В Ужгороді говорили про створення чеського дому та співпрацю в лісовій галузі (ФОТО, ВІДЕО)

З 29 по 30 жовтня 2014 року на Закарпатті з робочим візитом перебуває Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомір Заоралек. У рамках відвідин відбулася офіційна зустріч із керівництвом області, де пан міністр та делегація Чеської Республіки з головою Закарпатської обласної державної адміністрації Василем Губалем, головою обласної ради Іваном Балогою та іншими посадовцями краю обговорили перспективи співпраці.

В Ужгороді говорили про створення чеського дому та співпрацю в лісовій галузі (ФОТО, ВІДЕО)

Як наголосив, вітаючи гостя, Василь Губаль, закарпатська влада не лише декларує, а й гарантує у співпраці з іноземними партнерами прозорість і відвертість, краяни відкриті до взаємин у культурі, соціальній сфері і бізнесі. "Нам хотілося б, аби закарпатці мали більше роботи тут, на рідній землі, і запрошуємо чеський бізнес вкладати інвестиції у наш край, аби взаємовигідно працювати" – сказав голова ОДА. Він нагадав, що взаємини Закарпатської області із краєм Височина є прикладом контактів двох країн, а голова обласної ради наголосив, що кожного разу партнерство із чеськими друзями доводить, що слова не розходяться із ділом. Зокрема, свідченням цього є відкриття в Ужгороді чеського візового центру, яке відбудеться вже незабаром.

Любомір Заоралек зазначив, що Міністерство закордонних справ Чеської Республіки орієнтоване передовсім на гуманітарний напрямок – ідеться про підтримку проектів в освіті, культурній сфері. "Але наше суспільство має досвід і в реформаційних процесах, й ми готові ділитися ним із вами. До того ж, зараз у Чехії велика цікавість до України загалом і до Закарпаття зокрема. І ми можемо вам бути корисні й експертами, наприклад, у практичних кроках до децентралізації влади тощо" – акцентував чеський урядовець. Він додав, що відкриття Почесного консульства Чехії в Ужгороді допоможе також і контактам у підприємництві, й також зазначив, що чеська сторона включила в делегацію представників бізнесу, які займаються новими технологіями в енергозбереженні і опаленні.

Саме про проекти енергозбереження й енергозаміщення і вели мову перші особи краю. Голова облради Іван Балога акцентував, що Закарпаття зацікавлене у їх спільному здійсненні із закордонними партнерами й попросив допомоги у таких кроках, що дають відчутний ефект для регіону, й які зараз надзвичайно актуальні для України.

Голова ОДА Василь Губаль також висловив сподівання, що чеські експерти поділяться і досвідом з господарюванням у лісовій галузі, бо вона потребує реформ. Пан Заоралек поінформував, що чеська сторона чекатиме детальних пропозицій і він готовий представити ці побажання закарпатців уряду.

Говорили і про перспективи створення на Закарпатті Чеського дому, що став би місцем, де консолідовано відбувалася б робота щодо контактів місцевих громад. А також – про проект Вишеградської четвірки для УжНУ, у рамках якого європейці мають допомогти закладу облаштувати приміщення, де студенти навчаються іншими мовами та завершити переміщення бібліотеки.

Василь Губаль висловив ідею поєднати партнерство у лісовій галузі із розвитком туризму. І наголосив, що обласна влада допомагатиме тим представникам чеського бізнесу, які готові представляти себе на Закарпатті. Любомір Заоралек, дякуючи за теплий прийом і спілкування, акцентував: "Завдання щодо нашого партнерства зрозумілі, час викладати проекти на папері. Й відтак чекаємо на наступні зустрічі між представниками Чехії і Закарпаття".
Опісля розмови делегація Чеської Республіки і представники Закарпаття та Ужгорода відвідали пам’ятник особистості, яка пов'язує цю країну і наш регіон - Томашеві Гаррігу Масарику - й поклали до монумента квіти.

Прес-служба Закарпатської ОДА

30 жовтня 2014р.

Теги: чеський дім, лічова галузь, партнерство, обговорення

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 18
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини