За авторською програмою ужгородця Золтана Жофчака навчаються учні близько 200 шкіл України з поглибленим вивченням музики

За авторською програмою директора АНВК міста Ужгорода Золтана Жофчака якому нещодавно присвоїли почесне звання «Народний вчитель України», навчаються учні близько 200 шкіл з поглибленим вивченням музики нашої держави.

Золтан Жофчак
Золтан Жофчак

Золтан Жофчак і Ужгородська школа №2 — речі нероздільні.. Прийшовши працювати в альма-матер вчителем музики у 1960 році, він зумів створити з неї унікальний заклад — Авторський навчально-виховний комплекс, котрий об'єднав школу та дитячий садок.

— Ця назва зобов'язує нас постійно рухатися вперед, впроваджувати новітні методи навчання і виховання. У1991 році, коли мені запропонували створити та очолити авторську школу, ми почали експериментувати викладання загальноосвітніх предметів у поєднанні з музикою. У школі були відкриті клуби любителів мистецтва, ми ввели «Мистецтво» як головний предмет із першого по одинадцятий класи. Наша школа перша у місті запропонувала нову альтернативну педагогіку, альтернативні програми викладання музичної освіти, основ світової культури, риторики, театральної педагогіки. Кожен учитель виступає автором власної програми виховання. У нас усіх одна мета й одне завдання -довести, що багато чого можна досягти, якщо правильно виховувати дитину. Тим більше, якщо виховний і навчальний процес тісно пов'язаний із мистецтвом, тобто прекрасним. Взагалі, я вважаю, що головним завданням школи є розвиток у кожної дитини творчих здібностей. Саме для цього ми використовуємо мистецтвознавчі предмети, за допомогою яких можна кожну дитину розвивати як творчу особистість, розкрити її обдарованість саме у тому, до чого у неї є здібності, - розповідає керівник закладу.

Ще одна особливість АНВК - дитсадок, створений при школі. «Дошкільні роки мають вирішальне значення для розвитку дитини, у той час як у більшості дітей вони просто пропадають. Виховання дитини - це наступність, неперервність. Адже лінгвістичні можливості у дітей найкраще проявляються у віці від 3 до 5 років, просторові уявлення - у 4 роки, музичні та математичні - після 5-ти років, - стверджує Золтан Золтанович. - Тому в нашому дитсадку діти вчать три мови (рідну, мову національних меншин та іноземну), отримують математичну, музичну та спортивну освіти. Ці діти живуть і навчаються в окремому приміщенні, де знаходяться також перші і другі класи. Тому дитина після садка не потрапляє у невідомий світ школи, і вступ до школи не є зламним, травмуючим моментом у житті школи. Думаю, це важливий психологічний фактор: дитині не потрібно адаптуватися до нового способу життя.

Такий підхід до навчально-виховного процесу, в основі якого лежить розвиток духовності в особистості, використання народних традицій, обрядів та звичаїв тощо, дав свій результат. Нині АНВК входить до сотні кращих шкіл України. У школі діє 13 театрів - від театру мод до театру балету, студія прикладного мистецтва, Мала академія мистецтв із акцентом на закарпатську етнографію.

Гордістю школи є відомий в Україні та за її межами лауреат багатьох міжнародних конкурсів - учнівський хор «Едельвейс» під керівництвом самого Золтана Жофчака. «Любов до музики в мене від матері, - каже Золтан Золтанович. - Хоч вона мала шість класів освіти, проте грала у самодіяльному театрі, співала у церковному хорі. А в шість років дід зробив мені неймовірний подарунок - акордеон. З того часу я й вирішив - неодмінно стану музикантом. Та батько вимагав, щоб я отримав «справжню освіту», тому й вступив на фізико-математичний факультет Львівського держуніверситету, після закінчення якого працював учителем у Середньому, що на Ужгородщині. Оскільки бажання отримати музичну освіту не пропало, то паралельно вчився у музучилищі. Із 1960 року почав працювати вчителем музики в Ужгородській середній школі №2, де працюю й досі...»

.. .3 того часу пройшло майже півстоліття. Шлях педагога й музиканта дав Золтану Жофчаку можливість реалізувати себе як особистість. За 54-річний педагогічний стаж він отримав чимало регалій - від подяк до заслуженого вчителя України. Нещодавно до цього списку додалася ще одне почесне звання - «Народний вчитель України», котре присвоїли лише чотирьом педагогам в Україні. Цими державними нагородами за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм освітян нагороджували вперше. До речі, посвідчення про присвоєння почесного звання «Народний вчитель» у Золтана Жофчака — під номером 2. Така от магічна цифра...

Людмила Суботіна
01 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
17:00
В Ужгороді відкрився офіс для підтримки бізнесу "Зроблено в Україні"
21:09
/ 11
У Калинах на Тячівщині недобросовісний бізнес знову намагається знищити Тересву мініГЕСами
20:14
/ 1
Толстого – Чендея, Пушкіна – Лаборця: в Ужгороді на сесії перейменували 9 вулиць і площу
17:32
/ 19
Депутати Тур’є-Реметівської сільради дозволили забудувати Полонину Руну 30-ма вітряками
11:21
/ 1
У Берегові прощатимуться з полеглим на війні з росією Василем Канайлом
11:01
/ 4
Господарі кордону. Як сотні гектарів Ужанського нацпарку таємно переходять до Держприкордонслужби
14:52
/ 13
У Тур’їх Реметах винесуть на голосування рішення про затвердження скандальної містобудівної документації для вітряків на полонині Руна
11:47
/ 1
На Закарпатті функціонують 7 закладів фахової передвищої освіти та 7 закладів вищої освіти
11:39
Індекс споживчих цін на Закарпатті у квітні залишилися на рівні березня
23:38
/ 8
Британець пішки прийшов з Будапешта, щоби потрапити в ЗСУ
15:23
33-й: У Тисі виявили тіло чоловіка, яке пролежало у воді близько півроку
15:00
/ 1
На війні поліг уродженець Горінчова Іван Кавка
14:33
В Ужгороді відкрили 67-у мініскульптурку – "Бджілка Майя"
10:51
/ 1
У Бедевлі на Тячівщині прощатимуться з Григорієм Герасименком
22:02
/ 1
У вівторок у Мукачеві попрощаються з полеглим ще у 2022-му Героєм Русланом Янчевським
22:44
/ 1
На війні з росією поліг Іван Чупак з Великого Бичкова
17:11
Першу на Закарпатті печерну стоянку людей кам'яного віку взяли під охорону
22:29
/ 9
Львів вніс до держреєстру 1862 пам'ятки, Ужгород – 0
18:28
На Закарпаття в нове приміщення переїхав Луганський обласний будинок дитини №2
23:23
/ 3
ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці
19:23
/ 29
Про покликання, курси екзорцистів, Джублик і інше – перше інтерв'ю єпископа-номінанта МГКЄ владики Теодора
15:35
У прикордонних з Україною горах Румунії виявили тіла двох українців
» Всі новини