усіх операторів телекомунікацій.

 До таких служб передусім належать:

· пожежна допомога     - 101

· міліція               - 102

· державна швидка медична допомога           - 103

· аварійна служба газової мережі   - 104

· приватна швидка медична допомога  - 106

· довідкова служба місцевої телефонної мережі  - 109

· служба допомоги населенню   - 112


За словами заступника міністра транспорту та зв’язку Леоніда Нетудихати, нагальність переходу до нового формату скорочених телефонних номерів відповідно до перспективної системи нумерації Національного плану нумерації України обумовлена передусім відсутністю вільної ємності скорочених номерів, що стає на заваді задоволенню постійно зростаючого попиту на них як державними, так і комерційними операторами. Важливим фактором є також потреба гармонізації національних планів нумерації для уніфікації структури в країнах Європи, що сприятиме ширшому використанню телекомунікаційних послуг. Задіяння нового формату скорочених телефонних номерів практично унеможливить використання номерного ресурсу в конкурентній боротьбі і створить рівні умови для всіх користувачів номерного ресурсу, - підкреслив Л.Нетудихата. Водночас він зазначив: Мінтрансзв’язку ще не визначено  конкретних термінів введення такої системи, хоча передбачається, що процедура з переходу до нового формату скорочених телефонних номерів розпочнеться вже з початку наступного року. Отримання нового скороченого телефонного номера замість старого скороченого буде безкоштовним.

Довідка: В Україні діє близько 7 тис. служб, які мають короткі номери. Серед найбільш активних у користуванні – „01”, „02”, „03”, „04”, які  при переході на нову систему зміняться відповідно на  „101” (пожежники), „102” (міліція), „103” (швидка), „104” (служба газу).

02 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини