Агенція «Карпатія» дослідила ставлення закарпатців до корупції

53,8% закарпатців стверджують, що давали впродовж останнього року хабар

Агенція «Карпатія» дослідила ставлення закарпатців до корупції

Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія» завершила соціологічне дослідження, метою якого було виявлення громадської думки на Закарпатті з приводу рівня корупції й хабарництва. Анкетування було репрезентативним та в режимі он-лайн.

Результати в цілому мало чим різняться й відображають реальну картину сьогодення. Очевидно, що відповіді респондентів були викликані затяжною системною кризою й небажанням еліт здійснювати найактуальніші реформи в державі. Разом з тим, опитування довело, що корупція є “Злом №1″ в Україні та її подолання безпосередньо впливає на прогрес у суспільно-політичних змінах. 

Про це свідчать відповіді на ввідне запитання «Як Ви можете охарактеризувати своє ставлення до нинішньої української політики?». Більшість опитаних (33,5%) відчувають розчарування, 26,8% респондентів – байдужість, а ще 17,4% – злість. На перший погляд такі показники можливо виявилися неочікуваними, однак очевидним є зростаюче невдоволення громадян життям у країні. При цьому, респонденти брали до уваги й те, що ведеться війна на сході України, що безперечно впливає на загальний стан справ. Однак і за таких умов дії політиків не викликають задоволення. Разом з тим, 11,4% опитаних нормально ставляться до нинішньої української політики. Ще у 1,9% політика в державі викликає гордість, а у 1,4% – навіть захоплення. 7,6% опитаних не спромоглися однозначно дати відповідь на запитання. 

Цікаво далі. Звучало запитання «Як Ви оцінюєте рівень хабарництва в Україні за останній рік?». Підраховані дані говорять, що «віз і нині там». 55,4% опитаних упевнені, що хабарництво залишилося на попередньому рівні. З достатньо великим відривом відстає показник зменшення рівня хабарництва – у цьому переконані 14,1% респондентів, а ще 4,7% вважають, що рівень суттєво зменшився. Однак 11,4% опитаних навпаки говорять про значне збільшення хабарництва в українському суспільстві, а ще 8,2% – про несуттєве збільшення рівня хабарництва. 6,2% опитаних не змогли дати чітку відповідь (важко відповісти). 

На запитання про можливості подолання корупції як ганебного явища в Україні респонденти відповіли досить песимістично: 42,4% вважають, що корупцію подолати неможливо, 31,2% думають, що корупцію можна подолати, але для цього потрібен тиск громадянського суспільства, а 18,8% переконані, що корупцію можна подолати, але для цього потрібна політична воля еліти. 7,6% опитаних не змогли однозначно відповісти на це питання. Головною причиною корупції в Україні опитані називають низьку заробітну плату й соціальну незахищеність населення – 37,5%. Майже поруч розмістилися показники низького рівня правової культури і законослухняності (25,8%) та неефективності законодавства й державного управління (21,4%). 8,4% опитаних вважають, що корупцію породжує відсутність віри в Бога. 

Одночасно, одним із правових механізмів унеможливлення корупційних дій громадянами розглядається реалізація тези «Не можеш довести походження майна – Ти злочинець». Її підтримують 59,7% опитаних (29,5% – не підтримують і 10,8% – важко відповісти). 

Отже, бачимо, що корупція є болючою темою в Україні, а громадяни не особливо вірять у швидке розлучення з цією суспільною згубою. Принаймні не особливо розраховують у цьому плані на державні інституції. 

І на закуску… Давайте поглянемо на наступні показники. На запитання «Чи доводилось Вам упродовж останнього року давати хабар?» 53,8% відповіли ствердно «так», а 40,5% – ствердно «ні». А на запитання «Чи готові Ви під тиском обставин давати хабар для того, щоб вирішити особисте питання?» респонденти подали такі відповіді: «Так» – 43,20%, «Ні» – 29,50%, «Важко відповісти» – 27,30%. І що ж ми маємо? Ключові тези: корупція – зло; мало що змінилося; подолати важко; знаємо, де найбільше вимагають; самі готові дати. 

Напрошується одне: кожен незалежно від соціального і майнового статусу повинен нарешті переосмислити роль суспільних змін, які відбуваються. Найперше – це зміни у свідомості, моралі, культурі. Без чіткої та принципової позиції кожного громадянина в Україні корупцію не здолати. То ж, тут далеко не будуть зайвими слова Тараса Шевченка: «Борітеся – поборете»!

Маріан Токар, Агенція досліджень «Карпатія»

29 червня 2015р.

Теги: корупція, хабарництво, Карпатія

Коментарі

михайло 2015-06-29 / 20:42:03
А що тото за "Карпатія"??? Ко фінансує???

Федя 2015-06-29 / 19:14:19
Заладили "политика, политика". Не политика, вийна- гаряча чи холодна! Поки вона буде танцювати, доти будуть корупция и хабарництво.

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини