На Закарпатті з 7,6 млн грн. боргу по зарплаті понад 3 млн боргують активні підприємства

За недостатню роботу начальника Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації В.Мацолу навіть притягли до дисциплінарної відповідальності, а службові особи сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції в Закарпатській області, як виявилося, порушували закони. Про це Закарпаття онлайн повідомили в прокуратурі Закарпатської області.

На Закарпатті з 7,6 млн грн. боргу по зарплаті понад 3 млн боргують активні підприємства

На Закарпатті  зменшився розмір заборгованості з виплати заробітної плати. Так, станом на 1 січня 2013 року борг становив 10,6 млн. грн. проти 13,5 млн. грн. на 1 січня 2012 року. При цьому, із загальної суми боргу 7,6 млн. грн. становить заборгованість підприємств-банкрутів та 3,2 млн. грн. - економічно активних суб’єктів господарювання.

Зокрема, апаратом прокуратури області встановлено, що члени ліквідаційної комісії обласного комунального підприємства „Закарпаттеплокомуненерго”, рішення про ліквідацію якого прийнято обласною радою 04.12.08, всупереч вимогам ст.ст. 97, 115 Кодексу законів про працю України, ст. 24 Закону України „Про оплату праці”, ст. 112 Цивільного кодексу України та ст.61 Господарського кодексу України, якими встановлено черговість задоволення вимог кредиторів у разі ліквідації підприємства за рішенням власника, маючи на розрахунковому рахунку підприємства достатньо обігових коштів, безпідставно не виплатили 21 працівнику заробітну плату на загальну суму 292,6 тис. грн., а наявні кошти використали на інші потреби.

За результатами розгляду внесеного прокуратурою області голові обласної державної адміністрації подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто заступника голови обласної комісії рад з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу - начальника Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

Окрім того, з огляду на те, що борг підприємств-банкрутів області становить понад дві третини від загальної заборгованості із заробітної плати прокуратурою області у липні 2012 року проведено перевірку у секторі з питань банкрутства Головного управління юстиції в Закарпатській області з питань повноти виконання його службовими особами повноважень по здійсненню контролю за дотриманням арбітражними керуючими Ліцензійних умов провадження господарської діяльності.

Перевіркою встановлено порушення службовими особами сектору вимог Законів України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності арбітражних керуючих, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №3177/5 від 14.10.2011, Положення про сектор з питань банкрутства головного управління юстиції в області, затвердженого наказом головного управління юстиції в області №528/01-08 від 12.10.2011, в частині неналежного здійснення контролю за додержанням арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) ліцензійних умов провадження господарської діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

Загалом упродовж 2012 року органами прокуратури області у сфері оплати праці порушено 14 кримінальних справ, 17 справ вказаної категорії скеровано до суду, за результатами розгляду 84 внесених документів реагування до відповідальності притягнуто 48 винних посадових осіб, у тому числі 11 посадовців органів влади та місцевого самоврядування і 2- контролюючих органів.

За актами прокурорського реагування погашено заборгованість з виплати заробітної плати на суму понад 5, 5 млн. грн.

22 січня 2013р.

Теги: заборгованість, зарплата

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 23
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини