Притулки на півдорозі

Ще у квітні цього року міністр з надзвичайних ситуацій України Віктор Балога ініціював підписання Меморандуму щодо регулювання чисельності безпритульних тварин на території Закарпатської області гуманними методами. То як же міські адміністрації краю виконують узяті на себе зобов’язання й коли чекати на відкриття перших притулків – дізнавався «Замок».

Притулки на півдорозі

 

Поки в Ужгороді діє тільки міні-притулок для цуциків

На те, що проблема безпритульних собак має бути нарешті розв’язана цивілізованими методами, керівників міст і Віктора Балогу, котрий є куратором нашої області від Кабміну, наштовхнули події в Берегові, котрі сталися в березні цього року. Нагадаємо, тоді скажений пес покусав дев’ятьох берегівців, через що в місті виникла справжня паніка: люди ще довго боялися ходити вулицями. 

Меморандум, який підписали Віктор Балога й міські голови Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хуста, Чопа, мав на меті скоординувати дії чиновників, захисників тварин і благодійників. «Надзвичайний» міністр пообіцяв допомогти з облаштуванням притулків у кожному з цих та інших міст Закарпаття, натомість муніципальні адміністрації мали подбати про виділення землі під такі притулки, а громадські організації – забезпечити на волонтерських засадах їхню роботу.

У ході зустрічі погодили, що першим кроком має стати створення неприбуткової громадської організації, до якої ввійдуть усі підписанти Меморандуму і ті, хто вирішить долучитися до вирішення проблеми пізніше – від влади регіонів Закарпаття й інших громадських організацій. Саме цій координаційній структурі згодом і буде передано функції управління збудованими притулками. 
Безпосередньо на зустрічі очолити цю організацію довірили Вірі Романовій – людині, відомій багаторічною і принциповою позицією у справі захисту прав безпритульних тварин. Міський голова Ужгорода Віктор Погорелов тут же пообіцяв виділити приміщення під офіс структури. 

Нині Віра Романова розповідає: від себе зробила все потрібне. Громадську організацію «Брати менші» створено. На літо захисники тварин відкрили в обласному центрі свій міні-при¬тулок, де утримують знайдених на вулиці цуценят. 
А щодо проекту мережі таких «домівок» у всій області, то справа, каже, хоч і поволі, та все ж просувається. Зокрема, в Ужгороді під притулок виділили ділянку землі в районі очисних споруд. «Місце не найкраще, бо добиратися туди досить важко, – розповідає Віра Романова. – Та влада пообіцяла зробити бодай якусь дорогу, тому ми врешті дійшли в цьому питанні згоди. Щодо офісу, то від нього ми відмовилися. По-перше, він нам не потрібен, по-друге, хто знайде нас у кімнатці приміщення «Комунтрансу» на вулиці Погорелова?».

У Берегові чекають меценатів, в Ужгороді — сесії

То на якому ж етапі щодо відкриття притулків перебувають міста, представники яких долучилися до підписання Меморандуму? Адже в Ужгороді, Хусті, Берегові й Чопі (в Мукачеві вже функціонує притулок, тож будувати його не потрібно) роботи з облаштування мали завершити максимум за 5 місяців (тобто до початку осені) в інших регіонах – до І-го кварталу 2013-го року.

Найкраща ситуація поки що в Берегові, але зовсім не завдяки зусиллям міськради. Як розповіла перший заступник тамтешнього міського голови Ольга Бізіля, чиновникам навіть не довелося шукати земельну ділянку під притулок, адже знайшовся благодійник (приватний підприємець Микола Якимець), котрий погодився надати свою територію. «Нині в Берегові приблизно 300 безпритульних тварин, – розповідає Ольга Бізіля. – Але є небайдужі люди, котрі готові працювати волонтерами, аби їх відловлювати, доглядати, віддавати в добрі руки. 

Зокрема, ще під час березневих подій, як виявили сказ у місті, у нас організувалася група людей, котра допомагала щепити псів. Нині вони бажають працювати далі, для цього мають територію, стару будівлю, яку можна переобладнати в зимове приміщення з теплими вольєрами й ветеринарним центром. Ми навіть запланували виділити з міського бюджету на наступний рік кошти на утримання цього притулку. Однак потрібні гроші для старту».

Те, що міська влада Берегова переклала всі турботи про майбутній притулок на волонтерів, очевидно. Замість того, аби звернутися (як і було домовлено під час підписання Меморандуму) по фінансову допомогу до меценатів, кошти доводиться вишукувати членам громадської зоозахисної організації, яка працює в Берегові, через що справа з облаштуванням притулку затягується, адже територію слід огородити, освітити й обладнати зимові вольєри.

На стадії дозвільної тяганини «застряг» Ужгород, хоча загалом місто цілком може вкластися в заплановані терміни (якщо, звісно, не станеться так, як із ремонтом вулиць Мукачівської і Швабської, який перекладається вже з весни). Як уже згадувалося, земельну ділянку під собачий притулок міськрада виділила, нині паралельно виготовляють державний акт та готують проектно-кошторисну документацію. Як розповіла начальник міського відділу санітарії та благоустрою Олександра Турянчик, до конкретної роботи можна буде взятися після вересневої сесії, під час якої депутатам запропонують затвердити останні проектні документи. Загалом на території притулку буде адмінкорпус, приймальне відділення, ізолятор та місця для утримання безпритульних тварин. Уже тепер спільно із зоозахисниками визначається, якими повинні бути вольєри, однак сказати, чи буде в чотирилапих безхатьків нова домівка до зими, нині в міськраді не можуть.

Міністр готовий допомагати

Що стосується Хуста, то, як розповів секретар міської ради Володимир Ерфан, питання з притулками також перебуває на етапі збирання технічної документації. «Нині даємо дозвіл на виготовлення державного ак¬та на землю, – зазначив пан Володимир. – Земельна ділянка вже визначена, вона – позаду території колишнього вантажного митного посту. Після затвердження документації одразу візьмемося за облаштування притулку на 50 тварин. До зими маємо встигнути».

Найгірша ж ситуація наразі в Чопі, однак тут вона ніяк не залежить від бажання муніципальної влади змінити ситуацію. Як пояснив заступник чопського мера Арпад Буркуш, у місті зовсім не залишилося вільних земель, які можна було б виділити для таких цілей і при цьому дотриматися всіх вимог (одна з них – аби притулок містився не ближче за 300 м до житлової забудови). «Придатні для притулку території в місті є, але вони підвідомчі – належать Львівській залізниці, – каже пан Арпад. – Нині ведемо переговори з залізничниками, однак поки що без результатів, тому доводиться вивчати інші можливості зведення такого об’єкту».

«Замок» попросив прокоментувати ситуацію ініціатора проекту Віктора Балогу. Він зазначив, що готовий у цій важливій справі в усьому сприяти громадським активістам і міським адміністраціям. Однак не розуміє, чому зовсім не поспішає вирішувати питання міський голова Берегова Іштван Гайдош. Тим більше, що саме це містечко навесні постраждало від «собачої» проблеми. І особливо дивно поводиться мер обласного центру. Адже Віктор Погорелов сам виявив бажання підписати Меморандум, обіцяв зробити все потрібне і в найкоротші терміни. 

Зрештою, в Ужгороді було найбільше скандалів і з покусаними людьми, і щодо жорстокого знищення тварин. А, як обласний центр, він мав би всьому краю показати приклад того, як можна вирішити проблему. Проте, на жаль, питання безпритульних тварин і далі лишається тільки клопотом громадських організацій, приводом для обурення людей і темою для журналістів.  

21 серпня 2012р.

Теги: притулки, собаки

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи