У Великому Бичкові стартував ІІ етап проекту з очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території лісохімічного комбінату (ФОТО)

Вчора, 8 грудня, у селищі Великий Бичків відбулася заключна конференція ІІ етапу Проекту "Запобігання погіршення якості води та розробка заходів з відновлення її якості у селищі Велики Бичків в рамках українсько-угорського співробітництва – початок відновлення”, в якій взяв участь перший заступник голови РДА Віктор Турок.

У Великому Бичкові стартував ІІ етап проекту з очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території лісохімічного комбінату (ФОТО)

Даний проект реалізовується в партнерстві із представництвом Уряду в Саболч-Сатмар-Березькій області, громадською організацією "Зірочка" та Великобичківською селищною радою.

Проектом передбачено очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території колишнього лісохімічного комбінату, вирішення проблеми витікання забруднюючих речовин з ємностей та резервуарів, що й досі заповнені відходами колишнього деревопереробного підприємства і забезпечення навколишніх домогосподарств чистішою питною водою.

Забезпечення ґрунтів і ґрунтових вод, що було спричинено діяльністю колишнього ЛХК, досі поширюється і становить безпосередню та істотну загрозу для системи питного водопостачання у регіоні. Через поширення забруднення негативний вплив різних компонентів, зокрема фенолу, формальдегіду, ароматичних, полі ароматичних та хлор містких вуглеводів, інших органічних сполук загрожує навколишньому природному середовищу регіону.

Подальше поширення забруднення може спричинити загибель живих організмів та катастрофічне руйнування екосистем річок Шопурки та Тиси.

У 2000 році Постійний Секретаріат Міжнародної Комісії захисту Дунаю (ICPDR) підготував ,,1-й Реєстр потенційних місць з ризиком виникнення катастроф у басейні Тиси в Румунії, Угорщині, Україні та Словаччині”. Метою складання реєстру стало визначення джерел забруднення з найвищим ризиком виникнення транскордонних катастроф.

Територія поблизу Великого Бичкова, а саме – Великобичківського лісохімкомбінату була визначена як "місце високого ризику" через її загрозу для навколишнього середовища.

Даний проект є другим етапом проекту "Попередження погіршення якості води та розробка заходів по усуненню забруднення у Великому Бичкові в українсько-угорському співробітництві", що виконувався Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області в партнерстві з Верхньотисянським регіональним управлінням з питань екології, природних і водних ресурсів (м. Ніредьгаза, Угорщина) протягом 2010-2012 рр., у рамках якого було досліджено характер і ступінь поширення забруднення на території колишнього Великобичківського лісохімкомбінату як по площі, так і в глибину (поверхневі та підземні води, ґрунти), розроблено низку заходів щодо зменшення негативного впливу на довкілля і пропозицій щодо проведення робіт з очистки забрудненої території. На підставі наданих пропозицій і рекомендацій було розроблено проект на встановлення сучасної системи очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території колишнього ЛХК.

Станцію очищення було відкрито у лютому 2015 року. Дана система очищення сприятиме вирішенню однієї з ключових екологічних проблем селища.

Досвід роботи подібних об’єктів у країнах ЄС свідчить, що рівень забруднення та концентрації забруднюючих речовин в ґрунтових водах та ґрунтах на території колишнього ЛХК зменшаться щонайменше на третину від початкових значень вже наприкінці 2-го року експлуатації вищезазначеної системи.

09 грудня 2015р.

Теги: проект, ґрунтові води, очищення, лісокомбінат

НОВИНИ: Соціо

16:26
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
» Всі новини