Усіх дурити весь час неможливо!

Усіх дурити весь час неможливо!

«…ми не маємо відваги бути вільними.
Бо бути вільним – це означає бути відповідальним»

Любомир Гузар, єпископ УГКЦ, Кардинал


Авраам Лінкольн (1809-1865), 16-ий президент США (1861-65), був відомим не тільки як надзвичайний політик, за президентства якого було скасоване рабство, але й надзвичайно працьовитий і розумний чоловік, який пройшов усі щаблі важкого життя – від самоука до адвоката. Йому належать і думки, які стали фразами мудрости. Одна з таких дуже актуальна саме під сучасну пору в Україні, де щодня брехня набирає фантастичних вигадок, а все тільки задля того, щоб народ не довідався правду.

На жаль, до залучення брехні причетні найвищі посадові особи України, яких звинувачують у вчинку державної зради. Було б, безперечно, корисно, коли б Офіс Президента, та і сам президент Зеленський, познайомилися з відомою цитатою, яка належить А.Лінкольнові:. You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time. (Ви можете, часом, обдурити усіх людей, а декого увесь час дурити, але ви не можете обдурювати увесь час усіх людей).

Президент Зеленський, на жаль, розпочав свій шлях політика з брехні. Почалось все вже з того, що у передвиборчий період він засуджував свого конкурента за офшори, а сам вже на той час мав мільйони на рахунках в офшорах та нерухомість за межами України. Після того, коли вже став президентом, таємно, навіть не повідомивши своїх виборців, вибрався до Оману, мовляв, для відпочинку, що виявилось також брехнею.

Йдеться про «гібридний» відпочинок президента Зеленського  початком січня 2020 р. в Омані. «Гібридний», бо цей «відпочинок» зі своїм тодішнім радником Єрмаком, після його виявлення журналістами, «переріс» на  «державний візит» (послухайте відповіді Зеленського на питання журналістів на пресконференції 20.5.2020 р.) – президент Зеленський зустрічався з третьорядним представником Оману. Світлини з «відпочинку з родиною так ніхто й не побачив.

Чому знову Оман пригадується? По тій причині, що після «приватного відпочинку» Зеленський став раптово дуже нетерплячим щодо очікуваних змін,  обіцяних наївним виборцям, які йому повірили на слово. Замість аналізу причин відсутності змін та проґресу, він змінює свого «вірного» голову ОП А.Богдана на свого радника А.Єрмака, а вже після того змінює кількох міністрів та Ґенерального прокурора.

Пригадаємо «головні причини» відставки голови уряду та деяких міністрів і Ґенерального прокурора, озвучені Зеленським: "Але правда в тому, що сьогодні українцям цього замало. І це правда. Не красти – замало. Це – уряд нових облич, але облич замало. Потрібні нові мізки та нові серця. Цей уряд знає, що робити, але знати замало. Потрібно дійсно дуже багато працювати. Ми повинні визнавати помилки". Так пояснив Зеленський заміну міністрів та прокурорів, незважаючи на те, що досі ще сам не визнав ні одної помилки, а їх вже величезна гора!

10 січня 2020 р. журналістка І.Біла про «відпустку» писала у статті: „Скандальний відпочинок Зеленського в Омані став логічним продовженням передноворічного привітання (огляд преси)” (Радіо Свобода).  Про досі невияснений «таємний відпочинок» президента Зеленського в Омані, початком січня 2020 р.,  писали ще в часі, коли  головою Офісу президента був А.Богдан. На висловлені підозри, мовляв, «відпочинок» був свідомою таємницею, щоб приховати зустріч Зеленського з представником Путіна, журналістам, які писали про можливу таємну зустріч  в Омані, в ОП погрожували судом. Але це не лякало журналістів. У програмі "Схеми" (Радіо Свобода»)  вони проаналізували візит президента Володимира Зеленського до Оману і з'ясували, що очільник держави міг зустрітися із Миколою Патрушевим, близьким соратником Володимира Путіна. 

Саме після «відпочинку» в Омані помітна кардильна зміна в поведінці президента Зеленського, яку можна виразно відчути з його відповіді на запитання журналістів 20.5.2020 р.. Після цього, можемо прослідкувати поступову деґрадацію поведінки та спроби брехнею пояснювати свої неуспіхи і провали обіцяних реформ, відсутність поліпшення життя, боротьбу з кумівством, яке замінив членами Кварталу 95 та знайомими і знайомими знайомих, а «зовнішню» корупцію перевели на корупцію депутатів владної більшости.

Сьогодні можемо вже переконатися, що  поспішна зміна уряду викликала не тільки багато питань, але й підозр до Зеленського, який замість передвиборчої обіцянки  «прозоро, нові обличчя» «омолодити» владу фахівцями, вдався, скоріш за все, до виконання чиїхось  «прохань-вказівок». Справа в тому, що на згадуваній зустрічі з журналістами Зеленський обіцяв замінити і нових міністрів та прокурора, якщо не буде успіхів-результатів. Але обіцянка вже понад півтора року залишилася обіцянкою і при відсутности успіхів. Брехня починає ставати нормою щодо пояснень призначень непрофесійних людей, щодо порушень законів та реґламенту «зеленою» більшістю у ВР України.  

Все  було зроблено навпаки: зі зміною молодих професіоналів уряду Гончарука до влади набирають пенсіонерів, підозрюваних корупціонерів, неграмотних юристів та чиновників доби Януковича. Мірою нових призначень стають не фахові люди, але належність до Кварталу 95, чи добрі знайомі, сусіди. Вершиною нехтування безпекою України стало призначення до групи переговірників т.зв. ТКГ у  Мінську «доісторичних юнаків»-«нових облич» в особах  майже 88-річного В. Фокіна  та 86-річного Л. Кравчука, які своїми заявами  довели, що справа захисту інтересів цілісности України їм не під силу.

Цілковито змінена поведінка президента, після дуже короткого гібридного «відпочинку» в Омані,  дуже відмінна від його передвиборчих обіцянок про НОВІ ОБЛИЧЧЯ, НЕПІДКУПНІСТЬ, ПРОЗОРІСТЬ.  В цьому напрямку дуже показова вже згадувана реакція Зеленського на першу критику Лероса стосовно підозр та касет, мовляв, брат Єрмака продає урядові посади. Неадекватна реакція президента на критику голови його адміністрації викликає підозру, що його з Єрмаком поєднує щось більше, ніж посада президента і голови адміністрації, зв'язки якого з Москвою відомі не тільки через батька, який там живе і був працівником ГРУ.

Злив операції з ваґнерівцями, яку А.Єрмак від самого початку вважав суцільною вигадкою, а сам Зеленський припускав, що вона була, але не українська, та змушування членів владної більшости заперечувати її існування виявилися вершиною брехні не тільки Зеленського і Єрмака, але й «народних обранців» партії влади. Ще більшим викриттям стало те, що Зеленському закидають, мовляв, він уповноважив голову ОП Єрмака призупинити, чи пересунути термін операції, яка була на фінішній лінії. Такий вчинок є перевищенням своїх повноважень президента, оскільки Єрмака ніхто не обирав, а вирішувати секретні справи державного значення ніхто не може, окрім обраних народом і парламентом.

Всі вигадки, ґрунтовані на різноманій брехні та одуруванні виборців, вже третій рік  заводять в оману людей, а президент і його оточення «застрягли» на брехні. Певно, забули (або й не знали) що на брехні далеко не дійдеш. І тут пригадується знов мудрий вислів Лінкольна, що не можна усім і постійно брехати!

Народний депутат та колишній радник президента Зеленського Лерос має рацію, коли каже, що: «Депутати повинні точно усвідомлювати ціну свого мовчання. Я навіть не про те, звідки їм платять великі гроші в конвертах, а про те, що діяльність Зеленського небезпечна для національної безпеки (підкр. Й.С.) . Верховна Рада остання гілка влади, яка може зупинити це свавілля, далі вулиця... Деякі слуги офісу президента намагалися мені закинути, що в команді потрібно мовчати, але я так не вважаю, ми даємо присягу народу України, а не Зеленському  (підкр. Й.С.).

Саме тут буде доречно зауважити, що і Володимир Зеленський також присягав на вірність Україні  і її народові! А це повинен собі усвідомити не тільки президент, але  й увесь народ, який має право на християнське: Бог дав – Бог взяв. Якщо 73% виборців (із 46% голосуючих) довірили президентство, то вони мають право вимагати обіцяного присягою Президентом.

В.Зеленський став президентом України завдяки демократії, а вона вимагає від кожного громадянина та громадянки відповідальности. Його передвиборчі обіцянки, включно з обіцянкою вчителям по 4 тисячі доларів, виявилися пустими словами, тобто – брехнею, яка, мов зараза, поширилася на всі головні обіцянки. Навіть закон про  т.зв. боротьбу з оліґархами, за його ініціативою, проголосували так, щоб можна було «винагородити спонзора і бізнеспартнера Коломойського 100 мільярдами гривень. Певно, щоби мав чим  повернути 5 мільярдів доларів  українських владників Приватбанку, які таємно вивіз.

В цивілізованих країнах вистачає найменшої брехні (хоча всяка брехня є брехнею, яка може породити велике зло), щоб будь-який політик, посадовець, чи інша громадська особа, відповідальні люди – зреклися добровільно посади. Чи розуміє президент України В. Зеленський, що після такої нетеатральної «репрезентації» БРЕХНІ, якою він годує українців вже третій рік – спочатку  про  «приватну відпустку», потім – про здачу ворогові запланованої операції «Авеню» (ваґнерівців)? Потрібно знайти в собі відвагу і звільнитися від суцільної брехні, бо, як сказав патріарх ГКУЦ Л.Гузар, тільки вільна людина може взяти на себе відповідальність! Зобов’язання перед оліґархами чи імперськими чиновниками не є ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ, але зобов’язанням за певну плату, чи обіцянки. А вже сама посада президента варта того, щоб її займала ВІЛЬНА людина, яка здатна на ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Бо ж  з  брехною  можна світ обійти, але назад – не повернути!

Опитування рейтинґу Зеленського підтверджують слова А.Лінкольна: вдалося обдурити всіх (73%), дехто ще далі вірить брехні (25%), але абсолютно всі і постійно брехні не вірять і не будуть вірити!

Торонто

26 листопада 2021р.

Теги: Зеленський

Коментарі

коментар 2021-11-30 / 22:07:19
До речі,кидається у вічі повна відсутність новин у рубриці "політика".Чи це красномовна пауза до 1 чи 25 грудня? Адже так хочеться.щоб це знову виявилося брехнею.А іншої "політики" ніби і не існує.

коментар 2021-11-30 / 21:26:09
Ну насамперед, претензії спочатку треба виставити тим "неблазням",які спочатку придумали демократію.а вірніше анархію,що призвела до занепаду обороноздатності країни,потім до розкрадання "амуніції",проголошення "безядерної держави",прос*рання Криму та Донбасу та "декомунізації" гібридної війни в ООС.Як страуси,чесне слово!А Ваш "негативний" зобов'язаний за всіма підтирати.Може ще комусь і шнурки погладити?

до коментарі 2021-11-30 / 18:27:23
Зворушило, коли велике крадівництво означено символом "вже початку нашого прогресу". Ну, ви ж знаєте, що прогресуючим буває навіть параліч, або ж прогресуюча деменція. Це різні порушення когнітивних функцій індивіда. Минулі вибори якраз продемонстрували параноїдальне бажання більшості нам усім разом впасти у безумство суспільного паралічу. І без гарантій вилікуватись. Тут доречна свіжа цитата від філософа і просто розумної людини Олександра Бойченка: "Я не знаю, яких узагалі гарантій будь-чого може вимагати населення України, обравши на тлі війни з Росією своїм верховним головнокомандувачем корпоративного блазня. Блазня, який за короткий термін устиг показати себе ще й хамом, брехлом, недорікою і самодуром. На які мілітарні звитяги і мирні здобутки ви розраховували під орудою такого гаранта? Чи вам тоді голосування по приколу було важливішим за гарантії?"

https://www.google.com/amp/s/hromadske.ua/ru/amp/posts/ahmetov-monopoliziroval-koksohimicheskuyu-otr 2021-11-30 / 07:21:48
Ахметов монополизировал коксохимическую отрасль в Украине, но АМКУ «не заметил этого» — «Схемы»
Павел Калашник
20 сентября, 2019 08:00
Прочитати матеріал українською
Олигарх Ринат Ахметов через бизнес-партнера и оффшорные фирмы монополизировал коксохимическую отрасль в Украине, но Антимонопольный комитет этого не заметил. Или не захотел заметить.
Об этом говорится в расследовании программы «Схемы».

Вуву 2021-11-30 / 00:12:39
Всетаки не варто робити перебільшення і все приписувати виключно пархатому наркоману .
Так деякі дороги відремонтували і відновили але при цьому закатали туди шлак з коксохімічних комбінатів і віджали бабло за вивезення і утилізацію шлаку і на завищені тендерів по ремонту самих доріг. Як кажуть три в одному .

коментар 2021-11-29 / 19:23:45
З більшістю аргументів - згідний.Я лише виділив деякі моменти,які на мій погляд є не менш важливими.По-перше,всі були(попередники) авторитарними,хтось більше,хтось менше.У кожного була своя "изюминка"-хтось ні те,ні се.Хтось сноб.Хтось відвертий кримінальник.Хтось більш вихований,хтось - менш.І майже всіх об'єднувала одна закономірність - це стабільні злидні простих українців,роздовбані дороги,роздерибанений бюджет і т.д.І тому(при останньому,за неповну каденцію)можливість купити собі і хліб,і гаті і,навіть,декому з простих таку-сяку лайбу і їздити по нормальних дорогах і т.і. - це вже початок прогресу.А інше ще треба здобувати і для цього трудитися,і не язиком...

до коментарі 2021-11-29 / 18:58:46
Те, що ви угледіли "суттєві позитивні зміни" в хаотичній та беззмістовній діяльності нинішнього, прости Господи, ґаранта - це лиш ознака вашої специфічної і надто викривленої оптики, через яку ви позираєте на цей рукотворний державний безлад і на процес руйнування державних інституцій та демократичних цінностей. Словесний потік і позбавлене сенсів белькотіння наверху діє на декого сильніше, ніж тверезий і сухий аналіз послідовності подій в останні два з половиною роки. Нас всіх ще дістане сьогодні здійснювана дискредитація в країні демократичних процедур і правил, зведення владою політичних суперечок з опозицією до рівня спілкування гопників. Не Бутусови й Ткачі цьому виною. Мабуть, більше винні самі наші виборці, які толерують ганебний стиль поведінки верхівки влади. Такого роду дискредитація, як виглядає, є на сьогодні одним з ключових завдань Кремля. Бо ж як радісно за порєбріком сприйняли ці щораз нові авторитарні нотки у виконанні Зеленського, подібно й настання нової фази жорсткого авторитаризму від Александра Лукашенка. Для Путіна така неприваблива в демократичному світі перспектива України, як і нинішня Білорусь - найкращий подарунок, радість серця.

коментар 2021-11-29 / 17:26:18
Не прокоментував попередній коментар відразу,бо не було інтернету.І це не брехня.А по суті нижческазаного - скажу так.Якщо Ви уподобляєтеся Ткачам та Бутусовим - то вперед,балотуйтеся на президента.Якщо хтось взагалі подивиться у Вашу сторону.Бо булькати легше,ніж щось зробити.

до коментарі 2021-11-27 / 21:11:22
Я так розумію, ви за це голосували. Голосували ще й тому, що бачили в обранці свого, такого ж як ви. Відмовитись від себе дуже важко. Проте, незабаром деякі пересилять себе, тож потроху і не одразу дурість і нікчемність стануть помітними навіть його найпалкішим прихильникам. А теперішня тотальна і безсоромна брехня - це лиш похідна людської недолугості.

коментар 2021-11-27 / 18:31:08
Майже всім треба до наркологів.а деяким і до психіатрів.Чим Зеленський гірший від попередників.а чим кращий?Це тема для дискусій.А брехач,чи ні - покажіть мені хоча б одного чесного.І я проголосую за нього.Але при всіх мінусах - є очевидні і суттєві позитивні зміни вперше за всю історію України в багатьох напрямах.І якщо хтось скаже.що це не так - то той і буде самим ВЕЛИКИМ брехуном серед усіх "брехачів".

до вуву 2021-11-27 / 06:17:22


З такими українофобськими сценаріями - на інші ресурси, де таке толерується. Коментар видалено. Адмін


Вуву до далі буде 2021-11-27 / 00:51:42
Писати можна про які завгодно "підкилимні подвиги зЄ" , але по факту пройшло 2.5 року тбт. половина часу його каденційі а реального покращення життя в крайіні нема і всі відчувають це .
Тільки останні подійі з підготовкою до опалювального сезону чого варті . Враження таке наче зЄ взагалі є президентом формальним , натомість керує його ОПою Єрмак і той кагал "свойіх" який там засів по знайомству .
Кокаінова залежність вже стала такою видимою що лікарі наркологи виставляють відео на ютубі (якщо ще не видалили) і дають свойі фахові оцінки діагнозу пацієнта.
Куди далі !?

голови в телевізорі 2021-11-26 / 12:40:10
Щойно в телевізорі запустили новий серіал "Життя з ідіотом". Обіцяють цікавий сезон. Як і очікувалось.

далі буде 2021-11-26 / 10:58:01
до ..... Нащо стільки слів і припущень. Та сміються всі ті олігархи з недолугого "антиолігархічного закону", фальшивої обманки для бідних та слабких розумом. Єдиною причиною погіршення стосунків між Банковою та головним олігархом є те, що Ахметов віднині вважає Зеленського цілком відіграним політичним матеріалом. Тому й з'явився Розумков - версія номер "два", що з того ж пулу. Також вічною проблемою є нездатність до компромісу Коломойського з його манерою пожадливого бульдога. Це все поламало колишній консенсус олігархів, який колись привів до влади наше зелене чудо. Тому й закінчились щасливі дні нинішнього президента від Коломойського.

..... 2021-11-26 / 07:32:52
Згідно з даними співрозмовників Української правди, є дві причини погіршення сосунків між Банковою та головним олігархом. Точкою неповернення став так званий "антиолігархічний закон". У квітні його анонсував Зеленський, 23 вересня – документ ухвалила Верховна Рада, а 5 листопада – підписав президент.

Ще однією причиною стало звільнення 7 жовтня з посади спікера Дмитра Разумкова, який не був гарячим прихильником "хрестового походу" Зеленського проти олігархів.

"Попадання Ахметова в реєстр олігархів знову перетворить його на ПЕП (Politically Exposed Person, політично значущі особи. – Ред.). Через це йому буде складно співпрацювати з міжнародними банками, залучати кредити. Тому він сприйняв закон про олігархів як особисте", – розповідає співрозмовник LIGA.net, один з депутатів Слуги народу.

Загальний борг всієї групи СКМ, яка належить Ахметову, сягає $6,5 млрд, розповідав її CEO Олег Попов. Складнощі з залученням нових кредитів можуть стати проблемою для бізнесу Ахметова.


Втім, якщо заглянути глибше за медійний шум, крім антиолігархічного закону і політичних перестанов, у Ахметова є й інші важливі приводи бути ображеним на Банкову. Влада Зеленського за останні чотири місяці зробила чимало речей, які точно не сподобались найбагатшому українцю.

Насамперед йдеться про енергетику та залізничні перевезення.

LIGA.net нарахувала щонайменше п'ять рішень чи проєктів Банкової, які дорого коштуватимуть "кандидату в олігархи".

Енергетика. Дзвінок на 3 мільярди
Ще пів року тому бізнес-імперії Ахметова велося якнайкраще: в липні НКРЕКП підвищила максимальний поріг ціни на електроенергію з 2 до 4 грн за кВт-годину, справа Роттердам+ йшла до закриття, а з ресурсного законопроєкту №5600 (в ЗМІ його назвали "антиахметівським") депутати та Кабмін зрізали невигідні для олігарха норми, які мали збільшувати рентні відрахування.

Ухвалення та підписання закону про олігархів поставило крапку у мирних стосунках. На каналі Ахметова з'явилася критика президента, повідомлення про можливі віялові відключення електроенергії цієї зими. Влада почала бити у відповідь.

Яскравий приклад – історія з погашенням багатомільярдного боргу перед "зеленими" виробниками. ДТЕК – єдина компанія, яка не отримала "ні копійки" з залучених держкомпанією Укренерго грошейа словами співрозмовника LIGA.net з енергетичного ринку, із 19,3 млрд грн холдинг мав отримати приблизно 3,4 млрд грн (близько 80% від усього боргу держави перед компанією).

За даними УП, перерахування заблокував дзвінок прем'єра Дениса Шмигаля. Ідеолог цього рішення – саме Зеленський, уточнив LIGA.net співрозмовник в енергетичному комітеті Верховної Ради.


Тепер група не виключає звернення до міжнародного суду. "Ми розглядатимемо всі юридичні інструменти, які є, і будемо відстоювати свої права. Це неприпустимо, якщо хтось із учасників ринку не отримав гроші, а решта отримала", – сказав LIGA.net голова DTEK Renewable Маріс Куніцкіс.

Це показова історія, але не єдина. Проблеми зростатимуть. За даними двох співрозмовників LIGA.net в Слузі народу та НКРЕКП, окрім триразового збільшення екологічної ставки на викиди СО2, в планах Верховної Ради – збільшити в 30 разів розмір штрафу за порушення ліцензійних умов і зрив підготовки вугільних складів ТЕС до зими.

Обидві несуть загрозу для СКМ. У складі холдингу є шість з десяти найбільших забруднювачів повітря в Україні. А ДТЕК – найбільший власник ТЕС і виробник вугілля в Україні.

Але олігарх відбивається. Норма про викиди записана в тому самому ресурсному законопроєкті №5600. Востаннє його мали ухвалювати цього тижня. Але рішення досі немає – не вистачає голосів, розповів журналістам депутат Голосу Ярослав Железняк.

Ще більші проблеми спіткали бізнес Ахметова у залізничній сфері, яка здебільшого лишається в тіні енергетики.

Залізничні проблеми

По бізнесу СКМ б'ють одразу три новації.

Перший удар: тарифи
У серпні 2021 року Міністерство інфраструктури під керівництвом нового очільника Олександра Кубракова зробило річ, яка ніяк не вдавалася попередньому керівництву: підвищило залізничні тарифи на перевезення вантажів.

Кубраков, пряма креатура Зеленського, анонсував їхнє підвищення з 1 вересня. Фактично платити більше за користування послугами УЗ бізнесу довелося вже з 17 серпня.

Перевезення вантажів – основний заробіток для УЗ. 2020 року вони принесли 65,3 млрд грн виторгу. Однак рік компанія закінчила зі збитком у майже 12 млрд грн. Причина – близько 60-65% вантажів компанія перевозить нижче за рівень собівартості, пояснював раніше LIGA.net Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ.

За останні чотири роки через тарифи Укрзалізниця втратила майже 100 млрд грн, заявили наприкінці липня під час засідання Ради нацбезпеки.

Востаннє тарифи УЗ підвищували 2019 року, а попередні спроби МІУ їх підняти блокувала Державна регуляторна служба. Вони були вигідними бізнесам Ахметова, Новинського, Жеваго та Фірташа, для яких УЗ – основна служба доставляння. Возити руду та вугілля, на яких ті будують левову частку своїх прибутків, можна було за найдешевшим – І тарифним класом.

З серпня цей тариф підвищили на 8%, з січня він мав зрости ще на 20%. Одразу на 51,8% подорожчав пробіг порожніх вагонів – коли УЗ забирає вагони після доправляння вантажів. Також в УЗ "підтягнули" решту тарифної сітки.






Читайте також: Удар по Ахметову. Укрзалізниця підвищила вантажні тарифи. Бізнес заплатить мільярди

У жовтні "знести" це рішення через Окружний адміністративний суд (ОАСК) намагалася Азовсталь (належить Метінвесту Ахметова і Вадима Новинського).Тоді ж частина працівників Укрзалізниці влаштовувала "італійський страйк", який щедро висвітлювали на телеканалі Ахметова "ТРК-Україна".

Не вийшло. 10 листопада в МІУ "втішили" новиною: з січня тарифи на перевезення вугілля та руди підвищать ще на 9%.

Для УЗ – це загалом 12,3 млрд грн доходу у 2022 році. Для Ахметова – додаткових 6 млрд грн витрат до кінця 2022 року, підрахував член наглядової ради УЗ у 2020-21 роках Сергій Лещенко.

Другий удар: перегляд тендеру
Результатом останнього засідання антикризового штабу Укрзалізниці на початку листопада стало доручення переглянути контракти з Метінвестом на користування піввагонами на три роки, повідомив Лещенко, який входить до складу штабу.

Аукціон на перевезення піввагонами вантажів впродовж 1 лютого 2021 року – 31 грудня 2024 року Укрзалізниця провела у січні 2021 року. Початкова ціна лотів – 800 грн за добу (без ПДВ). Однак на торги прийшов лише один учасник – Метінвест‐Шиппінг, – який запропонував ціну 480 грн за добу (без ПДВ) та виграв усі лоти.

"Договір було укладено таємно від наглядової ради, його лобіював протеже Володимира Жмака (ексголова УЗ. – Ред.) – директор з питань карго Іраклі Езугбая", – стверджує Лещенко.

Читайте також: Під вантажем Ахметова. Чому йде грузинський топменеджер Укрзалізниці. Розбір

Через цей "таємний" контракт Метінвест гарантовано отримав майже половину парку робочих вагонів УЗ за ледь не вдвічі нижчу ціну. Економія ж для компанії Ахметова-Новинського за три роки сягне 4 млрд грн, випливає з повідомлення на сайті самого Метінвесту.



Після скандалу довкола цих торгів у березні з посадою в УЗ спершу попрощався директор з комерційної роботи й логістики Укрзалізниці Іраклі Езугбая, а через кілька днів – і сам голова УЗ Володимир Жмак, який протримався на посаді трохи довше ніж пів року.

Читайте також: Поїзд без голови. Кому вигідне звільнення керівника Укрзалізниці. Розбір

Третій удар: списання вагонів
На початку жовтня Мінінфраструктури зробило ще один крок у війні з олігархом: ініціювало скорочення термінів експлуатації вантажних вагонів. Ініціатива стосується двох найпопулярніших типів вагонів в Україні: напіввагонів, якими здебільшого перевозять вугілля і руду, та зерновозів.

Як це стосується Ахметова? Наказ МІУ про оновлення вагонів стосуватиметься не лише УЗ, а й приватних гравців.

У власності Лемтрансу Ахметова – 20 000 піввагонів, це найбільший в країні парк залізничних вагонів після УЗ. Частина з них – теж з вичерпаним терміном експлуатації, деякі задешево куплені після списання в Росії у 2015 році.

У Метінвест-Шиппінг Ахметова-Новинського – 3700 одиниць рухомого складу.

Загалом в МІУ розраховують за цей час "списати" з ринку 38 670 піввагонів та 18 772 зерновозів, повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов.

Запланована частка піввагонів УЗ серед списаних з ринку – лише 54%, з рештою – 18 009 вагонами – доведеться попрощатися приватному бізнесу.

Десь третина з них (близько 8400) – це вагони, які втратять структури Ахметова, порахував БізнесЦензор з посиланням на розрахунки МІУ.


Зараз проєкт наказу МІУ чекає на погодження Державної регуляторної служби (ДРС), яка до цього вже відмовляла в погодженні.

Та схоже, в міністерстві не сумніваються, що наказ набуде чинності вже з 1 січня. 9 листопада під час форуму "Велике будівництво: нова залізниця" міністр Кубраков представив програму оновлення вагонного парку УЗ на найближчі роки, зокрема з урахуванням ініціативи про списання.

Читайте також: Мегапроєкти | "Велике будівництво" Зеленського дійшло до УЗ. На вагони – 100 мільярдів. А гроші є?

Перша медійна
Чим може завершитись протистояння між найбагатшим і найвпливовішим українцями? Володимир Зеленський – не перший президент, який розпочинав "активні бойові дії" проти Ахметова. До нього проблеми олігарху створювали принаймні Віктор Ющенко і Петро Порошенко.

Але ресурси будь-якого чиновника (і президента зокрема) обмежуються не тільки амбіціями, але й терміном роботи на посаді. Історія підказує, що запалу в голів держави вистачає максимум на пару років, далі обидві сторони закопували сокиру війни та знаходили компроміс.

Каденція Зеленського сягнула екватору. Порошенко в цей час якраз вирівняв стосунки з донецьким олігархом. Чи наслідуватиме Зеленський його приклад?

Не обов'язково. Сила нинішнього президента – в його непередбачуваності. Але закономірності теж є. Джерело рейтингу Зеленського – яскраві медійні образи та перемоги, а сценарій їхнього досягнення пишеться під час вистави. Тому, якщо війна з олігархом дає електоральні дивіденди, вона триватиме доти, доки існуватиме медійна необхідність.

Або поки не вимкнуть телевізор. Зрештою пульт від усіх найбільших телеканалів тримає той самий Ахметов та його колеги в олігархічному пулі. А їм теж навряд чи подобається ідея стати "олігархами в законі".




Йосиф Сірка
Публікації:
/ 4Комуністів заборонили, а методи залишили?
Кулеба: Ми змусимо угорщину повернути всіх військовополонених
/ 2Підступний руzzкій мір – це не "трофейна мова"
/ 3Миколі Мушинці виповнилося 87!
/ 1У Кремлі шанують своїх фашистських вчителів
/ 11Прихильність Борреля і нахабство Зеленського
/ 1Оліґархи і самурай
/ 7Коли ж, нарешті, посадовці в Україні стануть українськими
/ 3На Закарпатті він "свій" (тутешній)
/ 2Останній із могікан
/ 2Коли дійде правда і до кримчан?
Багатолика російська гібридна війна
/ 5Хто ховається під ризами МП – диверсанти, саботажники, терористи?
/ 3Митрополит УПЦ МП "напросив" Божу кару
/ 3Росія-США: "Коронна" пропаґанда
/ 11Митрополит московської церкви в Україні та коронавірус
/ 8Послідовники нацистського пропаґандиста пішли у наступ
/ 5Імперське рило лізе до ідентичности
/ 11"Да патаму, что украінскій язик нєуґоден Богу!"
/ 7А потрібно танки замість королівського палацу
Чи привезе Зеленський пораду з Ізраїля?
» Всі записи