Мешканці Закарпатської області переплатять за тепло близько 5 млн. грн. - експерти

Протягом нинішнього опалювального сезону мешканці Закарпатської області переплатять за тепло близько 5 млн. грн., а загальні втрати України сягнуть 26 млрд. гривень.

Мешканці Закарпатської області переплатять за тепло близько 5 млн. грн. - експерти

Про це заявив голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько. За його словами, такі кошти українці втрачають щорічно через те, що близько 85% житлових будівель в Україні було побудовано в минулому столітті, коли вимоги до енергоефективності будинків були в 3-4 рази нижче.

«Сьогодні в Україні практично немає будівель, які можна назвати теплоефективними. У середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна і стіни», – сказав Андрій Цибулько. За його словами, щоб підтримувати в житловому фонді необхідну температуру, в Україні спалюються зайві обсяги газу, вугілля та мазуту. «В середньому, неефективно витрачаються близько 20 млрд. гривень, які йдуть на закупівлю енергоресурсів. При цьому взимку в квартирах температура не досягає потрібних 21-22 градусів. Тому людям доводиться вмикати електрообігрівачі. Витрати на електроенергію оцінюються в 5,5-6 млрд. гривень щорічно. У сумі отримуємо 26 млрд. гривень втрат за один опалювальний сезон», – відзначив голова Асоціації енергоаудиторів.

За словами Андрія Цибулько, мешканці Закарпатської області за сезон втрачають близько 4  млн. гривень через розсіювання тепла, ще близько 1 млн. гривень витрачається на електроенергію для додаткового опалення житла.

Зайві витрати українців еквівалентні вартості 8 млрд. кубометрів газу. «Це колосальний об’єм. Такої кількості газу вистачило б для опалення всіх житлових будинків у Луганській, Донецькій і Дніпропетровській областях разом узятих або в такому місті як Москва», – зазначив президент Асоціації виробників пінопласту України Роман Захаренков. За його словами, змінити ситуацію може комплексна термомодернізація житлового фонду.

«У Німеччині, інших європейських країнах утеплені пінопластом близько 85% всіх житлових будинків. Очевидно, що в Україні з кожним роком питання зменшення втрат тепла буде стояти все гостріше – ціни на енергоносії будуть зростати», – сказав Роман Захаренков. За його словами, утеплення фасадів пінопластом та заміна вікон дозволяють вирішити проблему холоду, щонайменше, для 80% квартир.

Проведене соціологічне опитування показало, що в Україні є попит на утеплення житла. «Тільки 17,7% жителів Закарпатської області сказали, що в їхніх квартирах взимку тепло. При цьому 49,7% опитаних вважає, що їхні будинки потребують утеплення. 38% мешканців Закарпатської області планують утеплити фасади і замінити вікна протягом найближчих трьох років», – зазначив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук. Він підкреслив, що 87,4% опитаних у Закарпатській області людей при купівлі або оренді житла приділяють увагу питанню теплозабезпечення будинку. «Це позитивна динаміка. Крім того, люди вважають, що тепло в будинку – це їх особисте завдання, а не питання тільки держави», – сказав Дмитро Дмитрук.

Андрій Цибулько зазначив, що Україна в 2011 році приєдналася до Європейського енергетичного співтовариства і взяла на себе зобов'язання скоротити внутрішнє споживання тепла на 9% до 2020 року. «Проведення термомодернізації житлового фонду дозволить максимально безболісно пройти період можливого підвищення тарифів на тепло. Фактично, в утеплених будинках навіть при більш високих тарифах загальна вартість за тепло не зросте», – зазначив голова Асоціації енергоаудиторів.

Довідка

Соціологічне опитування було проведене центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів з 9 по 16 вересня 2013 року. Було опитано 2007 осіб у всіх регіонах України.

Прес-служба Асоціації енергоаудиторів для Закарпаття онлайн

10 жовтня 2013р.

Теги: тепло, енергоефективність

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 18
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини