Що спільного у вітряка з фабричною трубою?

Багато років тому я був дописувачем до «Української Технічної Газети», двомовного «технарського» видання, присвяченого, як зрозуміло з назви, насамперед техніці, але й у великій мірі і екологічним проблемам, і сучасним технологіям. В 2005 році я зробив для газети оглядовий матеріял про розвиток вітрової енергетики, остання частина якого виявилися майже пророчою. Хоча чому пророчою – просто вже тоді був трохи обізнаним

Що спільного у вітряка з фабричною трубою?

«Білий, крилатий вітряк на зеленій галявині, посеред розпеченої пустелі або на морському узбережжі досить давно став одним із символів технічного прогресу. Його охоче поміщають на сторінки ілюстрованих журналів, в музичні кліпи і пропагандистські ролики. І не випадково: джерело чистої, безкоштовної та практично невичерпної енергії - що може бути більш привабливим в епоху екологічної катастрофи та перманентних енергетичних криз?

От тільки не можна допустити, щоб вітряк в недалекому майбутньому перетворився на фабричну трубу ХХІ століття.  Зараз в це важко повірити, але на початку ХХ-го століття, фабрична труба, що коптить, не була ознакою екологічної катастрофи. Тоді вона вважалася символом прогресу і процвітання. Не тільки в СРСР часів індустріалізації, а й в країнах Заходу високі труби звеличували не тільки буквально, але і фігурально - їх малювали на банкнотах і монетах, тиражували в листівках і плакатах ... - а про екологію тоді думала хіба що жменька вчених та людей мистецтва. Сьогодні щось схоже коїться з вітряком, і тому варто застерегти занадто палких прихильників нових віянь. Адже, як і будь-який технічний засіб, ВЕС має свої недоліки і небезпеки. По-перше, вони відчужують землі, яких потрібно багато, щоб забезпечитися енергією. (До речі, цю проблему цікаво вирішують в Німеччині. Економлячи простір, тамтешні енергетики запропонували використовувати під вітряки опори високовольтних ліній. Таке будівництво підпадає під визначення «синергія»). По-друге, тихі і бездимні, ВЕС також забруднюють середовище вібрацією і звуками на наднизьких частотах, створювані рухом лопатей вітряка. Вплив цих звуків на організм людей і тварин ще мало досліджений, а значить, ВЕС не бажання там, де кипить активне життя. По-третє, під лопатями вітряків гинуть птахи, і який же "зелений" схвалить загибель рідкісних перелітних птахів від крил електростанцій? По-четверте, в майбутньому вітряки можуть почати дратувати людей, так як... псують краєвиди. Це зараз, коли їхні мало, вони здаються білими красенями, і туристи охоче фотографуються на їх фоні. А коли ВЕС стануть такими ж банальними, як міські котельні?

Тому від пропозицій розміщувати вітряки в місцях, де природа ще мало зіпсована людиною, краще відразу відмовитися. Наприклад, «Енергетична програма Закарпаття»  [нагадаю, стаття 2005 року] пропонує будувати вітроенергетичні комплекси на горі Стій (Воловецький район), перечинської полонині Руна, рахівської горі Близниця. Це абсолютно неприпустимо - інакше перетворимо заповідні території в промислові зони! Вітрякам місце тільки на вже порушених людською діяльністю ділянках. На заповідних територіях, в зонах дикої природи неможливі ніякі промислові об'єкти! Про сумну долю фабричних труб забувати не варто.»

PS. Тим, хто задасть вбивче питання, чому берегівчанина так хвилює забудова вітряками на Боржавській полонині (що, у вас там на Берегівщині своїх проблем нема?), відповідаю: на Берегівщині проблем повно. Та я живу на Закарпатті, багато років ходив у гори, а перший в житті похід в мене був саме через Полонинський хребет. А перший досвід – це той, що лишається назавжди.

PPS. Захисники Боржавської полонини з  ФБ-групи «Врятуй Боржаву»  зробили низку ілюстрацій для тих, кому незрозуміло, чого ж такого шкідливого вони вбачають в забудові цього залишку відносно незіпсованої природи гігантськими вітряками.

Олег Супруненко, Закарпаття онлайн.Блоги
27 січня 2020р.

Теги: Боржава, вітряки, ВЕС

Коментарі

ГРУНЬ 2020-02-24 / 23:11:02
Працюючий вітряк є джерелом потужного звуку дуже малих частот (інфразвук) від яких, не буду вказувати значення конкретних частот, руйнуються серце та мозок. Тому такі вітряки в цивілізованому світі встановлюють в пустелях або в морі. Ось така екологічна енергетика.

Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-29 / 01:11:51
Енергія з вітряків мала, а встановлення їх коштовне (навіть наша технологія з 12-метровими вишками та попереднім накопиченням вітрової енергії в в енергії сиснутого повітря). Вітрова енергетика може бути лише допоміжною енергетикою, як і сонячна. Головну енегетику в України треба будувати на газифікаторах. Всі побутові відходи перероблені в електрику замінять 10 млрд. куб. м природнго газу. Крім того, 10 млн. га орних земель треба віддати під посадку багаторічних енергетчних трав (міскантус та ін.) та дерев (верба, тополя та ін.) - кожен рік можна зрізати з 1 га до 20 тонн сухої біомаси. Біомаса зібрана з 10 млн. га дасть електроенегії якої на 100% достатньо для всієї України. Всі ядерні станції і теплові станції треба буде закрити. Це також мільйони робочих місць. Треба відходити від централізованого електропостачання до місцевого електропосатчання. Такий перехід одразу заощаджує енергоресурси ВДВІЧІ !!!

МѢСТНЫЙ 2020-01-28 / 11:27:32
Летел недавно из Праги в Ригу, на маленьком самолетике, оч.низко над землей, всё видно. Вся необрабатывая земля, примыкающая к промышленным предприятиям и дорогам, занята "ветряками". Ну так ведь огромная разница - впихнуть ветряки куда-то на задворки промзоны/обочину дороги или изуродовать ими "природоохранный объект" (если выражаться бюрократическим языком). Да, ветряки нужны, но вовсе не на Боржаве. У нас в Украине мусорные свалки занимают территорию, равную по площади Дании. Эти земли нужно рекультивировать и использовать для различных нужд, в т.ч. под площадки для ветряков, а не губить Карпаты.

Горожанин 2020-01-28 / 10:52:57
До автора : довелось поспілкуватисть з декотрими глашатаями і пропагандистами вітряків на Боржаві . Більшість мають з них за 30 років .Жодного , жодного разу не були на полонинах - на горах . Поняття не мають .Тільки на картинках Боржаву і бачили...

Горожанин 2020-01-28 / 10:44:55
Так . Вітряки на Боржаві можуть встановлювати тільки , ні не покидьки - подонки ( вони так краще зрозуміють ) .
Нема в країні а ні СБУ , а ні природоохоронних органів . Це залізобетонна констатація ... країна на жаль занурилася в тотальну чиновницьку корупцію .Наголошую саме чиновницьку .Що при Порошенку що при Зеленському країна розбалансована .А народу підступно і цинічно брешуть , он там Заході теж вітряків повно .Іде маніпулювання фактами і поняттями .Як результат Україна вже обігнала по вітряках Угорщину Чехію і Словакію разом взятих . Хто буде оплачувати дотації цим " вітрякам " -люди , пересічні громадяни і будуть ... На жаль до людей правдива інформація майже не доходить ...

форестер 2020-01-28 / 00:07:15
Тиснуть, бо бабло їм пахне. Покидьки

учасниця судів 2020-01-27 / 22:13:35
Гаврилка шкода( Живий був чоловік. У суді кажуть, що через дружину натиснули з Апеляційного суду. Але яка різниця, якщо чоловік отримав мінус в карму

до форестера 2020-01-27 / 20:15:14
Але ж зверніть увагу, як тиснуть! На всіх щабелях. І навіть Гаврилка похилили

откуда берется математика 2020-01-27 / 20:12:45
Найбільше дратує те, що із будівництвом кожного такого вітропарку чи парку сонячних ЕС тариф для населення та підприємств жодним чином не зменшиться, а навпаки, через норми нашого законодавства, що надало пільги таким виробникам "чистої" енергії, суми компенсацій їм будуть виплачуватись з бюджету за наш рахунок. То чи варто псувати природу і в нашому випадку відверту перлину в Карпатах, щоб підприємці реалізовували на наших плечах і полонинах схему викачки коштів з Державного бюджету? Громади Воловецького і Свалявського районів, вам хоч зрозумліла "ловкость рук и никакого мошенства" байкарів від т.зв. експертів до лоббістів?

автор 2020-01-27 / 20:01:13
Форестеру: ви абсолютно праві. В своїй статті 2005 року я згадував одну вже забуту аферу, одну з перших в галузі впровадження ВЕС в Україні, і попереджав, що будуть й інші. Але про таку масштабну, як "зелений тариф", через який викачуються сотні мільйонів гривень, якщо не більше, передусім, структурами Клюєва та Ахмєтова, в ті роки ще не здогадувався, вона почалася років 7-8 тому.

форестер 2020-01-27 / 18:45:55
Продажні "прихильники" вітряків у Фейсбуку спекулюють на темі екологічності.
І, крім того, замовчують і те, що дорогий, найдорожчий у Європі, "зелений тариф" у кишені олігархів оплачуємо, за рахунок підвищення тарифу на електроенергію, ми з вами - прості громадяни.
Це одна із схем обкрадання народу можновладцями.


Олег Супруненко
Публікації:
/ 9З Роком Півня, шановні!
/ 8Три поняття, які слід забути пишучій братії в 2015 році
/ 1Пам’ятники тоталітаризму насамперед лишаються пам’ятками історії
/ 6Закарпатським «регіоналам»: ви ще маєте шанс на Вчинок
/ 1Пула – побратим Ужгорода із давньоримським амфітеатром
/ 4"Чорна діра", або Берегівська фекальна аномалія
/ 3Чи зупинить Міністерство ЖКГ «поліетиленову лавину» ?
/ 10У Мюнхен і назад – в темпі віденського вальсу
/ 27Хорватія поза графіком, або Добре бути білою людиною
/ 65Що в перспективі у Берегова: курортополіс чи перший українській Лунік ?
/ 12Відпустка в Болгарії: може, й не вразить, але не розчарує
/ 6Японські катаклізми руйнують міста і... міфи
/ 6Міські брами Берегова слід зберегти та оновити
/ 24Як журналісти жаб давлять...
/ 6«Зоомор» приїхав! Чи потрібні місту розваги зі страждань?
/ 1Угорський варіант „собачого життя”
/ 5У Шаланках відзначили 300-річчя останнього з’їзду повсталих куруців
/ 43Якби Висоцький не помер...
/ 8Пізнавайте Берегівщину на своїх двох. Колесах!
/ 18Погляд на Грузію без галасливого захоплення, але не без „білої заздрості”
/ 8День без автомобіля: чи визначатимуть його колись на Закарпатті?
/ 6Аукціон почався, або Купую місто
/ 5ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ - минув непоміченим...
/ 83Задрипане Берегово чи курортополіс Берегсас?
/ 12"Пиріжок із пі**ою" та інші закарпатські ОГО!-лошення
» Всі записи