Закарпаття гримить і блискає

Останнім часом наш край то знемагає від спеки, то потерпає від гроз та шквалів. І хоч сучасна людина знає, що і грім, і блискавка – небезпечні, але звичні природні явища, а не послана Богом кара за якісь гріхи, однак тисячі донині вважають, що їх рідні постраждали за свої вчинки саме від рук громовержця, а не через елементарне недотримання правил безпеки.

Закарпаття гримить і блискає

Ураження блискавкою – досить нечасте явище, – запевняють у Територіальному управлінні МНС у Закарпатській області, ризик – одна десятимільйонна долі. Але цього року в краї уже зафіксовано кілька нещасних випадків. 

У червні-липні через громовицю згоріли три надвірні споруди на Міжгірщині, одна – на Тячівщині. В селі Угля блискавка знищила ще й 1,5 т сіна, палало в житлових будинках на Іршавщині. А 5 червня в Дулові Тячівського району навіть загинув 18-річний місцевий юнак – блискавку притягнув його  мобільний телефон.

«Загроза блискавок дійсно реальна, причому тепер ця небезпека стала більшою через появу мобільних телефонів. Тож коли ми з групою ідемо в гори, то при наближенні грози найперше даю загальну команду вимкнути мобільники, потім дублюю її і через деякий час перепитую кожного туриста особисто, чи не забув виконати прохання, іноді навіть прошу показати мобільний», – розповідає голова громадської організації «Асоціація сприяння туризму «Шипот» Сергій Грига. Така перестраховка – через часті повідомлення у пресі про смертельні випадки, пов’язані зі взаємодією мобільників та блискавок. До речі, туризмознавець наголошує і на тому, аби люди вимикали під час бурі переговорні пристрої (рації) та GPS-навігатори. 
Є ще одна небезпека для туристів: чимало типів рюкзаків мають металеві каркаси. Їх потрібно накривати тентом. Можливо, це й перестраховка, та відомо ж: береженого й Бог береже. 

В інших випадках правила безпеки є стандартними: «Якщо гроза застає на гребені хребта чи на вершині гори, то негайно веду людей на схил. Ми припиняємо рух і ховаємося під накидками, бажано в якійсь природній заглибині. Там перечікуємо і спостерігаємо, як блискавка б’є по гребеню».
Одного разу небесна іскра застала Сергія на горі Добошанка. Розповідає, діяти довелося миттєво. Йому вдалося відвести групу метрів на сто від каменистого гребеня, а потім з півгодини (здавалося – вічність!) слухали і дивилися, як там сікли блискавиці. «Гуркіт був неймовірний, видовище – моторошне, адже стихія могутня, грізна!» – ділиться враженнями Сергій.

«Прикро згадувати, але 22 липня 2006 року на Чорногірському хребті, в районі гір Бербенескул – Менчул, від блискавки постраждала група туристів. Тоді загинуло двоє людей. Третій же турист залишився живим. Наскільки знаю, повністю до тями він так і не прийшов. Тепер на місці трагедії стоїть хрест».

Щоб зберегти своє життя і здоров’я, МНСники рекомендують під час грози дотримуватися декількох правил. По-перше, уникати відкритої місцевості. 
Блискавка зазвичай б’є у найвищу точку на своєму шляху. Самотня людина у полі – це і є та найвища точка. Ще страшніше опинитися під час бурі на одинокому пагорбі. Якщо ви все ж таки залишилися в полі, то сховайтеся в будь-якому заглибленні: рівчаку, улоговині, сядьте навпочіпки та нахиліть голову. У горах уникайте виступів і підвищень. Лежати на мокрій землі під час грози не радять. Не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі, найбільш небезпечними є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі. 

По-друге, не варто метушитися. Від грози не потрібно втікати. Небезпечними можуть бути й металеві предмети, тож краще бути від них якнайдалі. У жодному разі не варто пересуватися на велосипеді, мопеді або мотоциклі, і навіть вести їх руками. «Залізного коня» краще покласти на землю або притулити до стіни і відійти від нього хоча б на кілька метрів.

По-третє, уникайте води, бо вона – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є й у береги. Тому під час грози не можна купатися і навіть відпочивати біля води.

Намагайтеся сховатися. Безпечніше за все під час грози перебувати в приміщенні із громовідводом. В автомобілі бути можна, але тільки із закритими вікнами. У квартирі чи окремому будинку завжди зачиняйте хвіртки, вимикайте з мережі телевізори та антенні вводи, всі електропристрої. У жодному разі не залишайте телевізор у режимі «очікування». У кого є підключення до Інтернету, краще витягнути з комп’ютера мережевий кабель. 

Слід пам’ятати, що блискавка небезпечна, коли б’є безпосередньо в людину, а також у предмети, що розташовані поруч. Не торкайтеся мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка влучає найчастіше. Не можна сидіти біля багаття, адже у нагрітого повітря провідність значно більша.

Дуже небезпечно перечікувати грозу біля лінії електропередач – електрика в будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть перебуваючи біля стіни, на якій розташовано антену, ви дуже сильно ризикуєте викликати на себе удар із небес.І варто затямити, що найнебезпечнішою справою є спроба розмовляти під час грози по мобільному телефону! Апарат є досить сильним магнітом для блискавок, оскільки постійно зв’язаний із вишкою. Найкраще під час грози повністю вимикати мобільники, а ще... не розгубитися і згадати всі наші поради!

Анастасія Лесів

17 серпня 2012р.

Теги: гром, блискавка, МНС

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи