Найменувати вулицю іменем манкурта є ляпасом українцям

Найменувати вулицю іменем манкурта є ляпасом українцям

(Заява-протест Закарпатського обласного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка)

Згідно із повідомленням, опублікованим на сайті Ужгородської міської ради, у середу 19 червня 2019 року о 14 год. у великій залі міської ради будуть проводитись громадські обговорення із найменування та перейменування вулиць. Зокрема, розглядатиметься перейменування вулиці Антона Кашая на вулицю Володимира Фединишинця.

У «короткій біографічній довідці», як обґрунтування перейменування, вказується, що: «Володимир Фединишинець  (1943 - 2018) - член Національної Спілки письменників України, автор  понад 70 видань - поетичних збірок, збірок оповідань, повістей та романів, документальних монографій, збірок для дітей…. Двічі лауреат Міжнародної премії ім. Олександра Духновича і тричі лауреат крайової премії ім. Федора Потушняка». 

Вирішили поцікавитися, що ж то за «Міжнародна премія ім. О. Духновича?. Читаємо:

«Премія присуджується щорік навесні за видатні літературні твори на русинській мові, опубліковані протягом останніх п'яти років. Підтримується сьогодні канадським підприємцем русинського походження Стівеном Чепою, доктором історії П.Р.Магочіем і Карпато-русинським дослідницьким центром».

От тобі і на… Приїхали. Бо хто такі «підтримувачі» «премії» - Магочі із Чепою та «центр» пояснень не потребує, адже перший є «спонсором» політичного русинства, як антиукраїнського сепаратистського руху, а другий є його «вождем-ідеологом». Відповідним є і «центр». Адже насправді премія присуджується саме політичним русинам, до яких відноситься і В. Фединишинець, котрий з кінця вісімдесятих минулого століття став відомий своїм ворожим ставленням (зокрема, висловлюваннями) до української мови, низки українських письменників, українства загалом, пропагандою політичного русинства, сепаратизму.

Враховуючи зазначене, правління ОО «Просвіта» ім. Т. Шевченка вважає неможливим найменування вулиці Ужгорода іменем такої одіозної особи. Саме ж ініціювання такого, гадаємо, є черговою спробою політичних русинів «залізти якщо не через двері, то у вікно».

16  червня 2019 р.

 
Голова Закарпатського ОО ВУТ «Просвіта»

ім. Т. Шевченка                                                                  В. Піпаш

Примітка: Манку́рт — людина зі стертою пам'яттю. Людина без історичної пам'яті, яка відцуралася від свого народу. Термін походить із тюркського міфу і був поширений казахським письменником Чингізом Айтматовим у романі «І довше віку день триває» (1980).

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
16 червня 2019р.

Теги: Фединишинець, вулиця, Просвіта

Коментарі

Ужгород 2019-06-19 / 21:51:02
Більшість членів комісії міськради проголосували проти вулиці В.Фединишинця. Графоман-українофоб програв.

Вуву 2019-06-19 / 07:03:04
Перечитав.
Така гарна дискусія. Мені сподобалось.
А почалось все наче з нічого.
Чеху (який "магуар") хочу нагадати що міжнародною #1 є англійська а #2 іспанська.
Хоча мені подобається і словацька і ческька ... (які більш наближені до украйінськойі ніж до російськойі).
На "ю тубі" можна легко знайти підтвердження.

сорри 2019-06-18 / 20:47:00


п.М.Фединишинець, тут ніхто не створює видимість дискусії, тут кожнн пише те, що думає. А ви створюєте видимість геніальності свого батька, а коли вам кажуть, що жодних прямих підтверджень цьому немає, починаєте сповзати на особистості.

Ще раз, "облиште світлої пам'яті Михайла Тиводара. Ви біля нього - мізер, ницість, тлін." Заопікуйтеся, ліпше, "кадебістсько-комуняцьким сексотством" власного батька. Він вам по це нічого не розповідав?

"При великому і впертому бажанні ви б могли переконатися, що я не фантазую. Утім ви це банально не усвідомите, банально не захочете почути, бо" В.Фединишинець - ваш батько...


Михайло Фединишинець - Сорри 2019-06-18 / 20:13:58
Розумію, що ви тут інтенсивно створюєте видимість дискусії,пишучи коментарі проти Фединишинця лише через те, що він вважав себе русином. Але мене ваша точка зору надзвичайно убога. І репліка стосовно Тиводара: про його кадебістсько-комуняцьке сексотство я знаю з достовірних джерел. При великому і впертому бажанні ви б могли переконатися, що я не фантазую. Утім ви це банально не усвідомите, банально не захочете почути, бо Тиводар - українець...

сорри 2019-06-18 / 20:00:02
М.Фединишинцю

Геніальність вашого батька - виключно ваші сімейні чи особисті фантазії. Я, окрім вас, більше не не зустрічав бодай одної людини, яка б вважала його геніальним. Словесна жвачка не є талантом, ошколованість не може підмінити Божу іскру.

Те, що визнаєте батькову літературну спадщину, похвально. Бо знаю багатьох дітей, що повністю відщепилися від батьківського конара. Але, нагадуючи про фразу М.Нейметі, скажу, що вона, ця спадщина, більше нікого не цікавить. Вся вона видана вашим з батьком приватним коштом і ніколи не буде перевидана, показана зі сцени і т.д.

Не будіть пам'ять про батька негативом, що його здіймає ваша недоречна і недочасна ініціатива.

п.с. Бачив, випадково, ваш пост у Фейсуку. Коли людині нема що сказати по суті, вона переходить на особистості.
Ну і облиште світлої пам'яті Михайла Тиводара. Ви біля нього - мізер, ницість, тлін.

Ужгород 2019-06-18 / 19:30:12
Писанину В.Фединишинця неможливо читати. Графоманія чистої води. Премію треба дати тому, хто здолає розхвалений його сином роман. Бо я здався на третій сторінці

піпашу 2019-06-18 / 17:33:29
це випадково не за вашої участі у державному краєзнавчому музеї встановили копію мадярської корони а те такий патріот

Михайлу Фединишинцю 2019-06-18 / 17:09:51


Хамство і перехід на особистості. Добирайте слів. Коментар видалено. Адмін


Магуяру 2019-06-18 / 16:04:36
Мені чхати на твою шизофренію. Але, бачу, при всьому своєму україногейтерству тебе чомусь так і тягне на наші сайти. Ти там краще присядь качєствєнно на щось холодне, а то шось у тебе підгорає. Сокотися!

Авторові 2019-06-18 / 15:37:15
А Чинґіз Айтматов усе-таки був киргизьким, а не казахським автором.

Для 08:26:36 2019-06-18 / 13:44:30
Вы нормальный? Человек "magyar" писал по-украински, но латынью. Я пишу по-русски. А перестанет УА быть страной третьего мира, когда я перестану из моей фирмы в Оломоуце выбрасывать плохих рабочих из вашей страны. Потому что качественно ничего делать не умеют. Продолжайте тешить себя надеждами.

Михайло Фединишинець - Сорри 2019-06-18 / 13:06:16
Сорри, у Володимира Фединишинця геніальний об"ємний роман "Бранці лісу", який він написав у 1968-1971 роках. Але через комуністичні порядки книговидання не міг видати. Якби видав, то котувався б як прозаїк надзвичайно високо, надзвичайно. До речі, не міг видати і через запеклого комуняку Олексу Мишанича, котрий у закритій рецензії ледь не вимагав зобразити опришка Ілька Липия... комуністом. Роман побачив світ на власні кошти лише в 1993 році, друге видання - 2013-му. Але вам,Сорри,це нецікаво, бо для вас часто головне - прапором усюди розмахувати. У Володимира Фединишинця - чимало чудових поезій. Він сильнющий публіцист, літературний критик. Словом, я довго можу розтікатися мислями про батька...

сорри 2019-06-18 / 12:06:48
Magyar-Hun, останнє речення з матеріалу М.Нейметі про Фединишинця: "Як би письменники зараз не воювали одне з одним, а залишаться в майбутньому тільки їхні художні тексти."

Ви пам'ятаєте бодай один текст Фединишинця?

У моїй пам'яті спадщиною цієї людини залишилося хіба неймовірне, однак невмотивоване славолюбство і бажання потоптатися по всіх, аби, в такий спосіб, піднятися самому. Його неорганіче ( на відміну, хоча б, від Петровція) русинство - звідти ж.

Нема про що говорити

Magyar-Hun 2019-06-18 / 11:16:20
А було і таке: https://zakarpattya.net.ua/Zmi/110385-Volodymyr-Fedynyshynets-Tisno-meni-v-kimnati-tisno-v-chotyrokh-stinakh

Magyar-Hun 2019-06-18 / 11:07:58
А чому не назвати вулицу у честь Фединишинця у рідному Репінному?

Магуяру 2019-06-18 / 08:26:36
Тобто ти чех, який називає себе мадяром і пише російською? Потішно дізнаватися від такого клопа, що Україна - країна третього світу)) Увімкни 112, там історію подають так, як тобі сподобається, часто і на язикє мєждународнага общєнія.

Для 19.38.17 2019-06-18 / 06:14:38
Я -не так называемый вами Магуар (вообще-то Модьор), просто непонятна причина излишних вопросов. Ваш украинский мне не нужен, я чех и живу в Чехии, а русский- международный язык в отличие от целого ряда иных языков стран третьего мира.Интересуюсь историей, поэтому иногда захожу на эту страницу, как и на многие другие.

До вуву 2019-06-17 / 20:45:11
Фединишинець якраз і є манкуртом, ренегатом, який зрадив своїх великих предків -- Духновича, Павловича, Кралицького, Лучкая та інших будителів, які ніколи не твердили, що закарпатські русини є окремим слов'янським народом. Навпаки писали, що закарпатці й галичани -- це один народ, який простягається далеко на Схід.

Магуяру 2019-06-17 / 19:38:17
О, бро, ти так швидко освоїв кирилицю! Може ще й українською напишеш? То так гарно буде, чесно-чесно.

Для 16:46:01 2019-06-17 / 18:48:38
Кашшаи Антал- известный закарпатский и венгерский художник с мировой славой (1921-1991). Думаю, что с помощью Гугла можно найти все, что надо и не занимать тут место пустыми вопросами.


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи