Влада Буштина судиться за місцевий парк у Вищому господарському суді України

Буштинський парк відпочинку імені Богдана Хмельницького, або Тополівка, як його ще називають, – без сумніву, унікальний куточок Тячівщини з давньою та цікавою історією. Завжди він був окрасою і гордістю селища та району. Упродовж трьохсот років із покоління в покоління мешканці селища садили тут рідкісні дерева й доглядали його, передаючи у спадок наступним поколінням. Ще й зараз парк має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. Тут ростуть чимало унікальних порід дерев, які мають неабияку наукову цінність.

Влада Буштина судиться за місцевий парк у Вищому господарському суді України

Однак, що в останні роки парк переживає не найкращі часи: всі зусилля місцевої влади та активістів щодо благоустрою зони відпочинку зводяться нанівець підприємливими комерсантами. Так, нещодавно сесія селищної ради затвердила генеральний план забудови парку, і зажевріла надія на його окультурення. Але на заваді реалізації цього проекту стали приватні інтереси: місцевий підприємець висуває Буштинській селищній раді вимогу укласти угоду оренди солідної ділянки площею 0,35 га на території парку.

Історія довкола парку бере свій початок у квітні 2010 року, коли підприємець придбала у ТОВ «АКТОРП» – правонаступника відділу робочого постачання (у побуті ОРСу) один з об’єктів у парку – споруду павільйону «Колиба». Затим звернулася до Буштинської селищної ради – за дозволом збирати документацію для виділення земельної ділянки площею 0,35 га, необхідної для обслуговування придбаного об'єкта нерухомості. Сесія дозволила, а за півтора місяці й передала цій особі в оренду для комерційного використання ласий шматок паркової землі строком на 6 років. 

Відтак у квітні 2011 року до Буштинської селищної ради (йдеться вже про наступне скликання) надійшла заява від підприємця з вимогою підписати договір оренди. Але на сесії  депутати відмовили, мотивуючи це тим, що парк, який, між іншим, є об’єктом природно-заповідного фонду держави, – це власність громади. 

У  2011 році своє слово у цій суперечці сказала й прокуратура. Перевіривши рішення сесії Буштинської селищної ради V скликання «Про передачу в оренду на шість років частину території парку розміром 0,35 га», прокурор району опротестував його як незаконне. 

Втім, підприємця це не зупинило, відтак, розпочалась довга судова тяганина. Дивно, що у матеріалах справи є проект відведення спірної ділянки, за яким вона начебто розташована не у парковій зоні, а на сусідній вулиці Хмельницького. Так, асфальтова доріжка між колибою і плесом Млиновиці у проекті чомусь названа вулицею Хмельницького, хоча це не відповідає дійсності. Вулиця з такою назвою розташована по інший бік водойми. 

Крім цього, землі парку, який має статус «парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва (це підтверджує охоронне зобов'язання №19 від 09.02.2003 р.), належать до природно-заповідного фонду України. Передавати їх в оренду можна лише спеціальною Постановою Кабінету Міністрів. А згідно зі ст. Закону «Про природно-заповідний фонд України» № 2456-XII від 16.06.1992 р. «на території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва забороняється будь-яка діяльність, що не пов'язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню».

Але, незважаючи на все це, Закарпатський господарський суд зобов’язав Буштинську селищну раду передати парк в оренду. 

З допомогою народного депутата України Павла Балоги, який надав юридичну підтримку, та районного депутата, юриста Василя Паша у Буштинській селищній раді підготували апеляцію. У Львівському апеляційному суді відбулося 5 засідань. 

Однак і на цей раз суд виніс рішення залишити апеляційну скаргу без розгляду і вважати договір оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі з метою комерційної діяльності укладеним. 

Нині ж селищний голова Іван Паш та депутатський корпус Буштинської селищної ради, заручившись підтримкою органів прокуратури, яка зайняла позицію мешканців селища, подали касаційну скаргу на рішення Львівського апеляційного суду. Слухання відбудеться у Вищому господарському суді України, пише видання Тячів

10 грудня 2014р.

Теги: парк, Вищий господарський суд, Буштино

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 31
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини