Населення Ужгорода діючому меру — до лампочки!..

Нарешті завершилася майже двомісячна епопея з достроковими виборами до парламенту. Наразі найголовнішим питанням дня залишається підготовка до зими.

І якщо за належної співпраці місцевих органів влади з різними політичними силами та громадськими організаціями вибори вдалося провести без якихось грубих порушень, або, як звикли казати, на належному рівні, то іспит з підготовки до зими ще не складено багатьма посадовцями у містах і районах краю. Бо, як наголосив минулого вівторка на черговій прес-конференції голова облдержадміністрації Олег Гаваші, якщо майже на 100 відсотків підготовлено до зими житловий фонд, особливих проблем нема із підготовкою систем опалення і в бюджетній сфері, підготовлено дороги і відповідну техніку, то, на жаль, станом на цей день ще жодне підприємство комунальної теплоенергетики не уклало угоду на постачання природного газу в новому опалювальному сезоні. І найбільша проблема — борги за вже спожитий газ. На сьогоднішній день ця сума сягає понад 10 млн. 900 тис. грн.

Найбільше боргує Ужгород — 8 млн. 300 тис. грн., Мукачево — майже 2 млн. 700 тис. грн., більше мільйона фивень "Закарпат-теплокомуненерго"... Детальніше про це, як вже повідомляли "НЗ", мова йшла минулого тижня на колегії ОДА. Стан підготовки областей до початку опалювального сезону розглядався і на черговому засіданні Кабміну та на нараді в НАК "Нафтогаз України". І, як наголосив керівник краю, питання офіційним Києвом ставиться однозначно: газ буде тільки за умови 100-відсоткової проплати за нинішній і наявності плану погашення заборгованостей за 2006 рік. Ситуацію з виплатами боргів кожне місто вирішує на свій

розсуд, але зволікання недопустиме. Ось-ось вдарять морози. І за тепло в оселях мешканці спитають передусім у своєї влади.

Для зменшення боргу в Мука-чеві сесією вже виділено з міського бюджету 700 тисяч гривень на цей місяць і стільки ж на наступний. І щодо "Закарпаттепло-комуненерго", яке постачає тепло в райцентрах, то мерії міст Ху-ста, Берегова, іршави, Перечина, Сваляви, селищні ради Волівця і Вишкова, Іршавська та Хустська райдержадміністрації виділяють кошти з бюджетів на погашення боргу. До того ж, як поінформував Олег Гаваші, на черговій сесії' об-лради, яка відбудеться 23 жовтня, з обласного бюджету буде виділено 300 тисяч гривень.

Проблемним залишається обласний центр. І в цій ситуації надто, м'яко кажучи, дивує позиція самого мера, який навіть на столичному рівні заявив, що його цікавлять тільки бюджетні установи, а до населення він ніякого стосунку не має. Нехай свої проблеми, мовляв, вирішують самі ужгородці.

Актуальною нині є і ситуація на споживчому ринку. Мова, звичайно, про цінову вакханалію. Губернатор сказав, що на основні продукти харчування ціни в області не перевищують загальноукраїнських показників. Наша область знаходиться десь посередині цінового загальнодержавного рейтингу.

Утім, як наголосив Олег Оло-дарович, впливати кардинально на ціни місцева влада не може. Адже економіка розвивається за законами ринку. Єдине, що вона може,—обмежувати торговельні надбавки.

Прокоментував керівник краю і останні кадрові зміни — звільнення голів Міжгірської, Тячівсь-кої, Рахівської та Хустської рай-держадміністрацій. Всі вони написали заяви про звільнення за власним бажанням. Хтось із них знайшов краще місце роботи, а хтось зрозумів, що не справляється зі своїми обов'язками. Ось-ось аналізуватимуться підсумки роботи регіонів за 9 місяців, стан готовності до зими...

Поінформував голова облдержадміністрації і про зміну рішень очільників центральних відомств про кадрові призначення керівників закарпатських підрозділів. Зокрема за рішенням суду вдруге повернувся до виконання обов'язків начальник головного управління МНС у Закарпатській області Іван Гецянин. А минулого четверга Печерський райсуд міста Києва рішенням першої інстанції визнав незаконним призначення нового керівника КРУ в Закарпатській області. Цього ж дня Ужгородський міськ-районний суд (теж рішенням першої інстанції) визнав незаконним звільнення з посади колишньої очільниці ДПА області Тетяни Шаповалової. Голова облдержадміністрації наголосив, що рішення судів тільки підтвердили: кадрові призначення міністерств та відомств необхідно погоджувати з керівниками областей. Бо ж саме з цієї причини були непорозуміння працівників лісової галузі краю, коли Держкомліс намагався звільнити начальника управління Валерія Мургу. Не зважили, на жаль, на думку закарпатської влади і при зміні керівництва обласного головного управління земельних ресурсів.

Але рано чи пізно законність і правопорядок повинні перемогти.

Іван Чоповдя, "Новини Закарпаття"
23 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:00
/ 2
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 25
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
» Всі новини