Василь Годованець із закарпатської Сваляви став переможцем престижного конкурсу "Піца-фест" у Празі

Його прізвище — Годованець, мабуть, свідчить про те, що когось з його пращурів у малолітті чужі люди доглянули-вигодували. А Василеві, значить, така карма випала на цьому світі, щоб годувати
інших. І не просто годувати, а пригощати такими небуденними смаколиками, як справжня італійська
класична піца. Поки що свій хист він розкрив у Чехії, але має надію донести його й в Україну.

Василь Годованець із закарпатської Сваляви став переможцем престижного конкурсу "Піца-фест" у Празі- Ти довгий час перебуваєш у Чехії. Чим там займаєшся? Кажуть, що ти брав участь у якомусь
солідному конкурсі. Що можеш про це розповісти?

- П'ятнадцять років тому, як й інші наші закарпатські люди, і я в свої 18 літ поїхав заробляти на прожиття до Чехії. А за якийсь час потрапив у ресторан-піцерію. Там з півроку мив посуд, як наші українські дівчата. Помалу придивлявся, спостерігав, як працюють кухарі, інша обслуга. Поступово навчився робити піцу, як і чехи, а заразом намагався вдосконалити якісь моменти в цій роботі - хотілося доказати самому собі, що зможу не гірше.

Минуло 13 років, аж поки нарешті я усвідомив, що досяг того, чого прагнув. Поблизу Праги є місто Тепліце, де і нині працюю у піцерії «Траппола». А нещодавно у Празі проходив Всечеський конкурс «Піца-фест». І я, український хлоп з малої Сваляви, вирішив спробувати свої сили в ньому. Коли зголосився на ці змагання, то з'ясувалося, що матиму ще 14 дуже сильних конкурентів з різних піцерій Чехії. Тож не зовсім був упевненим у власних силах. Але так вийшло, що я виграв у своїх суперників одразу в двох номінаціях із трьох.

- Ваша піцерія є найкращою в Чехії?

- Вона є однією з кращих у виготовленні піц, макаронів, інших страв італійської кухні. Представляючи наш заклад, я переміг у номінаціях «Краща класична піца», а також «Фристайл».

- А що то означає?

- Фристайл - це жонглювання тістом, свого роду шоу з процесу приготування піци. Щоб споживачі не тільки смакували готовою стравою, а й оцінили вміння кухаря неординарно виготовити її й оригінально подати.

- Отже, крім кухарської, маєш ще кваліфікацію і шоумена?

- Так, ось маю сертифікат від спеціалістів з Італії, які були в журі конкурсу.

- Чи часто в Чехії проводяться змагання з кухарської майстерності?

- Авжеж. їх дуже багато, в тому числі з приготування традиційних російських та українських страв. Але я проходив відбір як фахівець італійської кухні, зокрема, як піцерист. До речі, конкурс «Піца-фест» проходив у Чехії вперше.

- А на ньому в яких номінаціях визначали переможців?

- Всього номінацій було три: з виготовлення піци «Маргарита» - тобто класичної піци, в якій тісто має бути хрустким, невисоким і тонким, а начинка - лише кетчуп і сир; «Фантазія» - кожен сам собі вигадував рецепт і тіста, і наповнення; «Фристайл» - номінація, про зміст якої я вже казав. Окрім сертифікатів за перші місця в конкурсі, яких було три, кожен із 14 учасників дістав заохочувальні призи і свідоцтва про участь у змаганні, які фактично підтверджують їх високий фаховий рівень.

- Чи складно загалом робити піцу?

- Образно кажучи, тісто для піци вимагає такого ж делікатного поводження, як і жінка. Аби не розірвалося, не перекисло, аби всього в ньому було для найкращого смаку.

- Як довго ти навчався мистецтву приготування піци?

- Я й досі кажу, що ще багато часу маю вчитися, хоч і займаюся піцою вже 13 років. До речі, італійська кухня, так само, як і українська, дуже різноманітна, одна страва може мати до сотні варіантів. А професії, я певен, треба вчитися все життя.

- Ти ще десь інде, окрім «Трапполи», працював у Чехії?

- Один колега-чех якось мені сказав, що не на одній піцерії маю зупинитися - варто спробувати себе й в інших, бо в кожній є свої «примочки», і їх бажано знати, щоб стати справді добрим фахівцем цієї справи. Адже піца випікається по-різному на дровах, газі, електриці. Тож мав за місце роботи майже двадцять піцерій, а тим самим набув досвіду, якого, мабуть, в інших моїх колег немає.
Найголовніший - це те, що людям не тільки смачну страву треба подати, але вони впродовж двадцяти хвилин, поки дожидають своє замовлення, не повинні нудьлійську піцу. В Чехії то простіше. Але сподіваюся, що якісні продукти невдовзі з'являться і в Україні. Тож і тут будуть знати справжній смак італійської кухні, і не тільки піц, а й макаронів-паст, різотто, салатів, м'ясних страв.

- Чи не було в тебе бажання повернутися в Україну і, можливо, навчати наших піцеристів?

- Бажання, може, і є, але, на жаль, у нас люди настільки тверді лобами, що деякі навіть чути не хочуть, що їх хтось чомусь буде навчати. Але все одно вірю, що є багато і таких, що захочуть навчитися робити щось більше, аніж універсальні й набридлі пельмені та шашлик. З часом повернуся в рідну Сваляву, ймовірно навіть, відкрию ресторан, де готуватимуться страви виключно за італійською рецептурою. На сто процентів упевнений, що то буде смакувати моїм землякам. Якщо у нас в державі стане більше справедливості щодо роботи й оплати праці, по-справжньому розгорнеться боротьба з корупцією, зміниться законодавство щодо людей, які прагнуть мати свій бізнес, удосконалиться оподаткування, то повернуся обов'язково. Певен, що дуже скоро прийде час, коли й в Україні поважатимуть людей, які знають свою справу від «А» до «Я», є майстрами свого фаху і творчо працюють задля добробуту громади, а не тільки власного благополуччя.
Запитував Олег Зузак, "Трембіта"
18 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

Василь 2007-08-19 / 12:50:00
Лоці молодець,що добився успіху!Так тримати.А Славу, котрий написав про "брэд пыцериста" мабуть жаба давить.

Василь 2007-08-19 / 12:46:00
Лоці молодець!Так тримати,прославляє нашу Свалявщину.Лоці повертайся чим скоріш додому і відкривай порядний заклад у Сваляві.А Славу хочу запитати,котрий написав про "брэд пыцерыста" - що жаба душить,бо людина добилася успіху?

Слава 2007-08-18 / 23:07:00
Люди добры, про що ми,пишемо? Це ж "брэд", який сь там пыцерыст?! У наж же є своїх хлопців достатньо, і непоганих! А він в тій чехії хай собі й надалі витворяє "мистецтво піци". Що може бути краще за наші страви????????????????7

НОВИНИ: Соціо

17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини