В Ужгородському альпінарії мистецька та наукова еліта розпочала очистку каміння й дерев від вапна (ФОТО)

З півтора десятки відомих в Ужгороді, та й у межах області, представників творчої і наукової інтелігенції розпочали сьогодні відмивати від вапна побілені дерева та каміння в скверику, що його ужгородці за давньою традицією називають альпінарієм.

В Ужгородському альпінарії мистецька та наукова еліта розпочала очистку каміння й дерев від вапна (ФОТО)

Як повідомляло Закарпаття онлайн, пам’ятка парково-садового мистецтва, якою є ужгородський альпінарій, тиждень тому в окремих місцях «побіліла»: тоді дерева разом з камінням, орієнтуючись на «совєтські» традиції краси, вибілили вапном. Дерева пофарбували, як роблять це з року в рік, певно, «прикрашаючи» місто до свят – у такий застарілий, ба навіть, як стверджують біологи, дикунський спосіб. Але паралельно з деревами тоді навіщось побілили і каміння – природну окрасу парку. Побілили з патьоками, але старанно – валуни отримали новий яскравий насичений білий колір.

Сьогодні ж, обурившись нездоланною варварською звичкою пострадянської України, яка, разом з тим, прагне жити європейськими стандартами, громадська організація PRO URBE ініціювала очищення альпінарію від вапна. Архітектори, скульптори, художники, ковалі, лікарі, математики, мистецтвознавці три години поспіль відтирали білила з каміння та стовбурів дерев, прихопивши з дому відра, щітки й ганчірки і носячи воду з найближчого кафе. Але при всіх стараннях за ці три години відчистили тільки майже всю верхню терасу: вапно, кажуть, міцно в’їлось і погано відтирається. Тож для завершення розпочатої справи планують прийти в альпінарій повторно цієї суботи – долучивши до справи всіх бажаючих однодумців.

У перервах між роботою про мотивацію та поштовх до очищення парку від вапна розповів один із засновників  PRO URBE, архітектор Петро Сарваш.

 «Отакі побілки – це дуже болюча тема була свого часу, коли на «ленінські» суботники або перед Великоднем відбувались такі великі «наскоки» на території загального користування. Добре, звісно, що громадський простір чистився, сміття прибиралось, але й одним із елементів прикраси скверів чомусь вважалась побілка стовбурів дерев. До речі, в Ужгороді дерева були вперше побілені в 1945 році… Як сказав один із присутніх на чистці колег, побілки практикувались, напевно, для того, аби люди відчували себе на «зоні» – це ж така зональна естетика, естетика місць ув’язнення людей, які білять дерева, бордюри, інколи траву фарбою зеленою фарбують. Здавалось би – абсолютно непотрібна річ, яка, як на мене, створює у людей відчуття, що вони не на природі знаходяться, а десь під наглядом… Але ж уже скільки років пройшло, не одне покоління виросло вільним, та і нині і в тих же школах, на робочих місцях дають щітку в руки і відправляють білити – навіть не розуміючи, що це дурниця. Непотрібність і відсутність користі у вибілюванні дерев підтверджують ботаніки, з якими ми консультувались неодноразово.  Єдине, коли побілка може бути корисною – це у випадку з молодими фруктовими деревами до 5-ти років, і то восени, аби білий колір не давав корі від сонця тріскатись. Але ж тут є дерева по 100-150 років, з такою потужною мікрофлорою, яка все всередині робить самостійно. І оця побілка дає дереву хіба що шок – іноді кора починає темніти. Щодо естетичної складової… Вибачте, але це – абсолютна бридота і антиестетика. І, ймовірно, можливість для комунальних служб продемонструвати 1 раз в році, що ними щось робиться. Ми рівняємось на Європу? Так там жодного побіленого дерева не знайдете. Треба якось нарешті це зупинити, і зупинити можна лише у такий спосіб – взявши в руки щітки і ганчірки», – розповів Петро Сарваш.  

 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

24 квітня 2014р.

Теги: альпінарій, еліта, очистка, вапно

Коментарі

ююю 2014-04-24 / 21:32:10
Довбо..би!!

НОВИНИ: Соціо

00:15
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 1
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 55
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
» Всі новини