Сьома закарпатська подорож Гнатюка

Академік М. Мушинка презентував в Ужгороді другий том свого зібрання творів, присвячений В. Гнатюку.

Сьома закарпатська подорож Гнатюка

Том містить монографію про фольклориста та 46 статей про нього, хоча усього М.Мушинка написав 77 студій про В.Гнатюка, але деякі з них потраплять у наступні томи. Зокрема, третій том буде про І.Панькевича — вчителя самого М.Мушинки. Ще один том буде про русинів Воєводини, де теж ітиметься про В.Гнатюка. Усі тексти про Гнатюка заново пройшли коректуру, яку здійснила Н.Ребрик, то ж усунуто одруківки, що були у першопублікаціях.

Гнатюком автор зацікавився ще в аспірантурі, яку проходив у 1960-х у Києві. Він планував дисертацію про закарпатських заробітчан на зламі століть, але її зарубали. Дивно, бо заробітчансько-пролетарська тематика завжди була найбільш шанованою в радянській історіографії. Проте це були якісь не ті пролетарі: вони переважно розглядали своє перебування у статусі найманих робітників як тимчасове — аби тільки зібрати гроші на шмат землі і повернутися у селянське середовище. А головне — до заокеанської еміграції і особливо до контактів з нею аспіранта в СРСР ставилися зовсім несхвально. То ж затвердили тему про Гнатюка, про якого тоді ще майже не писалося. Через кілька років М.Мушинку проскрибували через дисидентство, звинувачення у поширенні самвидаву, зокрема вивезення на Захід трактату І.Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація”. То ж замість дисертації вийшла монографія — і то за кордоном. Автор тим часом працював пастухом у рідному селі, а відтак кочегаром у Пряшеві. І багато писав, нагадуючи тим Г.Сковороду. Після перебудови вже офіційно повернувся до наукового істеблішменту, став академіком НАН України. Зібрання творів його планується у 20 томах. Перші два з них мають 900 і 800 сторінок, наступні академік бачить уже тоншими, але син Олесь у те не дуже вірить, бо в процесі роботи томи все розбухають і розбухають.

Монографія про Гнатюка унікальна за скрупульозністю — на 250 сторінок 1129 посилань, то ж кожний наведений факт задокументовано. Звісно, у тих умовах автор не про все міг писати, то ж пропущено добу ЗУНР та ряд інших моментів, проте наукову діяльність вченого висвітлено максимально детально. Особливо багато про шість фольклорних експедицій Гнатюка на історичне Закарпаття, включаючи Пряшівщину і наших переселенців у сербській Воєводині. У результаті вийшло 6 томів “Етнографічні матеріали з Угорської Русі”. 2003 р. їх перевидало харківське видавництво “Фоліо” з передмовами М.Мушинки. А по всіх українських регіонах Гнатюк записав 195 казок, 411 байок, 552 легенди, 810 анекдотів, 582 пісень, 322 колядки і щедрівки, 8622 коломийки, 184 гаївок, 258 оповідань про опришків, 1565 оповідань з демонології, 18 описів весілля, 22 описи похорон. Окремо проаналізовано студії Гнатюка у сфері літературознавства і мовознавства. До монографії додано бібліографію Гнатюка на 331 позицію — і це ще без його численних рецензій, які би збільшити число у кілька разів.

Додані до основної монографії статті другого тому суттєво доповнюють її. Саме М.Мушинка розшукав і познайомив між собою розкиданих по світу нащадків Гнатюка. Отже, Гнатюк знову повертається на Закарпаття — цим томом, що поступив до обласної бібліотеки і особистих зібрань учасників презентації.

27 серпня 2021р.

Теги:

Коментарі

сорри 2021-08-28 / 23:09:59
Чудова робота п. Мушинки. Чудовий відгук про неї п.Федаки. Дякую