Незалежна меншість

Завжди хочеться поділитись своєю радістю з людиною, що має схожі погляди на мистецтво, життя. Інколи ми і подвиги робимо для тих, хто в змозі розділити з нами нелегкий тягар пізнання.

Незалежна меншість

Започаткувавши блог в ресурсі Закарпаття онлайн, мені, наївному, здавалось, що прихильники сучасного мистецтва не мають простору для обміну думками, роздроблені, і моє завдання об’єднати їх і розділити радість спілкування.

Та виявилось, що нечисленні голоси мислячої частини Інтернету тонуть в диких, примітивних, постах активних  коментаторів. Тому мій блог пішов на дно складу блогерів. Зараз, звертаючись через Інтернет до навколишнього простору, я просто переходжу в електронну форму висловлювання і радію, що фізика – це класна наука.   

Я завжди знав, що поціновувачів мистецтва, тим паче сучасного, мало, але не гадав, що їх так мало. Та потім спало на думку, що ця мала кількість і є ознакою елітності, що уже передбачає заперечення попсоти і масовості. Хорошого завжди мало і це треба цінувати.  Мало, це не завжди погано, і почуваєш себе причетним до тої вибраної меншості, яка і здатна висловлюватися з питань мистецтва.

Тому,  на виставці Петра Ряски, що відбулась у неформальному приміщенні галереї «Коридор», зібрала людей, які завжди присутні на виставках справжнього мистецтва. Від них і залежить існування і вектор розвитку актуального закарпатського мистецтва. Приємно належати до вибраної частина світу, бути причетним до творення нового світосприймання.

Важко передати словами  акцію Петра, - глядачі опинились всередині живопису, і пережили відчуття, які ніколи не доводилось пізнавати, дістали новий досвід реальної присутності у фантазії автора. Не буду аналізувати цей проект, вульгаризувати жест художника, тут є багато рівнів прочитування. Можу сказати про один – художник десакралізував совкове, уніфіковане, стандартне приміщення, і відкрив для нього подальше життя.

До того ж,  сама акція Петра теж обмежена у часі, і можливість її споглядання  дісталась тільки одиницям, бо вона проіснувала 72 години.  

Митець вольовим жестом перериває існування свого твору і повертає виставочний простір до первинного стану. Мало хто зважиться на боротьбу з часом і простором. Ряска зважився.

Наступна виставка у галереї «Коридор» відбудеться сьогодні,  8 серпня у 16 год.17 хв.

Сподіваюся, що й глядачі будуть ті самі, вибрані.

08 серпня 2013р.

Теги: Коридор, Ряска

Коментарі

ферко 2013-08-09 / 12:12:30
автор сам себе перетворюе в ЕЛИТУ. ПРОСТО И ГЕНИАЛЬНО