Імперське рило лізе до ідентичности

Імперське рило лізе до ідентичности

Цьогорічна Мюнхенська конференція з безпеки про безпеку в Европі принесла Україні „несподіванку” у вигляді тзв. „12 кроків” до миру в Україні, „спонзором” яких  виявилася кремлівська пропаґанда.

Письменниця Оксана Забужко на Радіо Свобода (17.2.20) у статті Про Україну і „Мюнхенську змову 2020” потрапила 100-відсотково у серцевину кремлівської пропаганди: вона звернула увагу на те, що „ВСЯКА колоніяльна війна ведеться за ідентичність, а для Росії завжди так і було:”Слав’янские ль ручьи сольются в русском море? Оно ль иссякнет? Вот вопрос” (тобто, якщо ти в мене не ввіллєшся, я „іссякну” – нормальне кредо вампіра”).

Не буду вдаватись до аналізу отих сумнівних „12 кроків” – їх вже тотально „розтлумачили” українські та американські експерти. Співавтор „12 кроків до зміцнення безпеки в Україні і в евроатлантичному реґіоні...” Андрій Картунов, директор Російської ради з міжнародних справ, заявив, що один із кроків цього „документа” - „національний діалоґ про українську ідентичність з Росією, Угорщиною та Польщею „був би корисним для України”.

На жаль, ані сусіди України, ані її стратегічні партнери (окрім США) в НАТО та ЕС, „незбагли” гібридної операції кремлівських пропаґандистів у Мюнхені. Дуже доречно було пригадати Мюнхенську угоду 1938 р., підписану урядами гітлерівської Німеччини, Великобританії, Франції та Італії, яка дала Гітлерові можливість безкарно окупувати Чехословаччину, з якої він дозволив утворити Словацьку державу, приєднати судетських німців до Райху і проголосити Богемію та Моравію протекторатом.

Чи не події 38-ого року минулого століття були на думці у авторів „12 кроків”,  на якому залишився вказівний палець Путіна з його останньої  великої пресконференції минулого року? Саме на ній „імператор” Кремля проявив свої „знання” з української історії, коли твердив, що українців вигадав Потоцький (хоч не уточнював котрий, а може й не знав, що видатних Потоцьких було більше?).

Якщо прослідкувати за розвитком експансії сучасної Російської імперії (згідно зі словами одного з-поміж засновників нової пропутінської партії в РФ „За правду” О.Казакова: Россия из века в век была, есть и остаётся империей.), то виявимо дуже послідовне наслідування Путіном саме аґресії гітлерівської Німеччни. Окупація  Донбасу та анексія Криму, мовби, проходила за скопійованим планом від Гітлера щодо Австрії, Чехословаччини.

Але ж окупація території України не знищила Україну, навпаки – про Україну вперше заговорили у світі та в ООН як про міжнародний суб’єкт, представлений у різних міжнародних організаціях з визнаними світом кордонами. Оскільки російським військам невдвлося окупувати всю територію України, кремлівські пропаґандисти «згадали» слова «історика» Путіна, щодо „сумнівного” існування українців. Путін не може сказати світові, що саме його імперія вкрала ідентичність від України і досі видає її за свою лише тому, що вона  (російська) «була, є і залишається імперією». Тобто, від коли Московія стала імперією, то вона не припиняє воєн за свою ідентичність.

Під сучасну пору мало знайдеться країн, які б мали проблеми з ідентичністю. Але кремлівська пропаґанда вирішила, що в боротьбі з Україною вона може запхати своє імперське рило в ідентичність українців, щоб „хоч понадкушувати, якщо не з’їсти” українців. Існування 5-ої колони в Україні, при сприянні самого кума Путіна, вже не дає бажаного успіху, а самі московити мають величезні проблеми зі своєю ідентичністю. Тому кремлівські стратеги і пропаґандистські віртуози вирішили, що їм були б добрими помічниками угорці та поляки.

Слід зазначити, що ні угорці, ні поляки не мають проблеми з українською ідентичністю, але стосовно поляків, які довгий час входили до „ісконно російської імперії”, „історик-винахідник” Путін може знайти Петлюру, який „вигадав” поляків, які були ісконно русскими кріпаками.

Звичайно, що можна вести мову не тільки про ідентичність національну. Нагадаємо, що сам термін має кілька значень: ідентичність у філософії, психології, культурі, національна ідентичність, ґендерна, та навіть цифрова. Наша ідентичність – це наше усвідомлення, тобто те, якою людиною ми є на наш власний розсуд. Недарма Папа Римський Франциск під час відвідин Арґентини 2019 р., промовляючи до учасників міжрелігійної молодіжної зустрічі, вів мову про джерела ідентичности та потребу збереження власного коріння.

Від 29 жовтня до 1 листопада 2018 р.,  відбулася зустріч юних учасників з понад 30 країн світу, яку організували Папська Фундація „Scholas Occurrentes” та єврейська громадська організація „World Ort”. На ній Св. Отець зазначив, що не  існує абстрактної ідентичності чи виведеної в лабораторії, ідентичність передбачає приналежність до чогось, що перевищує мене, вимагає відповідей на запитання про власне коріння та культуру свого народу.

Папа Римський Франциск у своїх роздумах про ідентичність керується  любов'ю до ближнього, до людини, він переконаний, що: «Ти не можеш торгуватися своєю ідентичністю з метою зустрітися з іншим, не можеш маскувати її, приховувати, бо життя – це не карнавал, а щось дуже серйозного».

Св.Отець вважає, що ідентичність повинна сприяти порозумінню та толерантності між релігіями, між людьми. Кремлівські пропаґандисти ж хочуть використати сам термін задля виправдання своїх аґресивних дій проти сусідів і пробують його використати у своїй брудній гібридній війні проти України. Кремлівські яструби Путіна своєю гібридною війною надіються, що можуть залучити угорців та поляків, які які часом висловлюють свої суб’єктивні щодо вивчення державної мови, чи питань героїв України. А якщо б це вдалося, то вже „споконвічна імперія” дасть собі ради і з рештою Європи.

Тактика і стратеґія Кремля нагадує історію півня, який біжить за куркою і роздумує: якщо її не зловлю, то хоч пробіжуся! У „12 крокох” це виглядає – якщо невдасться, то хоч спробували, а наступного разу вигадаємо щось інше.

20 лютого 2020р.

Теги: ідентичність, Росія

Коментарі

Дідо 2020-02-24 / 11:51:31


Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін


пэтрокампанелла 2020-02-24 / 00:06:00
Націонал-радикали справедливо ображені тим фактом, що імперія намагалася нівелювати українську ідентичність. В той же час, українська олігократія при владі у власних (злочинних та корисливих) інтересах руками нацрадикалів "стверджує" українську ідентичність за рахунок інших націй, що проживають у країні. Тобто, політичний інструмент, що використовувався проти нас - злочинний, але якщо ми його використовуємо проти інших, то це велике благо !!! А головний аргумент: бо так "розтлумачили" американські експерти !!! Як діти в школі, котрі покликали на допомогу здорового амбіцила-старшокласника розібратися з іншим амбіцилом.

ужгородецьвуві 2020-02-21 / 10:37:23
Це б нагадати опоблоківцям і тим, хто за них голосував. А вуві за весь народ не варто розписуватись, якщо кишка тонка.

Вуву 2020-02-20 / 09:36:01
Чи це якийсь історичний екскурс.
Чи яка рецензія до книжки Забужко.
Чорті шо.
Йосип пиши конкретно що ти хочеш сказати людям ...
"Не розмащуй гімно по тарілці"

Вуву 2020-02-20 / 09:32:35
Це написано про все і ні про що.
Каша.
Народ не може второпати ні головну думку ні ідею цієйі писанини.
Сірка це що ...
літературна новелла
Чи інформаційний матеріал.?


Йосиф Сірка
Публікації:
/ 4Комуністів заборонили, а методи залишили?
Кулеба: Ми змусимо угорщину повернути всіх військовополонених
/ 2Підступний руzzкій мір – це не "трофейна мова"
/ 3Миколі Мушинці виповнилося 87!
/ 1У Кремлі шанують своїх фашистських вчителів
/ 11Прихильність Борреля і нахабство Зеленського
/ 15Усіх дурити весь час неможливо!
/ 1Оліґархи і самурай
/ 7Коли ж, нарешті, посадовці в Україні стануть українськими
/ 3На Закарпатті він "свій" (тутешній)
/ 2Останній із могікан
/ 2Коли дійде правда і до кримчан?
Багатолика російська гібридна війна
/ 5Хто ховається під ризами МП – диверсанти, саботажники, терористи?
/ 3Митрополит УПЦ МП "напросив" Божу кару
/ 3Росія-США: "Коронна" пропаґанда
/ 11Митрополит московської церкви в Україні та коронавірус
/ 8Послідовники нацистського пропаґандиста пішли у наступ
/ 11"Да патаму, что украінскій язик нєуґоден Богу!"
/ 7А потрібно танки замість королівського палацу
Чи привезе Зеленський пораду з Ізраїля?
» Всі записи