Що показав перепис у Чехії?

Чеська Республіка, попри те, що не сусідить з Україною, однак, як видається, є однією з найближчих нам за духом країн Європи. Ще в часи першої Чехословацької республіки (1919-1938) відносини чехів і українців стали дуже тісними, адже Закарпаття входило до складу новоствореної держави чехів та словаків, а в Празі та околицях оселилося чимало української діаспори, що рятувалася від більшовицького терору.

Члени української громади в Чехії несуть гігантський український прапор під час маршу до дня Дня Незалежності України на середньому Карловому мосту в Празі. 24 серпня 2014 р.
Члени української громади в Чехії несуть гігантський український прапор під час маршу до дня Дня Незалежності України на середньому Карловому мосту в Празі. 24 серпня 2014 р.

У 2021 році, у Чехії, як і в багатьох країнах Європи, було проведено перепис, перші результати якого опубліковано днями.

Загалом кількість населення Чеської Республіки за десять років незначно зросло (на 87 тисяч чоловік) і складає близько 10, 5 мільйонів людей. Такому плюсовому сальдо Чехія завдячує в першу чергу іммігрантам, бо самі чехи не вельми полюбляють виїжджати за кордон за легшим хлібом.

Кількість іноземців в країні сягнула 4,7 % (понад 750 тисяч осіб), а у Празі їхня чисельність наближається вже до 20%.

Прага, Чехія, Празька вежа була освітлена синьо -жовтим кольором на честь 30 -ї річниці незалежності України. 24 серпня 2021 року


Українці у Чехії

Суттєво зросла кількість українців у цій слов’янській країні.

Якщо в 1991 році до українців тут зголошувалося 8 тисяч чоловік, то через тридцять років їхня кількість виросла майже вдесятеро і нині нараховує 78 тисяч. Майже третина з них припадає на Прагу, де українці складають найбільшу національну діаспору в кількості 3% від усіх мешканців.

Тут слід зазначити, що перепис фіксував лише громадян Чеської Республіки та тих, що мають право на тривале проживання. Бо за статистикою чеських державних органів, у 2021 році дозвіл на працю у Чехії отримали понад 180 тисяч громадян України. Так що кількість українських заробітчан у цій центральноєвропейській країні одна з найвищих в Євросоюзі. Мабуть, друга за масштабами після Польщі.

У Чехії українська меншина поступається лише словацькій, яка не набагато нас випередила (96 тисяч). Швидко зростають також в’єтнамська (31 тисяча) та російська (25 тисяч) громади. Причому кількість росіян за тридцять років зросла вп’ятеро і більшість із них мешкають у Празі.


Без національної церкви

Найбільшою несподіванкою для нас є величезна кількість громадян, що не означила своєї національності. Майже третина мешканців Чехії залишила у графі «національність» пробіл, що призвело до того, що офіційна кількість чехів у рідній країні суттєво зменшилася і сягає 6 мільйонів.

Якщо врахувати, що зросла і кількість тих, які вказали у переписному листі одразу дві національності, то бачимо чітку тенденція до втрати чи розмивання національної ідентичності як такої. Світ прямує до космополітизму, і Чехія чи не першою виставляє свій чіткий маркер.

Прага

Так само Чехія веде перед в Європі і за втратою релігійності. До вірян себе віднесли у переписі 2021 року лише 1,4 мільйони мешканців. Понад 5 мільйонів назвали себе атеїстами, ще чотири мільйони навіть не заповнили цієї графи, вважаючи таке запитання зайвим.

Найбільшої конфесією Чехії залишається римо-католицька церква, але й її вплив зменшується катастрофічно. Якщо у 1991 році римо-католиками себе назвали чотири мільйони чехів, то у 2021-му – їх залишилося лише 741 тисяча. За останніх десять років римо-католицька церква втратила ще четвертину прихильників.

Інші конфесії мають значно менше вірян. Таким чином Чеська Республіка є першою країною Європи, де абсолютна більшість громадян не належить до жодної релігійної спільноти.

Подєбрадський замок, в якому була розташована Українська господарська академія (УГА).Чехія, Подєбради


«Русинський аспект»

За опублікованими даними, до русинів, яких тут записують окремо від решти українців, зголосилося лише 608 осіб. У той час, як у 1991 році таких було утричі більше – 1 900 чоловік.

З кожним переписом кількість русинів зменшується, попри те, що весь час триває потужна міграція із Закарпаття до Чехії, і значну частку (якщо не основну) тутешньої української меншини складаються саме закарпатці. Однак вони себе ідентифікують українцями, спростовуючи твердження про насильницький характер української ідентичності на Закарпатті.

Для підтримки України чеські активісти ініціативи «Kaputin» вивісили український прапор на відомих празьких вежах – Староміській, Пороховій та Їндржіській. Прага, Чехія

Результати перепису в такій ліберальній країні, як Чехія, засвідчують це на рівні промовистих цифр. Ситуація у Чехії тим паче показова, що Прага сто років тому стала для закарпатців колискою національного відродження. Себто, історичне тло, здавалося б, мало сприяти «русинському» буму.

Проте, тих кілька політиканів із Закарпаття, яких пов’язують із московським впливом, що прославилися хіба гучними українофобськими заявами, чеська поліція заарештувала за кримінальні оборудки, ще більше посиливши відчуття «русинського» фіаско.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
24 січня 2022р.

Теги: Чехія, прага, українці, русини, перепис, ідентичність, національність

Коментарі

злий 2022-03-31 / 04:42:24
Невідома, ніякого томоса ні УПЦ, ні РПЦ в 1990 році ні від кого не отримувала. РПЦ з її структурним підрозділом УПЦ - безтомосна, самозвана церква.
В Криму УПЦ залишилася, але тепер там виключно РПЦ.
А такий самий, як і решта українців, паспорт мають і злодії, вбивці, сепаратисти і т.д. Паспорт не робить автоматично людину ГРОМАДЯНИНОМ.
ТОму попустися )

Невідома 2022-03-30 / 17:07:39
Для тих, хто говорить про "московських попів":
якби ви хоч трішки цікавилися історією своєї держави, то знали б, що українська православна церква отримала томос у 1990 році; в окупованому Криму залишилася УПЦ; священики української православної церкви наші співвітчизники і мають такий самий паспорт. Не робіть ще більшу ворожнечу між людьми. МАЙТЕ СОВІСТЬ!!!

Чех 2022-02-09 / 09:35:09
Якби Бог на небі був, та отакоє би ся на світі не творило

уважний читач 2022-01-26 / 16:46:36
„...Понад 5 мільйонів назвали себе атеїстами...“. Точніше: bez náboženské víry – без релігійної віри, тобто без релігії 5,03 млн.
„...ще чотири мільйони навіть не заповнили цієї графи...“. Точніше: не визначено (neuvedeno) 3,16 млн.
„...До вірян себе віднесли у переписі 2021 року лише 1,4 мільйони мешканців...“. Точніше: У статистичній діаграмі наведено 2,33 млн вірян які належать + які не належать до церкви, релігійних товариств (1,37+0,96).
https://www.czso.cz/csu/scitani2021/nabozenska-vira

Cech 2022-01-25 / 21:40:01


З рекламою русинства - на інші ресурси, де таке толерується. Коментар видалено. Адмін


Ужгород 2022-01-24 / 12:24:15
У традиційно релігійній Словаччині кількість атеїстів виросла до 25 відсотків. За десять років - удвічі! із московським патріархатом те саме буде у нас,Як ходити до путінських посіпак, то краще сидіти вдома

Ицик 2022-01-24 / 07:39:10
Чехія веде перед в Європі і за втратою релігійності. Ну, чехи цим "славилися" давно... Як казали тоді "за Чехів" наших людей "тіпало" скільки серед чехів-чиновників, туристів, які відвідували наш край було людей bez viznani - тобто атеїстів, які тим відверто хизувались

Українець 2022-01-24 / 07:35:08
Через церкву, релігію немає впливу на Чехію жодна 5 колона, жодна іноземна агентура, а не те як у нас православна церква московського патріархату. Чехи атеїсти і тим усе вирішено.

В. Піпаш 2022-01-24 / 07:14:59
Сашко! Вирішив використати твій блог та опублікувати наступне:
В останні дні мені телефонують (а також надсилають на ел. пошту) незнайомі мені люди зі Східної України (так вони кажуть) із закликами долучатися до якихось комітетів, створювати у Закарпатті їх відділення, організувати акції направлені на те, щоб:
- газ для населення, "за рахунок видобутку в Україні" має бути не дорожчим 2 гривні за куб:
- боротися проти купівлі- продажі землі, тощо.
Я спочатку гадав, що це, вибачайте, - ідіоти, однак наразі приходжу до висновку: "Чи не є це елемент гібридної війни Росії проти України? З метою дистабілізації ситувції в державі напередодні вторгнення. Тож закликаю тих, хто, можливо теж отримував такі заклики: люди, не піддавайтеся на провокації рашистської агетури! Не ставайте "корисними ідіотами" для Московії!


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 3Політичні підсумки 2021 року на Закарпатті
» Всі записи