Закарпатці з прикордонних територій їздитимуть в Угорщину без віз

У вівторок в Ужгороді Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк та Міністр закордонних справ Угорської Республіки Кінга Гьонц підписали міжурядову Угоду про правила місцевого прикордонного руху.

Міністр-"нашоукраїнець" Арсеній Яценюк підписує надзвичайно важливий для закарпатців документ
Міністр-"нашоукраїнець" Арсеній Яценюк підписує надзвичайно важливий для закарпатців документ

Укладення цього документу з Угорщиною – першою серед сусідніх країн Євросоюзу – є особливо важливим у контексті приєднання цієї країни з 1 січня 2008 року до Шенгенської зони.. Понад 150 тисяч — саме стільки угорців за останнім всеукраїнським переписом мешкає у Закарпатті і майже всі вони мають родинні зв’язки в Угорщині, а тому вже давно переймаються єдиними питанням: як спілкуватимуться із закордонними родичами після вступу Угорщини у Шенген.


«Українці вперше отримали можливість вільно пересуватися в межах п’ятдесятикілометрової прикордонної зони на угорській стороні, і це є передумовою того, що в недалекій перспективі всі українці зможуть користуватися безвізовим режимом, що й задекларовано між Україною та Євросоюзом», — зазначив Арсеній Яценюк.


За словами міністра, положеннями підписаної угоди передбачається безвізове здійснення руху через спільний кордон громадянами України та Угорщини, які проживають у прикордонній зоні (50 км від кордону) на підставі дозволів на спрощений перетин кордону та перебування у прикордонній зоні держави іншої договірної сторони. Ці дозволи видаватимуться консульствами сторін на термін до 5 років і коштуватимуть всього 20 євро. «Коштуватиме такий дозвіл 20 євро, але пенсіонери, інваліди, діти та студенти отримуватимуть його безкоштовно», — сказав Арсеній Яценюк. Єдина умова отримання дозволу – громадянин повинен проживати на Закарпатті не менше трьох років.


За словами пані Кінги Гьонц, подібних прецедентів щодо таких розширених умов перетину кордону на умовах малого прикордонного руху в Євросоюзі не існує, так само як і досі не існувало у Європі такого поняття, як „місцевий прикордонний рух”. Зазвичай країни обмежуються 30-ти, а то й десятикілометровою зоною. Але Угорщина наполягла саме на таких умовах і вони були прийняті. «Зараз у зону дії угоди включено 384 українських та 244 угорських населених пунктів», — додає міністр Арсеній Яценюк.


За словами Арсенія Яценюка, протягом місяця переговори щодо підписання аналогічних угод українські дипломати розпочнуть зі Словаччиною і Польщею.


У ході зустрічі міністри двох дружніх держав-сусідок також обговорили міждержавні відносини, відзначивши позитивну динаміку двосторонніх політичних взаємин, схвально оцінили стан українсько-угорського торговельно-економічного співробітництва, зазначивши, що обсяги українсько-угорського товарообігу зросли вдвічі і досягли рекордного за останні 15 років рівня, наблизившись до 2 млрд. дол. США. Йшлося і про результати самміту Україна – ЄС. Арсеній Яценюк та Кінга Гьонц обговорили питання розвитку національних меншин, прикордонного співробітництва, зокрема, будівництво нового пункту пропуску на спільному кордоні Дідове – Берегдароц, щоб відкрити його до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, та розбудову існуючих пунктів пропуску на спільному кордоні.


Міністри закордонних справ України та Угорської Республіки Арсеній Яценюк та Кінга Гьонц поклали вінки до меморіальної дошки угорським героям і жертвам революції та визвольної боротьби 1956 року, а також квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку.


Опісля Арсеній Яценюк зустрівся із професорсько-викладацьким складом Ужгородського національного університету та поспілкувався зі студентами. Міністра закордонних справ України супроводжував голова облдержадміністрації Олег Гаваші.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
19 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

Юрій 2007-09-21 / 19:29:00
Сорі, без жодної симпатії до Януковича зауважу, що "єепнутий" він лише на словах - для свого електорату, який дотепер мріє про союз з Росією та другу державну мову – а на ділі тяжіє до Європи. До того ж нашим держчиновникам невигідно, щоб закарпатці припинили заробляти на кордонах Тому, в принципі, думаю, що підписав би цю угоду і будь-який інший міністр ЗС

сорри для xy 2007-09-21 / 14:08:00
Приймається. Я теж прошу вибачення за різкість у відповідь.

xy 2007-09-21 / 13:33:00
sorry: vybachayus!

сорри для xy 2007-09-20 / 20:03:00
Ця "ініціатива угорців" зіштовхнулася б з єепнутою орієнтацією янучарів, і хотів би я тоді бачити, що б від неї залишилося. А перед тим, як писати, що хтось глупий, подивися в дзеркало. Видиться мені, що ти побачиш там відображення, не спотворене інтелектом

xy 2007-09-20 / 09:49:00
Hlupyy ty, sorry, tse initsiatyva uhortsiv, a uhortsy pidpysály by uhodu z lyubym ministrom. Pri chom tut yanuchary, nashisty, EU, EEP?!

сорри 2007-09-19 / 16:06:00
Да-а, від янучарів такого документу було б важко дочекатися. У них мислення - ЄЕПнуте

НОВИНИ: Соціо

11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 34
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
» Всі новини