Через терни до зірок. Зі святом!

Відповідно до Указу Президента України від 9 червня 1994 року № 285/94, у другу неділю червня відзначається «День працівників легкої промисловості»

Через терни до зірок. Зі святом!

Відверто зізнаюся, що дуже люблю свята: державні, родинні, професійні, власні і чужі, багатолюдні і в тісному колі друзів... Кожне свято для мене цікаве і приємне по-своєму, це ніби короткий перепочинок перед подальшим рухом у відносинах, час, коли оцінюється пройдене і планується майбутнє...
 
Є над чим подумати і напередодні професійного свята...
 
Так склалося, що протягом останніх 20 років у системі первісних ринкових відносин вся легка промисловість фактично кинута на самовиживання. Результати спаду вражають. В цілому по Україні галузь втратила 600 тисяч робочих місць і сьогодні в ній працює 96 тисяч осіб. Але галузь живе і працює. В умовах засилля імпорту, низької купівельної спроможності населення, зростання вартості енергоресурсів, високих ставок кредитів підприємства легкої промисловості ледь зводять кінці з кінцями.

Ужгородська швейна фабрика всі ці роки фактично працює наперекір всім об'єктивним реаліям, балансуючи на межі можливого і неможливого... Нам вдалося зберегти виробництво, висококваліфікованих фахівців, знайти зарубіжних партнерів, вийти на якісно новий стандарт якості і складності продукції. Сьогодні ми шиємо одяг на замовлення відомих європейських фірм, під популярними брендами модного сучасного одягу. Це дало нам можливість заснувати і розкрутити на вітчизняному ринку свою власну торгову марку "Парада", яка вже добре відома в більшості обласних центрів України, а замовлення на продукцію стабільно зростають. Тобто на даний час зроблено все можливе і неможливе для того, щоб не тільки зберегти виробництво, а модернізувати його, зробити конкурентоспроможним.

Багато проблем вітчизняної легкої промисловості, як і виробництва взагалі, виникли через те, що у державі пріоритети віддано не виробництву, а торгівлі. Торгуємо здебільшого іноземними товарами. Податковий кодекс у нинішньому вигляді може хіба що згладити гостроту проблем. Здавалося б, значна пільга, згідно з якою підприємства легпрому на десять років звільняються від податку на прибуток зовсім не тішить,  адже більшість підприємств, котрі працюють прозоро, не мають можливості цей прибуток заробити. Оскільки в країну прибувають контрабандні товари, дешевий сток та секонд-хенд.

Сподіваюся, що наша державна політика стане мудрою і захистить інтереси тисяч людей, які працюють у легкій промисловості. Адже це та галузь, яка може підняти не лише економічні, але й соціальні показники життєдіяльності. Дуже добре було б скористатися досвідом Японії, державний банк якої нещодавно прийняв рішення виділити за рахунок емісії 240 млрд. доларів під 0-2% річних для підняття легкої промисловості. Та й у США в умовах світової кризи при рівні інфляції понад 10% встановили ставку рефінансування всього 1%.

Продовжую мріяти і вірити, що все буде розвиватися добре. Саме тому зараз плануємо і запроваджуємо чергову кадрову і структурну перебудову виробництва, що дасть реальну можливість оптимізувати виробничий процес і суттєво підвищити заробітну плату працівникам, в першу чергу – швачкам.

Я горджуся тим, що наші швачки, конструктори, модельєри, технологи працюють на рівні світових стандартів, а торгова марка "Парада" впевнено займає нішу якісного і сучасного одягу  на вітчизняному ринку. Це дає всі підстави для того, щоб ставити перед собою і виконувати нові, більш складні завдання.

Хочу звернутися до своїх друзів, колег, до всіх, хто вірить і підтримує вітчизняну легку промисловість, і привітати їх зі святом! Щира подяка всім трудівникам галузі і нашим дорогим ветеранам за сумлінну працю, високу  майстерність та міцні трудові традиції.

Бажаю Вам і Вашим родинам міцного здоров'я, людського щастя, добробуту, процвітання,  професійних та життєвих успіхів на благо нашої рідної України.

Мирослава Каламуняк, Закарпаття онлайн.Блоги
09 червня 2011р.

Теги: легка промисловість, швачки, Парада, швейна

Коментарі

економіка 2018-03-21 / 15:45:57
10% економіки-державні.Ви-державні???Усі 90%-монополія! Що скажете???Справді,економіка,перш за все!

Василь Кузан 2011-06-14 / 08:32:00
Свято не тільки для того, щоб погуляти, але і для того, щоб акцентувати увагу на проблемах, привернути увагу суспільства...
Вам це вдалося, Мирославо.
Зі святом!

патріот 2011-06-11 / 17:57:00
Весело зараз в Україні тільки багатим і тим, хто не бачить реального стану речей...
Так хочеться, щоб ми навчилися підтримувати і допомагати один одному... Не схилятися перед чужим, а поважати і берегти своє. Колись мені сподобався лозунг "Купуй українське...." Мабуть, то був тільки піар?
Вітаю з святом усіх професіоналів, що працюють у легкій промисловості! Удачі!!!

2011-06-10 / 22:06:00
Тональність привітання справді не надто весела. Але і радіти особливо немама чому. так що з святом вас!!!

дуся 2011-06-10 / 09:47:00
появилися у них і прикольні наряди
хай шиють
з святом

Підприємець 2011-06-10 / 09:34:00
Да, всім тепер не легко робити, особенно якщо чесно і відкрито працюєш. По собі знаю. Хай би подумали наші вищі керівники і дали простим людям можливість робити і жити нормально, а не лише завозити людям закордонний непотріб

ужгородка 2011-06-10 / 09:28:00
Вітаю всіх "легковиків" з святом!
Дійсно дуже жаль, що у нас все менше продукції виробляється для нас, українців...
У магазині швейної фабрики на минулому тижні підібрала собі цілком пристойні літні речі. Вміємо, коли хочемо...

Іван 2011-06-10 / 09:15:00
А я привітаю всіх працівників легкої промислововсті зі свя*том

2011-06-10 / 00:12:00

Коментар видалено через прушення "Правил коментування". Адмін