Зарплати закарпатців: Час повертати борги...

5 липня в Ужгороді відбулося чергове засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Качур, який провів засідання, перший заступник прокурора Закарпатської області Іван Русин, керівництво ДПА, виконавчої служби області, територіальної держінспекції праці, галузевих управлінь облдержадміністрації, головного управління Пенсійного фонду України в області, профспілок та інших зацікавлених структур розглядали питання про погашення заборгованості із виплати заробітної плати та недоїмки до Пенсійного фонду.

За статистикою, на 1 червня цього року заборгованість із виплати заробітної плати становила 3541,2 тис. грн. і порівняно з попереднім місяцем зросла на 179,2 тис. грн., або 5,3 відсотка. На економічно активних підприємствах заборгованість сягнула 2477,2 тис. грн. (70 відсотків від загального боргу) і зросла до попереднього місяця на 207,8 тис. грн., або 9,2 відсотка. На підприємствах-банкрутах заборгованість на цю ж дату — 1003,2 тис. грн. (28% загального боргу) і порівняно з 1 травня цього року зменшилася на 24,6 тис. грн., або 2,4 відсотка.

І хоча обсяг боргу нашої області становить 0,4% від загального у державі (828 млн.853 тис. грн. ), а на одного зайнятого в галузі економіки області припадає 1173, 52 невиплачених грн., проти 1329 грн. по Україні, питання залишається пріоритетним у діяльності облдержадміністрації, місцевих органів влади.

Аналіз стану погашення заборгованості свідчить, що із загального боргу на підприємства державної форми власності припадає 1млн. 652,8 тис. грн., або 46,7%; комунальники боргують 571 тис. грн., або 16,1%; суб’єкти інших форм власності — 1 млн. 317,4 тис. грн., або 37,2%.

Значні суми боргу мають чотири підприємства державної форми власності: Солотвинський солерудник – 407 тис. грн.., філія „Тячівдержлісгосп” – 203, 8 тис. грн.., ЗАТ „Тересвянський завод продтоварів” – 84, 4 тис. грн. та спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство ”Закарпатагроліс” – 62, 7 тис. гривень.

ТОВ „Закарапатполіметали”, де частка державного майна у статутному фонді – 93, 76 %, боргує своїм працівникам 518, 5 тис. грн.
Якщо у Солотвині цьогорічні борги виникли внаслідок аварій на шахтах, а ДАК „Укрполіметали” не фінансує ТОВ „Закарпатполіметали”, то у свою чергу серед хронічних боржників є радгосп „Виноградівський”, „Закарпатагроліс” та інші підприємства, що належать до Мінагрополітики.
З цього приводу регіональна влада неодноразово порушувала питання про заміну керівників та фінансове оздоровлення цих суб’єктів господарювання перед Прем’єр-міністром, віце-прем’єр-міністром, Мінагрополітики, Мінпромполітики, ДАК „Укрполіметали”, НАК „Надра України” та іншими. Але жодної реакції – віз боргів, як то кажуть, і нині там.

Щомісяця на засіданнях колегій облдержадміністрації разом з іншими пріоритетними напрямками розглядається стан погашення заборгованості із виплати зарплатні.

Цього разу на засіданні комісії знову заслухано керівників районної влади та підприємств-боржників. Розмова вийшла гострою. Багатьох попереджено. Особливо – за борги на підприємствах комунальної форми власності. Приміром, у Берегові КП “Водопостачання та водовідведення” наростило їх до 108,7 тис. грн. Не краща ситуація із виплати заробітної плати працівникам комунальних підприємств Хуста. Схожа вона і в Ужгороді.

Щодо недоїмок до Пенсійного фонду. Збільшилася заборгованість у Тячівському, Берегівському, Воловецькому районах, підприємствах Мінагрополітики. Це неприпустимо.

Реалії вимагають: або рентабельність підприємства і допомога органів місцевого самоврядування, або заміна керівників цих підприємств, — наголошувалося на засіданні комісії.

До речі, співвідношення фондів оплати праці до суми боргу із виплати заробітної плати таке: 1,6% на Закарпатті проти 2,9% по Україні. Втім, це мало втішає, адже за цифрами — люди.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
09 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

16:24
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 8
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 13
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
» Всі новини