"Да патаму, что украінскій язик нєуґоден Богу!"

Цей вислів належить намісникові Києво-Печерської лаври Павлові, який відповів на запитання журналіста, чому в українській святині Божа служба проводиться російською мовою, ще далекого 2010 року. За останні 10 років слова московського попа знаходять продовження у багатьох недокомсомольцях, які намагаються прислужитись імперській політиці Кремля.

"Да патаму, что украінскій язик нєуґоден Богу!"

Ще не минув і тиждень від ганебного виступу у телебаченні 25-річного нардепа Є. Браги, а тут вже наступна атака на українську мову. Цього разу вже не депутат, а продюсерка серіалів та фільмів каналу 1+1 Альона Єремеєва. Зазначимо, що депутат вболіває за „дискримінацію” російської мови, а продюсерка „переживає” за телеглядача. Щоправда, з її слів можна зрозуміти, що небажання глядача вона бере під увагу, але імперсько-шовіністичне твердження, яке вже в ХІХ ст. висловив „друг”  Шевченка  В.Бєлінский („Шевченка заслали на Кавказ солдатом. Мені не шкода його, коли б я був його суддею, я зробив би не менше” – з листа В.Бєлінського до літ. критика П.Анненкова 1847 р.). Бєлінский твердив, що „поезія є ідеалізуванням життя реального. Чиє ж життя ідеалізуватимуть українські поети? Життя вищих станів на Україні переросло українську мову і остання лишилася тільки в устах простого народу”.

Чи не нагадує це висловлені думки пані продюсерки? Для якої ясно, що „вищі стани” – розумій – оліґархи та ті, які добралися до державного „корита”?

Російський „демократ” не міг пробачити  Т.Шевченкові, що той пише українською про любов, кохання, тобто, про людські почуття. А як це у А.Єремеєвої? „За нашими спостереженнями, мелодрами українською мовою дивляться гірше, ніж комедії... українська складніше дається для цього жанру” – звичайно, що потрібно звернути увагу на те, що погляди російського критика Бєлінського були висловлені бл. 180 років тому!   

Щоб „мотиви” продюсерки краще зрозуміти, то наведемо ще „пояснення”  керівника напрямку „Телевізійний бізнес 1+1 media” Максима Кривицького. Під час презентації нового сезону 1+1 він озвучив дуже важливу „деталь” про те, що створюючи серіали, канал орієнтується на таку собі Антоніну – збірний образ глядачок каналу. „Антоніні – 35-40 років, вона живе в місті (вищий стан – за Бєлінським – пояснення моє).Ми спеціально не говоримо, що їй 35 або 40 років, а сприймаємо дещо різні періоди, етапи в житті Антоніни. 1+1 – це і є чоловік Антоніни. Це опора, надія. Це той, від якого вона хоче мати дітей.”

Отож, не тільки продюсерка мовить ясною мовою, але й керівник не приховує „кінцевої мети” – позбавити людей насолоджуватися солов’їною. Слід звернути увагу на той факт, що „телевізійний бізнес” взяв на „приціл” покоління, яке вже не було в комсомолі та в піонерах, і тому 1+1 хоче його „виховувати” не державною, але імперською мовою.

Минуло два місяці, коли у Бахмуті Донецької області двоє недорослих до смерті побили волонтера Мирошниченка за те, що розмовляв українською. Російські шовіністи після цього притихли і „прокинулися”, коли на їхньому шляху знов появилася волонтерка – чи це випадково, чи закономірно?

Справа навіть не в одній, а  у двох волонтерках, які поверталися з похорону жертви російської аґресії – приятеля і дорогої людини. Не треба бути ясновидцем, щоб зрозуміти душевний і психічний стан дівчини, яка їде з похорону свого найближчого друга. Шовіністично виховані неуки нездатні розуміти людські почуття у стані смертельної траґедії – навпаки – вони шукають родзинки у г...і, щоб за українські гроші боротись проти українського.

25-річний нардеп від партії "Слуга народу"  Євген Брага погнався за швидкою популярністю, а замість неї виявив перед виборцями брак розсудливости, аналізу, співчуття потерпілому, зрештою, совісті. Замість того, щоб хоч якоюсь мірою спробувати зрозуміти, а якій ситуації перебуває дівчина, яка щойно втратила свого коханого, якого підступно вбив російський снайпер на лінії фронту, він вирішив, що зможе здобути „популярність”, коли звинуватить жертву злочину у кримінальному висловленні, якого жертва не робила. Він не звернув увагу на те, що водій порушив норми закону „Про забезпечення функціонування української мови як державної”, в якому написано, що в публічних сферах  повинна вживатися державна мова, а, як нардеп, повинен би це знати.

Звичайно, не можна вимагати від 25-річного „політика”, щоб він вдавася до аналізу психічного стану ветеранки від збройної агресії, бо ж він (певно, і водій автобуса) і близько не був до лінії фронту, який наступом розпочав кремлівський вождь саме через російську мову!

Задекларовано Путіном, що причиною для російської агресії проти України стала російська мова, яку він вирішив „рятувати” танками, гарматами, ракетами. Чомусь прихильники „русского мира” не хваляться тим, що „акція порятунку” коштувала Україні на сьогоднішній день вже понад 14 тисяч людських життів, серед яких тисячі російськомовних. Коли би пан Брага проаналізував українські втрати за 6 років російської війни, переглянув статистику, скільки українців вже загинуло за тзв. „домовленості про повне і безстрокове припинення вогню”, то не витягав би з контексту слова  Насті Конфедерат, які долучив до „заяви про скоєння злочину”.

 Але ж скільки треба мати хамства, неповаги, браку милосердя та совісті, щоби трагічні обставини дівчини, яка перебуває у глибокій жалобі за втраченим другом, який загинув від кулі злочинця, мова якого пригадує ветеранці-захисниці Батьківщини злочин  Росії саме через російську мову (якщо вірити президентові РФ)? Молодий нардеп-слуга не здатний зрозуміти почуття дівчини, яка йде з похорону свого друга, з яким, певно, мріяла про спільну родину, так само, як і водій та решта пасажирів автобуса, які, очевидячки, були далеко від лінії фронту і, можливо, ні вони, ні їх рідні не відчули й не відчувають  на власній шкірі отого «порятунку» Путіна, який не закінчився Дебальцевом та Іловайськом, але щодня «нагадує» українцям, як хочуть їх «рятувати».

А почалося все з порушення  «ГАРАНТІЙ» про територіяльну цілісність та суверенітет України російським президентом Путіном, а західні «ґаранти»  «не зрозуміли», що аґресія Путіна приведе до анексії і окупації. Простому смертному досі незрозуміло, чому українська влада не вимагає від всіх підписантів «Ґарантії» дотримання слова? Іншими словами, злочинові повинно слідувати покарання не тільки в художній літературі (Достоєвський), але й в нашій дійсності, бо ж кремлівський злочин проти українців не припинився, а покарання затримується.

Жорстоке вбивство російським снайпером медицинської сержантки Клавдії Ситник 1-ого лютого та поранення на невизначеній вибухівці українського солдата не можна виправдати, вони лише зайвий раз доводять, яким тиском на захисників Батьківщини є безхаратерність, жорстокість людей, які задля популярности  потрапили на ТБ, готові забути, що саме спричинилося до того, що частину України окупували, анексували. Після знищення 14 тисяч людей ворогові ще мало вбитих, він не може дотримати дане слово з підписом під домовленістю.

Московська аґресія проти України досі не знайшла спротиву у всіх областях України, які віддалені від лінії фронту. Гібридний фронт Росії сповна використовує п’яту колону, яка, у свою чергу, користає із тзв. корисних ідіотів, які не здатні розпізняти погане від корисного. Складається враження, що Є.Брага не дуже обізнаний з тим, що Україна перебуває у війні з Росією вже понад 6 років. Брагу можна навести як приклад того, що для депутатів ВР України і кандидатів на президента та інші державні посади конче потрібно запровадити грунтовні іспити з історії України, яка написана не імперськими істориками.

Хіба могла б  людина, обізнана з історією України, звинуватити вдову захисника Батьківщини у ксенофобії та дискримінації, коли б була ближче обізнана зі щоденною боротьбою українських патріотів з кровожерливим аґресором? Хіба не аґресор займається ксенофобією і дискримініцією всього українського, заперечуючи право на самостійне існування і розвиток українців?!

Нардеп-слуга Брага довів протягом дуже короткого часу, що він не здатний висловити співчуття людині, яка втратила друга, а бідній пенсіонерці не здатний порадити, як з малої пенсії вижити. Зате, дуже швидко вигадав ксенофобію і дискримінацію, в яких звинувачує волонтерку, яка пояснила, чому не може дивитися російський серіял і дуже дивує, що ніде  не було чути голосу цього „захисника  і творця закону”, коли від смертельного побиття помер Мирошниченко, що є не тільки ксенофобією та дискримінацією, але й справжньою кримінальною справою!

Якщо бути чесним і відвертим, то потрібно визнати, що пояснення „переваги” російської мови над українською стосовно „мелодраматизму” є нічим іншим як грубою дискримінацією української мови, яка розпалює національну ворожнечу. У гордих націй такі „виправдання” привели б до бойкоту російськомовного продукту і до активного вживання національної, а не колоніяльної мови в державі. Чи здатні на таке українці? Чи всі громадяни України вже зрозуміли, що вони – незалежна держава і не належать до жодної імперії?!

Торонто, 8.2.20 р.

09 лютого 2020р.

Теги: мова

Коментарі

Руслана 2021-04-15 / 13:05:58
Допоки ми розумітимемо російську,толеруватимемо цих грАждан, що зневажають усе українське, доти у нас ніколи не буде порядку. Бо усе від ментального. Свідомість визначає подальше наше буття. вчорашні думки - сьогоднішня реальність.Але люди мислять ковбасою, тому заслуговують на таке життя: корупцію, розплід олігархату, бидлодепутати

файна 2020-02-27 / 23:02:21


З рекламою політичного русинства - на інші ресурси. Коментар видалено. Адмін


Нижньоворітець 2020-02-15 / 23:04:16
Якби ми були україномовними і знали ким ми є, то ми би не бовталися 30 років, не знаючи куди іти.ми б не тратили часу, окупація була б неможлива, тому шо всі розуміли б значення країни, не було б м’якої мадяризаціі, як зараз на Закарпатті. Країна рухалася б швидше до ЄС і НАТО якби ми були об’єднані. І спеціально для Владіміра: ви шановний лукавите, тому шо там де є москалі, наприклад в Естонії, то не зважаючи на кращий економічний розвиток ніж Московія, то москалі далі тягнуть під рашку. Вас москалів, не переробиш

Закарпатському заробітчанину 2020-02-15 / 16:44:32
Тільки такі, як ви і підкидають дрова у вогнище, розказуючи про якихсь міфічних осіб, які "голосно кричать про те, як російську треба викорінити в Україні".
ВСІ в Україні говорять виключно про державний статус української і як треба її рятувати після століть зросійщення. І всім глибоко начхати, якою мовою ти спілкуєшся в побуті. Приклад: російськомовних на фронті точно не менше, ніж україномовних, але ніхто і не збирався їх змушувати говорити українською. А от чиновник говорити українською - зобов'язаний.
Оті ваші придумані, "які голосно кричать про те, як російську треба викорінити в Україні" - це як "распятый мальчік". Пам'ятаєте?

Закарпатський заробітчанин 2020-02-15 / 13:40:42
більшості людей в Україні абсолютно до лампочки, якою мовою говорити, російською чи українською. мовою за газ не заплатиш. ми переходимо у розмові з однієї на іншу навіть не замислюючись про це. бо не це є та проблема, яка зараз заважає всім жити. але знаходяться одиниці, які голосно кричать про те, як російську треба викорінити в Україні, підливаючи тим масла у вогонь збройного конфлікту на Сході, який власне з цього і почався. і оскільки їх добре видно і чути на фоні мовчазної більшості, то складається таке враження, що сучасна Україна це якийсь жорсткий бандерштадт, де за одне слово російською тебе беруть на ножі. добра картинка для московської пропагадни, яка постійно свіжа. іронія долі в тому, що саме ці закорінілі русофоби-шовіністи знаходяться на безпечній віддалі від конфлікту, причиною якого стали зокрема і їхні публічні висловлювання, і навіть мають якісь гарантії того, що ніколи ні вони ні їх близьки не стануть безпосередніми учасниками тих бойових дій. ну я раз не тобі по губам діставати, то і рот можна відкривати на кого хочеш і як хочеш

Елене 2020-02-12 / 09:35:05
Мовчи та сопи в дві дірочки, поки тебе Трамп не копнув в одне місце. Тоді подумай куди ти подашся, в Торонто таких як ти ненавидять, в Україні - тим паче, залишиться в расею, руцкий мир розвивати, так у тебе буде достатньо можливості говорити на любій мові, аж до Камчатки.

Вуву 2020-02-12 / 07:30:50
Оленко ... Не гарячись.
Он ти пишеш що живеш в США і іспономовних багато.
Так чому тоді іспанську не зроблять другу офіційну.
Правильно. НЕ ЗРОБЛЯТЬ.
А тому що там політики прекрасно розуміють що театр починається від вішака а Америка з мови.
Бо якщо іспанську зроблять другу офіційною то США РОЗКОЛЯТЬСЯ НА ДВІ ЧАСТИНИ ТАК ЯК І КОЛИСЬ БУЛО І ЯКВОЮВАЛИ У ГРОМАДЯНСЬКУ.
Тільки тоді була протидія рабству.
А на цей раз може стати мова.
Ну ти знаєш що Арізона Техас Н.Мексіко Каліфорнія Флоріда там іспаномовних дуже багато.
А так як офіційна мова одна ...
Хочеш не хочеш ... А мусиш цвікати по американськи або сидіти і жити в гетто як китайці в чайнатавн ... Чи якесь мехітавн.
Де живе(уть) переважно ьі що американську не хочуть вчити принципово або не можуть (не виходить) але жити хочуть в америці.
А Канаді ситуація інакша.
Але сепаратизм в Квебеку сільнєший.
Якщо ти турист чи прийізджий і говориш виключно американською .
Ок. Але всі місцеві лишень французькою і вони локально всі один одного знають.
Два референдумт вже були ... Знову наче хочуть робити третій за відділення.
Так що не треба ляля.
Мова це цемент єдності наційі.
Без мови не існує не однієйі наційі.
І коли хтось говорить що він украйінець російською .
Це НЕ УКРАЙІНЕЦЬ.
це громадянин Украйіни.
І в переважній більшості це єврейі які по свойій суті НЕ ЄВРЕЙІ ...
БО НЕЗНАЮТЬ АНІ ХІБРУ(ідіш)
АНІ ІВРУТУ.

Елена 2020-02-12 / 03:20:52
Вот и держите в Торонто при себе эти мысли. Я выросла на Украине, воспитывалась в русской школе, а проживаю сейчас в США. Тут испанский, можно сказать, второй язык, как у вас в Канаде - французский, и ничего, все довольны. Умничайте там себе в Торонто, а не занимайтесь разжиганием межнационального недовольства! Там у себя объявляйте французский вне закона, поглядим, как на это отреагируют. С жиру беситесь в богатой стране. Раз такой рьяный украинец - добро пожаловать на Украину, боритесь за язык на месте!

Вуву 2020-02-10 / 16:23:38
В татарстані офіційно заборонили татарську мову як таку що несе загрозу рос.федарастйі.
... Тільки тому що йійі там хотіли (тбт планували) зробити регіональною і на рівні "рускава" запровадити в діловодцтво.

Син "руской і інжинера" ... жирік почав слиною бризкати ... Про єдінство всєх под руськім язіком
... Аля "сєльодка под шубой"
Звичайно ... Рівень життя як рівень свідомості громадян як і рівень культури потрібно піднімати.
Це однозначно.
Але пхати нам "рюССькій мір" тільки під ідеєю покращення добробуту і рівня життя це все рівно що купляти вуличну дьєвушку за шоколадний цукерок.
В батьки Лукашенка рівень життя на порядок вище ніж в Украйіні ... Але білоруська мова в такому страшному загоні ...
Що нею розмовляють або лише філологи і люди мистецтва і на іншому боці люди села які з цею мову народились і вмирають.
Ps.
І только русськіє в рассіі мають право позакривати всі до однойі украйінські школи і садочки
(Без всякого винятку)
При тому що украйінська громада в ЕреФійі є другою за чисельністю.
А із заробітчинами так тим більше
От ти (правда не написав) скільки років живеш у львові ...
Але по сьогодні нам втирає свойі русскіє погляди ...
Чому ?
Та тому що ти мову розумієш але нею не спілкуєшся.
А зачьєм єслі можна па русскі.
Ніхтож не вбиває.?
А так як в нас так багато украйінських націоналістів що за тебе в серйоз ніхто не брався.
То значить можна відкривати рот і робити пропоганду ...
Ой ізвінітьє ... висказівать свойо мнєнінє.
Можеш не переживати і не візьметься.
А якщо чесно то на превеликий жаль.
(Я особистоб за тебе взявся)
Розумій як хочеш.

Владимир 2020-02-10 / 14:34:58
Прожив пол года в славном Львове где 20% русскоговорящие и московских туристов немножко таки есть, при всем расцвете сознания дохрена и больше шовинистовнацпредателей и тех кто продаст родину путину за три копа.
Радиостанций с русским контентом. Даже концерты русских артистов проходят с аншлагами. Автор конечно хорошо в Торонто пишет, но вот он вообще не понимает простой истины.
Нельзя культурно перевоспитать нищее население, перевоспитание пойдет лишь после материального благополучия. Плевать человеку на культуру если работы нет,если школы не учат потому что учителям зп не платят и таланты там не работают. Он потребляет фаст фуд. То что прям перед носом. А Украина большими темпами проигрывает культурную гонку. Русские не боятся делать, а Мы вот как заробитчане ищем нечто такое этакое. Пора уже снять розовые очки. Бомжам не нужны инновационные мусорники оттуда пластик не вытащиш. Так и "Антонине" этой проще жить с русскими сериалами нискосортными потому что ее цель вечером отключиться от внешних проблем.
Вернись дорогой автор на родину и здесь свои мысли доноси до народа.

Вуву 2020-02-09 / 09:43:44
Слухай йосип ...
Ти почитай про свидовець і всі ті судові баталійі.
Може УКККа може допоможе боронити наші гори від тих турецьких забудовників і тих хто стойть за всім тим ... З торбами грошей.


Йосиф Сірка
Публікації:
/ 4Комуністів заборонили, а методи залишили?
Кулеба: Ми змусимо угорщину повернути всіх військовополонених
/ 2Підступний руzzкій мір – це не "трофейна мова"
/ 3Миколі Мушинці виповнилося 87!
/ 1У Кремлі шанують своїх фашистських вчителів
/ 11Прихильність Борреля і нахабство Зеленського
/ 15Усіх дурити весь час неможливо!
/ 1Оліґархи і самурай
/ 7Коли ж, нарешті, посадовці в Україні стануть українськими
/ 3На Закарпатті він "свій" (тутешній)
/ 2Останній із могікан
/ 2Коли дійде правда і до кримчан?
Багатолика російська гібридна війна
/ 5Хто ховається під ризами МП – диверсанти, саботажники, терористи?
/ 3Митрополит УПЦ МП "напросив" Божу кару
/ 3Росія-США: "Коронна" пропаґанда
/ 11Митрополит московської церкви в Україні та коронавірус
/ 8Послідовники нацистського пропаґандиста пішли у наступ
/ 5Імперське рило лізе до ідентичности
/ 7А потрібно танки замість королівського палацу
Чи привезе Зеленський пораду з Ізраїля?
» Всі записи