Юрій Мигалина: "Те, що зараз робиться в УжНУ, вкрай непрофесійно"

Якою завтра буде вища освіта на Закарпатті, за якою системою навчатимуться студенти і чи об’єднаються закарпатські вузи в один університет? Останнім часом дедалі більше краян переймаються цими питаннями. Шпальти газет та сторінки місцевих Інтернет-видань рясніють повідомленнями про реформи, започатковані в УжНУ, та про їхню доцільність. Думкою з цього приводуподілився ректор Мукачівського державного університету Юрій Мигалина.

Юрій Мигалина: "Те, що зараз робиться в УжНУ, вкрай непрофесійно"

-   Юрію Вікентійовичу! У Вас великий досвід роботи у галузі освіти. Як би Ви охарактери­зували стан вищої освіти на Закарпатті?

-   Становлення вищої освіти в нашому регіоні було дуже нелегким. Багатостраждальне Закарпаття впродовж багатьох століть входило до складу різних імперій. А де імперія, там нема місця для освіти місцевого населення. То ж Закарпаття вижива­ло як могло. Про формування вищої освіти, доступної для всіх верств, тоді годі було й говорити.

Лише з розпадом Австро-Угорської імперії і входженням Закарпаття до складу Чехословацької республіки під керівництвом Томаша Масарика поодинокі закарпатці почали отриму­вати вищу освіту. Наші люди змогли навчатися у Празі, Відні і навіть у Парижі. Але таких щасливців було небагато. Чи не найбільше уваги вищій освіті на Закарпатті приді­лив Радянський Союз. У перший же рік після приєднання нашого краю до СРСР в Ужгороді відкрили Ужгородський державний універси­тет. На роботу до цього вузу з’їхалися викладачі й провідні науковці з різних куточків країни.

УжДУ залишався в регіоні єдиним університетом аж до 1995 року. В липні 1995 року Поста­новою Кабінету Міністрів Украї­ни був відкритий Мукачівський філіал Технологічного університету Поділля (м.Хмельницький). Через два роки філіал став самостійним вузом – Мукачівським техноло­гічним інститутом. Це був другий державний вуз на Закарпатті. У цей же період в Ужгороді був відкритий Інститут інформатики, економіки і права – вищий навчальний заклад комунальної форми власності.

-    Чи була потреба відкрива­ти другий вуз у 120-тисячному Ужгороді та ще зі спеціальнос­тями, які вже були в УжДУ?

-    Вже невдовзі цей інститут комунальної власності стає вузом державної власності, а ще трохи – й університетом, де готують фахівців із шести напрямків. Видно, потреба Міністерства освіти і науки України у цих двох однотипних універси­тетах була величезною. У 2004 році приблизно те ж саме відбу­лося і в Мукачеві. На базі місце­вого педагогічного училища був створений Мукачівський гуманітарно- педагогічний інститут – вуз комуналь­ної форми власності. Оскільки таким закладом мав керувати професор, то зразу був створений такий фахівець, щоправда, без докторського ступеня. Фінансування такого вузу для області було непростим, тому 27 серпня 2008 року з’явилось розпорядження Кабміну України про Об’єднання державного Мукачівського техно­логічного інституту з комунальним Мукачівським гуманітарно -педаго­гічним інститутом.

-   То ж чи не забагато держав­них вузів для маленького Закар­паття?

-  Останнім часом лунають пропо­зиції щодо їх об’єднання. Я не впевнений, що це слід робити. Тим паче, ця процедура повинна проводитися з ініціативи керівників органів місцевого самоврядуван­ня, а не з ініціативи окремих осіб. Пропозиції повинна напрацювати комісія, до складу якої мають увійти губернатор, голова облради, міські голови Ужгорода й Мукачева, а також ректори всіх вузів. Адже ця процедура торкається долі сотень людей, і її слід проводити дуже обережно, виважено і відкрито, а не в темних міністерських кулуарах. Як на мене, то назрів той час, коли ректори цих вузів повинні зібратися й обговорити цю проблему. Треба дійти спільної згоди щодо ліцензо­ваних обсягів тих спеціальностей, які є у кожному вузі. Тобто, нам треба зрозуміти, які спеціальності і в якому обсязі готують наші вузи. Рішення, без сумніву, має бути колегіальним. Крім того, спільними зусиллями слід домогтися закриття всіх філій на Закарпатті. Вважаю, що вони не дають студентам повно­цінної освіти.

-  Юрію Вікентійовичу, а що би Ви сказали про рівень середньої освіти в області та перспекти­ви профтехосвіти?

-   На моє переконання, за останні роки рівень середньої освіти на Закарпатті значно погіршився. Ми це бачимо по рівню базової освіти тих абітурієнтів, які вступають до нашого вузу. А це, між іншим, кращі із випускників шкіл! Втім, я думаю, що у погіршенні знань наших школя­рів не варто звинувачувати лише середню школу. Величезне значен­ня має соціальна складова, Дуже багато наших дітей зростають без батьківського піклування. Через катастрофічний брак роботи дорос­лі вирушають на заробітки. З одного боку, вони матеріально забезпечу­ють своїх дітей, заробляють кошти на їхню освіту. А з іншого боку, діти без постійного догляду батьків часто стають у навчанні неуспішними. Все це вкрай негативно впливає на якість середньої освіти.

Щодо профтехосвіти, то в такому вигляді, в якому ми бачимо її зараз, вона не потрібна. Краще, на мою думку, приділити увагу технічним коледжам і саме в них готувати робітників вищої кваліфікації.

-   Що, на Вашу думку, відбу­вається зараз в УжНУ? Як Ви оцінюєте ті реформи, які започаткувало нове керівни­цтво цього вузу?

-  Щодо УжНУ, то вважаю, що за останній час було зроблено все, щоб цей вуз збанкрутів. Постійні супереч­ки, недофінансування, цілеспрямова­ний тиск. І от маємо, нарешті, нового ректора. І що бачимо? Тривалість навчальних занять із 90-та хвилин зменшилась до 80-ти, навчальний семестр скоротився г 17-ти тижнів до 12-ти. Це покращення освіти? А чого варті необґрунтовані канікули у грудні-січні-лютому? За що тоді платять гроші студенти? За навчання, якого нема? А яка роль викладацько­го складу у цей період? Це ж взагалі абсурд! Таке рішення вкрай непро­фесійне. Якщо вже й скорочувати семестр, то слід було подумати над самостійною роботою студентів і всім, що з цим пов’язано.

А створення інститутів шляхом об’єднання факультетів? Хіба це реформи? Як на мене, це видимість реформ, і не більше. Адже відомо, що такі кроки виправдані у вузах, де кількість студентів сягає 30-50-ти тисяч.

Я вважаю, що реформи й реорга­нізація вищої освіти – це не закриття, об’єднання чи якісь перестановки у вузах. Це не звільнення ректорів і не їх призначення. Це, насампе­ред, створення системи і концепції реформування. Це мета і методи, це розуміння того, яким шляхом рухатися далі.

Тобто, реформування повинно торкнутися, перш за все, якості освіти. А вона залежить від програм, навчальних і робочих планів, матері­альної бази й кадрового складу вузів. І якщо ми працюємо за Болонською системою, то необхідно всі свої програми узгоджувати з програма­ми закордонних університетів. Слід нарощувати у вузах сучасну матері­альну базу. А ще, треба достойно оплачувати працю вузівських викла­дачів. Можливо, тоді дипломи наших вузів визнаватимуть і цінуватимуть навіть за кордоном, а за фахівцями, яких ми готуємо, – шикуватимуться черги роботодавців.

Наталка Красна, "Неділя"

27 січня 2013р.

Теги: Мигалина, університет,

Коментарі

Історія 2013-02-05 / 22:28:23
Іштван хоче вчити вченого, а сам ся в світі не розуміє.

Іштвану 2013-02-05 / 22:25:07
Після розпаду Австро-Угорщини у 1918-1919 роках утворилася низка держав, зокрема й Чехо-Словаччина. Мирова Конференція в Парижі санкціонувала передачу Закарпаття Чехословаччині в Сен-Жерменському договорі (10. 9. 1919), де рівночасно ґарантувався автономний статус Закарпаття.

Не позорся, Іштван, а йди вчитися!

istvami 2013-02-05 / 19:50:04
Венгерское Королевство было основано в 1000 году и существовало до 1946 года, не зависимо от сложных отношений с Австрийской и Австро-Венгерской Монархии. Все эти годы (за исключением 1944-1946) Мaрамарош,Угоча,Берег и Унг, составившые в последствии Подкарпатье\Закарпатье, были в составе Королевства.
Большинству коренного населения в Закарпатье это известно...

іштвану 2013-02-05 / 13:43:16


не венгерського а Австро-Угорська імперія! не Советская Империя а СССР!!!!! а Російська імперія була у 19 ст!!!!!так шо спочатку ТИ онови свої знання,*******


Іштвану 2013-02-05 / 09:47:11
Іштван, прочитай уважніше історію й інтерв’ю Мигалини.
Закарпаття входило і до складу Чехословацької республіки.
Пора тобі оновити свої знання про край, в якому живеш.
По крайній мірі перед тим, як «вчити» інших

istvami 2013-02-04 / 23:53:25
\Багатостраждальне Закарпаття впродовж багатьох століть входило до складу різних імперій. \

Тов. Мигалина! Подкарпатье на протяжении одного тысячилетия входило в состав Венгерского Королевства, и лишь в 1945-1992 годах в состав Советской империи, когда закрыли границы для обучения в венгерских и чехословацких ВУЗах.
Пора обновить свои знания о своем крае...

Читач 2013-02-04 / 16:52:44
Для САШІ!
Від декотрих випускників УЖДу (УЖНу) потерпає не тільки МДУ, а й увесь регіон.А від деяких докторів наук - і вся сучасна освіта України. Часто, крім корочки доктора наук, реальної користі від такого величавого державою титула, немає ні в управлінні, ні в науці, ні в навчанні студентів.

Пітюко 2013-02-04 / 13:38:19
Все правильно, але їсти треба. УжНУ до вівторка не заплатив зарплату по так званому спецфонду через приватбанк. Що відповість на це нове керівництво Університета!

Випускник 2013-02-02 / 12:29:37
Я в минулому році закінчив економічн. ф-тет УжНУ. На весь ф-тет у нас 2 докори наук, і то поза пенсійного віку. Чому не захищається молодь? Хто їм не дає? Мигалина?
Серед викладачів там є дійсно таланти, фахівці, але вони чомусь кандидати. Скільки років УжНУ, і скільки МДУ? Так що проблема нестачі докторів наук – це проблема для багатьох вузів. Видно, не так просто захистити докторську роботу, інакше кожен третій був би доктором наук

вислів народний 2013-02-02 / 12:10:01
Не дарма в народі кажуть, що мудрість,розум,інтелект завжди були і будуть на заваді слабким,боягузам, зависникам та неукам!

До Саші 2013-02-01 / 22:59:23
Мигалина говорить те, що думає. Він може собі це дозволити.
А ти, так званий Саша, не розвиваєш дискусію, а звинувачуєш безпідставно Мигалину у намаганні зайняти крісло ректора УжНУ, бажаєш йому сидіти на пенсії, звинувачуєш у склоках, непрозорій вступній кампанії (хоча студенти поступають за результатами ЗНО), у перешкоджанні захистам наукових робіт, принижуєш вуз в цілому - це виходить далеко за рамки дискусії. Це вже пряме ображання особистості. За свої слова потрібно відповідати. А ти сидиш, назвавшись Саша, і звинувачуєш всіх і у всьому.
Мигалина має авторитет, який мають одиниці (за це й давить жаба). І просте гавкання вуличних шавок йому не нашкодить. А те, що людина на своєму місці і не дала розвалити колектив окремим особам, не хочеться зараз називати їх прізвища – це досягнення і мудрість професора Мигалини, а не недолік.

Саші 2013-02-01 / 22:39:17
Якщо в тебе є претензії до Мигалини, то будь мужиком - йди і відверто скажи йому про це. А не поливай брудом в інтернет-виданнях, як якась сільська баба Галя.

Саша 2013-02-01 / 21:31:17
Ні, не причетні. Стаття - то брудна справа. Мене обурила не вона, а інтерв"ю Мигалини. Він інших критикує, а себе не бачить. Ну, то й захотілося трохи подискутувати з ним самим, бо трохи знаю, що робиться в МДУ. А натомість нарвався на його підлабузників. Гвалт підняли.

до Саші 2013-02-01 / 20:02:14
А Ви часом не причетні до замовної статті на одному із інтернет- сайтів Закарпаття, який є продуктом регіональної влади і яку викрили сьогодні,що людина, яка ніби підписалася під відкритим листом колишнього викладача мукачівського університету, навіть і не здогадуавалася про такі замовні твори авторів-аферистів?
Таке враження складється, що Ви дуже обізнані з ситуаціями в УжНу і в інших вишах краю.
посилання:http://zakarpattya.net.ua/News/106248-Lyst-profesora-Andriievskoho-proty-rektora-MDU-rozpovsiudzhenyi-rehionalnymy-ZMI-vyiavyvsia-falshyvkoiu

Саші 2013-02-01 / 19:49:25
Він уже прийшов у МДУ закінченим.

Саша 2013-02-01 / 19:11:14
А чому Гарагонич такий? Може, в МДУ вчився?

Панорамі 2013-02-01 / 17:10:19
Одним словом, ДУРНИЙ ГАРАГОНИЧ НЕ МОЖЕ ЗАСПОКОЇТИСЯ, ТА ПИШЕ ВСЯКУ Х....

УжНУ 2013-02-01 / 16:37:39
А хіба це не Ващук з Табачником намалювали в міністерському рейтингу класичних університетів для ЗакДУ четверте місце після Київського, Харківського та Сумського унів-тів, тоді як УжНУ - лише на 25-му місці? Клоуни тельавівські, блін.

Саша 2013-02-01 / 16:06:17
Ба, як сполохалися. Особливо мене потішив відділ кадрів. У цілому вузі аж 2-є докторів захистилися. Та у вас працюють викладачами люди, котрі в УжНУ не могли державний іспит скласти.
Юрій Вікентійович , може, й непоганий ректор. Але ставити УжНУ нижче від МДУ???? Во, політика. Ага, треба для непутьових розшифрувати: МДУ -- це Мукачівський державний універ (ну, бо Московський державний теж колись був МДУ, щоб не сплутали. Мукачівці люблять себе вище від інших ставити).

Викладач 2013-02-01 / 14:55:43
Юрій Вікентійович, дякуємо долі, що Ви відкрили в маленькому провінційномі містечку вуз, акредитували всі його спеціальності, відкриваєте нові. Саме завдяки Вам наші діти отримали можливість здобувати освіту у рідному місті, а ми, працівники, отримали можливість працевлаштуватися, зробити кар’єру.
Завдяки вашому керівництву, на вашому визнаному в Україні і за кордоном авторитеті тримається вуз.
Просто на Ваше місце ректора зазіхають деякі брудні люди, які намагаються Вас дискредитувати. Тому і зараз під різними ніками пишуть всякі дурниці. Нічого, життя все розставляє на свої місця.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини